PROTESTERTE: Slik satt Sara Mats Azmeh Rasmussen og demonstrerte, da foreldrene grep inn fredag. Teksten på plakaten hadde hun forandret til: «Homosexuals are not criminals - Open the door to us». Foto: Fredrik Solstad Foto: Fredrik Solstad
PROTESTERTE: Slik satt Sara Mats Azmeh Rasmussen og demonstrerte, da foreldrene grep inn fredag. Teksten på plakaten hadde hun forandret til: «Homosexuals are not criminals - Open the door to us». Foto: Fredrik Solstad Foto: Fredrik Solstad

Norsk homoaktivist truet før fredagsbønnen

UTENRIKS

LONDON (VG Nett) Sinte unge menn truet og spyttet på homoaktivist Sara Mats Azmeh Rasmussen, utenfor en moské i Dublin.

  • Nilas Johnsen
Publisert: Oppdatert: 02.07.11 14:27

Den norsk-syriske aktivisten er i Irland for å holde en fredelig demonstrasjon utenfor Islamic Cultural Centre, der hun krever anerkjennelse for homofile muslimer.

- En mobb har samlet seg rundt meg. De har revet fra meg plakaten min, kalt meg for en gris, spyttet på meg og truet meg, sier Rasmussen til VG Nett på telefon fra Dublin.
- Det begynte med at to menn kom ut fra senteret og sa: "Du er et dyr, ikke et menneske". Jeg sa til ham som tok plakaten at han brøt loven.

- Mens jeg satt på hjørnet med ryggen lent mot veggen kjørte en bil raskt mot meg og bråbremset en halv meter fra meg. Jeg opplevde situasjonen som skremmende og reiste meg fort. Mannen gikk av bilen og sa: "Ble du redd nå?"
- Så gikk han inn i moskeen og kom ut med en ugift mann og mobben sa at de skulle ta meg med til moskeen og gifte meg bort til ham, og at da ville jeg være kurert etter tre netter.
I senere SMS til VG skriver Rasmussen:

«En mann truet meg nå. Han sa at jeg selvfølgelig bør bli drept. Så gjentok han det tre ganger med trykk på ordet drepe. Han sa at jeg var syk. Jeg svarte kort og ba ham bare om å la meg være i fred. Han fortsatte. Før han gikk inn sa han igjen: Du bør bli drept. Han var aggressiv.»

Rasmussen dro til Dublin fordi Det Europeiske Fatwa-rådet møtes der. I over tre år har Islamsk Råd Norge hevdet at de har bedt Fatwa-rådet vurdere om muslimer kan ta avstand fra islamsk lovgivning som har dødsstraff for homofile.

Bedt om å avbryte av politiet

Men Fatwa-rådet har forklart at de aldri har mottatt noe spørsmål fra Islamsk Råd Norge (IRN). IRN har nektet å kommentere saken, og i stedet sendt VG Nett en tidligere uttalelse, der de ikke tar avstand fra dødsstraff, men skriver at de «hverken ønsker eller søker dødsstraff for homofile».

Generalsekretæren i Fatwa-rådet, Sheikh Hussein Halawa, gikk med på å møte Rasmussen på tirsdag, og fortalte henne at hun led av en sykdom, og at det kan ta flere år før Fatwa-rådet vil konkludere om dødsstraff.

Rasmussen har polititillatelse til å demonstrere, men i går ble hun bedt av politiet om å avbryte demonstrasjonen etter at sinte foreldre fra en religiøs skole på samme området som moskéen hadde klaget.

Rasmussen valgte å ta hensyn til det, siden det var siste skoledag.

Bråk under fredagsbønnen

Bråk under fredagsbønnen

- Da jeg tilkalte politiet i dag fordi de unge mennene truet meg og rev i stykker plakaten min, tok det 45 minutter før de kom.

- De ba meg vise hensyn til at det var fredagsbønn, og grep ikke inn overfor mobben som hetset meg.

Irsk politi bekrefter at de rykket ut til stedet klokken 14.24 fredag.

- Vi snakket med demonstranten og et antall personer som var samlet på stedet. Tjenestemennene opplyste alle på stedet at demonstrasjonen var lovlig, men også at de som ville delta på fredagensbønnen hadde rett til det. Politiets rolle er å sørge for at det går rolig for seg. Irsk politi anerkjenner retten til å holde fredfulle demonstrasjoner, men også menneskers rett til å delta i bønn, sier politiinspektør John Ferris til VG.

- Jeg hindret ingen i å be, men satt utenfor på fortauet, og ble ikke beskyttet da jeg hadde lovlig rett til en fredelig demonstrasjon. Da politiet kjørte sin vei, ble hetsingen enda verre.

Rasmussen ba også om hjelp fra ansatte ved Islamic Cultural Centre.

- To ansatte med en vest med senterets logo sto og så på all mobbing. Jeg ba dem gripe inn. De holdt seg helt passive.

- Etter den første plakaten ble ødelagt, lagde jeg en ny på papp fra en butikk, der jeg la til "Peace and Love". Sinte unge men rev den ut av hendene på meg, og med truende oppførsel rev de den i stykker foran ansiktet mitt. Til slutt hadde jeg bare puten jeg satt på igjen, så på den skrev jeg "Proud Homo".

Ap-politiker reagerer

Til tross for truslene, fullførte Rasmussen demonstrasjonen frem til fredagens møte i Fatwa-rådet var over. I dag er hun på plass igjen.

Stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande (Ap) er en av de som har fulgt Rasmussens aksjoner gjennom flere år. Han er oppgitt over Islamsk Råd Norge sin opptreden i saken.
- Her hadde Islamsk Råd Norge en gylden mulighet til å stille seg i bresjen internasjonalt og være en pådriver for større toleranse. I stedet motarbeider de en slik prosess. Det bør være en smal sak å ta avstand fra dødsstraff. Dersom de ikke evner det er de virkelig ute å kjøre, sier Stokkan-Grande.

Stokkan-Grande sitter i stortingets familie- og kulturkomite. Han har møtt Sara Mats en rekke ganger, senest da hun demonstrerte utenfor lokalene til Islamsk Råd Norge i Oslo.

- Sara Mats er i mine øyne en frihetshelt, som fortjener støtte fra oss alle. Det er tøft å stå alene i striden, og å måtte tåle det hun blir utsatt for. Likevel våger hun, og jeg er dypt imponert. Hun baner vei for de mange som i dag ikke våger å stå frem med sin historie, sier arbeiderpartipolitikeren.

Da løp jeg til den nærmeste matvarebutikken, fikk en del av en pappeske hvor jeg skrev den samme teksten men tilføyde "Love and peace". Denne plakaten holdt jeg nå i hendene. En gruppe ungdommer rev den bort og i stykker foran meg.