ANGREPSMANNEN: Dette id-kortet tilhørte Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, som ble drept av politiet etter å ha massakrert minst 84 mennesker med en lastebil. Det bekrefter naboen som bor i etasjen under Bouhlel overfor VG. Foto: Rex

Terroristens far: – Han hadde psykiske problemer

NICE (VG) Ensom og deprimert, men glad i kvinner og salsa.  Franske myndigheter har bekreftet at trebarnsfaren Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) var gjerningsmannen bak dødsferden i Nice.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lokalavisen Nice-Matin gikk først ut med navnet på mannen som mistenkes for å stå bak det grufulle angrepet som har krevd minst 84 liv.

Den franske avisen Le Monde skriver at mannens identitet er bekreftet, og flere franske og internasjonale medier gjør det samme.

På en presskonferanse fredag bekrefter statsadvokaten i Paris at ID-papirene som ble funnet i lastebilen tilhører Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Han bekrefter også at det er hans ekskone som er tatt inn til avhør.

– Etterforskningen vil finne ut om han hadde noen medsammensvorne, og hvordan han fant våpnene han brukte og om han har noen link til terrororganisasjoner, sier François Molins.

Minst 84 mennesker er drept, 202 er såret. Blant de overlevende er tilstanden kritisk for 52 mennesker.

Den 31 år gamle mannen blir av naboer beskrevet som en stille og reservert mann, og som en ensom ulv uten noen synlig religiøs tilhørighet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Frankrikes statsminister Emanuel Valls sier ifølge AFP at angrepsmannen «er en terrorist, og var utvilsomt koblet til radikal islamisme på den ene eller andre måten» var tilknyttet radikal islam.

Men en halvtime etter statsministerens uttalelse, ble den avvist av innenriksminister Bernard Cazeneuve, som ifølge AFP sier at det ikke er noen bekreftet forbindelse mellom gjerningsmannen og radikale islamistgrupper.

Faren til terroristen er bosatt i Msaken i Tunisia, og sier til BBC at sønnen slet med psykiske problemer.

– Han mottok behandling, tok medisinen sin og vi trodde at det gikk bra med ham, sier faren som heter Monthir og viser frem noen legedokumenter for BBCs journalist, og fortsetter:
– Jeg tok ham med til psykolog, hvor han fikk behandling, men av og til fikk han nervesammenbrudd. Da kastet han alt rundt seg og knuste det han fant. Han hadde et nerveproblem og når han knakk sammen begynte han bare å ødelegge. Han hadde også problemer med sin kone, og jeg tror det forsterket de mentale helseproblemene han hadde, sier faren til BBC.

Han snakket sjelden med naboene, og flere forteller at han sjelden hilste på dem.

Jasmine Corman, som bor i leiligheten under Bouhlel forteller til VG at hun var redd ham. Hun reagerte på blikket hans - som hun syntes var ubehagelig.

– Jeg har sett ham med alkolhol flere ganger, blant annet en flaske rosévin. En annen nabo forteller til VG at Bouhlel hjalp henne med praktiske gjøremål, som å fikse et rennende toalett.

Noen av naboene hevder til BFM TV at 31-åringen virket mer opptatt av pene kvinner og dansen salsa enn daglig bønn. Han skal heller ikke ha praktisert faste, ifølge naboene.

En tunisisk nabo sier til den franske avisen L'Express at 31-åringen drakk alkohol samme kveld som angrepet. – Det som skjedde, var at han torsdag kveld drakk sammen med en kollega. Kompisen sa til ham at han ikke var noe verdt, og han svarte "En dag vil du få høre om meg", hevder naboen

Bouhlel kom ifølge lokalavisen Nice-Matin og flere andre medier fra byen Msaken i Tunisia, og flyttet til Frankrike på midten av 2000-tallet. Han har siden bodd i Nice.

AKSJONERTE: Politiet gikk til aksjon på flere adresser fredag formiddagen, blant annet i boligen til den antatte gjerningsmannen. Foto: Helge Mikalsen VG

TV-kanalen BFM TV melder at han har vært gift og er far til tre barn. Mannens naboer har fortalt til TV-kanalen at paret hadde problemer i ekteskapet og var i en skilsmisseprosess.

Bakgrunn: Nasjonaldagen endte i blodbad

Ekskona til Bouhlel skal bo på en annen adresse i Nice enn ektemannen, og VG var fredag til stede da en kvinne ble ført ut av denne leiligheten av sivilt og maskert politi.

Bouhlel også ha hatt økonomiske problemer.

– Han var deprimert den siste tiden, og skilsmissen skal ha vært vanskelig for ham, er inntrykket til naboer som kanalen har snakket.

– Han ble nettopp nektet et lån, og ble mer og mer aggressiv, forteller en bekjent av Bouhlel, Mohammed (37), til lokalavisen Nice-Matin, som har intervjuet et titalls av mannens naboer.

Meide ned og drepte 84 mennesker

Torsdag kveld var strandpromenaden i byen, som også kalles Nice den vakre, fylt med yrende folkeliv og nasjonal jubel.

Med raketter og fest feiret både innbyggere og tilreisende de franske idealene frihet, likhet og brorskap i forbindelse med Bastille-dagen i Frankrike, landets nasjonaldag.

Tragedie: Sean (51) og sønnen Brodie (11) ble drept på ferie

Feiringen ble avbrutt på det mest brutale vis da gjerningsmannen startet sin dødsferd gjennom folkemengdene. Gjennom to kilometer førte han den 19 tonn tunge lastebilen med tilsynelatende ett mål for øye: Å gjøre så omfattende skade som mulig.

Tilbake på promenaden lå livløse og ihjelkjørte mennesker strødd.

Selv ble gjerningsmannen skutt og drept av politiet.

Kjent for politiet for mindre forhold

31-åringen jobbet ifølge VGs opplysninger som budbilsjåfør, og skal ha tatt sertifikat for tyngre kjøretøy i fjor. Han skal jobbet som selvstendig næringsdrivende og blant annet ha fraktet antikviteter for en antikvitetsbutikk, får VG opplyst av en medarbeider i butikken.

Naboer sier til den franske lokalavisen Nice-Matin at mannen skal ha vært involvert i en ulykke for kort tid siden, hvor han skal ha sovnet bak rattet.

TOK MED KVINNE: Politiet fører bort en kvinne til venstre i bildet på en adresse relevant til den antatte gjerningsmannen bak angrepet. Foto: Jarle Brenna

Selv om mannen var kjent for politiet for vold og bruk av våpen, var han ikke kjent for overvåkningspolitiet hverken i Frankrike eller Tunisia, og har ingen kjente linker til terrorisme.

Fredag formiddag aksjonerte politiet mot flere adresser, blant annet det som ifølge franske lokalaviser skal være Bouhlels adresse i Nice. Flere personer med tilknytning til 31-åringen har også blitt avhørt av politiet, ifølge Nice-Matin.

Han ekskone ble fredag ettermiddag brakt inn til avhør i et forsøk på å avklare 31-åringens motiv, opplyser en fransk politikilde til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge opplysninger som VGs journalist på stedet har fått, utførte politiet fredag en kontrollert detonasjon av et objekt utenfor det som skal være mannens leilighet i Avenue du Trident i Nice.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder