ÅSTEDET: Sårede får behandling ved åstedet kort etter lørdagens terrorangrep. Foto: Stringer Afp

Tyrkiske myndigheter: Selvmordsbomber i Istanbul var mistenkt IS-medlem

ISTANBUL (VG) Mehmet Öztürk stod allerede på listen over «terrormistenkte savnede», og nå skal en DNA-prøve ha bekreftet at 23-åringen stod bak lørdagens terrorangrep.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det skal være bilder på overvåkingskameraer fra området som førte til at politiet ble oppmerksom på Öztürk. Nå skal en DNA-prøve tatt av hans familie ha bekreftet identitet på selvmordsbomberen, som drepte fem personer og skadet 36 mennesker i handlegaten Istiklal lørdag.

Rapport fra Istanbul: Frykten sprer seg

Det er nyhetsbyrået Dogan News som melder dette, men saken går som «bekreftet» i blant annet storavisen Hürrieyt. Dogan var også først med å melde identiteten på den kvinnelige selvmordsbomberen som skal ha stått bak angrepet i Ankara forrige søndag.

Innenriksminister Efkan Ala bekrefter navnet, ifølge nyhetsbyrået Reuters:

– Vi har bekreftet at Mehmet Öztürk, født i 1992 i Gaziantep, har utført det grusomme angrepet på lørdag i Istnabul. Det er bekreftet at han er medlem av Daesh, siteres Ala på.

Daesh er det arabiske navnet på IS, og betegnelsen også tyrkiske myndigheter bruker. IS har ikke bekreftet at de stod bak. IS har fått ansvaret for det forrige terrorangrepet i Istanbul, som var rettet mot et populært turistområde i januar.

Les også: Tyrkia gir IS skylden for angrep mot grenseby

Ettersom en kurdisk gruppe stod bak terroren i Ankara, kom det først påstander om at terroristen kunne være knyttet til den forbudte kurdiske gruppen PKK. Men allerede lørdag kveld ble det klart at tyrkiske myndigheter så mot IS.

Det ble først tatt DNA-prøver av en annen familie, for å finne ut om en mistenkt bak et tidligere IS-angrep stod bak, men samitidg testet man familien til Öztürk, og skal altså ha fått treff. Både broren og faren hans er pågrepet og tatt inn til avhør, skriver Dogan.

I går kveld begynte bilder av et avrevet hode på fortauet i Istiklal å spre seg i sosiale medier, det skal være fra selvmordsbomberen. Samtidig viser en av de første

videoene tatt på åstedet grusomme bilder av avrevne kroppsdeler fra noen av ofrene.

Søndag er sperringene ved handlegaten Istiklal fjernet, og selv om det er betydelig færre folk der enn vanlig er flere av butikkene åpnet igjen. Ved åstedet ligger det roser, og folk står i køs for å bli tatt bilde av med en plakat med følgende påskrift: «Vi lar oss ikke skremme».

SIER FRA: Ved åstedet i Istiklal-gata str folk i kø for å la seg avbilde med plakater om at de ikke har tenkt å la seg skremme vekk. Foto: Nilas Johnsen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder