Dette bør du vite om viruset

Derfor slår WHO full zika-alarm

Det finnes ingen vaksine mot zikaviruset, og ingen medikamenter for dem som er smittet. Nå slår verdens helsemyndigheter alarm om viruset som sprer seg med rekordfart.

 • Erlend Skevik
 • Sondre Nilsen

Artikkelen er over fire år gammel

WHO-sjef Margaret Chan sier utbruddet av den myggbårne sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner». Ifølge Verdens helseorganisasjon er det ventet mellom tre og fire millioner tilfeller av zikafeber.

Søndag viser nye tall fra Colombia, som ved siden av Brasil ser ut til å være hardest rammet, at 20.000 gravide kvinner har fått viruset - en dobling på bare en uke.

Myndighetene i Colombia frykter at opp til en halv million mennesker kan bli rammet i landet.

Førstkommende mandag blir det krisemøte om utbruddet i WHO. Her vil det bli avgjort om utbruddet kan karakteriseres som en internasjonal krise.

Dramatisk advarsel: Ber gravide utsette Amerika-reiser

Viruset, som først ble oppdaget hos en ape i Uganda i 1947, har vanligvis forårsaket en mild sykdom med lav bekymring. Nå karakteriserer WHO-sjefen situasjonen som «dramatisk annerledes», melder NTB.

Les mer om viruset på sidene til Folkehelseinstituttet og Verdens helseorganisasjon

Dette er noen av det viktigste du må vite om det fryktede viruset, og hvilke forholdsregler du bør ta hvis du planlegger reise til de hardest rammede områdene:

Hva er zikafeber?

Zikafeber er en sykdom forårsaket av zikavirus som overføres med mygg og forekommer i Asia, Afrika og Oseania og siden 2014 også i Sør-Amerika. Tiden fra smitte til utbrudd av sykdommen er vanligvis 3–12 dager. Symptomene er vanligvis milde og varer 2–7 dager med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett.

Det er imidlertid en mistanke om at infeksjon hos gravide kan føre til fosterskader, som mikrokefali. Dette er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Hvordan beskytter jeg meg mot smitte?

Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket. I motsetning til malariamyggen, biter myggen som sprer zikaviruset også om dagen. Gravide som oppholder seg i berørte områder, bør være svært nøye med å beskytte seg mot myggstikk.

ALARM: WHO-sjef Margaret Chan har innkalt til krisemøte om zikaviruset. Foto: AP Foto: ,

Jeg er gravid. Bør jeg unngå å reise til berørte områder?

Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide som planlegger reise til berørte områder rådfører seg med sin lege før reise og vurderer å utsette reisen, spesielt til områder med pågående utbrudd eller økende forekomst av zikafeber. Det anbefales også at gravide er spesielt nøye med myggbeskyttelse ved eventuell reise til berørte områder, og at gravide som har oppholdt seg i disse områdene i svangerskapet informerer sin lege eller jordmor om oppholdet etter hjemkomst.

Også andre enn gravide bør beskytte seg mot myggstikk når de oppholder seg i områder med zikafeber. Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt eller alvorlige kroniske infeksjoner.

Kan smitten spres ved seksuell kontakt?

Ifølge Det amerikanske senteret for sykdomskontroll og forbygging er det rapportert ett tilfelle der zikaviruset kan ha smittet via seksuell kontakt. Ved et annet tilfelle ble zikaviruset funnet i sæden to uker etter at en mann hadde symptomer på zikafeber, så det åpner for sannsynligheten for at det kan smitte biologisk, men dette er ikke bekreftet.

Kan viruset være dødelig?

Dette er foreløpig et nytt virus i denne regionen, og det er ingen beviser for at det er dødelig. Det er imidlertid påvist noen tilfeller av mer alvorlige komplikasjoner hos pasienter med andre underliggende sykdommer.

Hva slags behandling finnes mot sykdommen?

Det fines foreløpig igjen medikamenter mot sykdommen. Den viktigste behandlingen består i å kontrollere feberen og hindre dehydrering.

Kan viruset smitte fra mor til barn?

Det er foreløpig liten kunnskap om slik smitte under svangerskapet. Det er tidligere rapportert om noen tilfeller av slik overføring av andre, lignende sykdommer som denguefeber, og det blir nå gjennomført studier for å kartlegge mulighetene for slik smitte og de potensielle konsekvensene for barnet.

Hvilke land er foreløpig rammet?

I januar 2016 er det pågående utbrudd eller økende forekomst av smitte i Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Surinam, Venezuela, Martinique, Kapp Verde og Samoa og Salomonøyene. Det er meldt om enkelte og spredte tilfeller i Barbados, Bolivia, Guadeloupe, Ecuador, Guatemala, Guyana, Haiti, Paraguay, Puerto Rico og Saint Martin.

Det er også rapportert om enkelttilfeller i USA, Canada og flere europeiske land.

Hvorfor sprer viruset seg så raskt?

Fordi dette er et relativt nytt virus i denne regionen mangler befolkningen naturlig motstandskraft mot viruset. Samtidig har «zika-myggen» stor utbredelse i dette området, og har gode levevilkår på grunn av det varme og fuktige klimaet.

Er sykdommen påvist i Norge?

Det er kun rapportert ett tilfelle av zikafeber i Norge hos en norsk turist som hadde oppholdt seg på Tahiti under utbruddet på øya i 2014.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Verdens helseorganisasjon

Les også

 1. WHO kan ha lært av ebola-fadesen i kampen mot zikaviruset

  Det virker som Verdens helseorganisasjon (WHO) har lært av ebola-krisen.
 2. Barnelege slo alarm om zika-viruset i fjor

  En vaksine som aldri ble ferdigutviklet, kan ta knekken på viruset WHO nå frykter blir skape en ny epidemi.
 3. Ingen diagnostikk i Norge på zikaviruset

  For å få utført tester på zikaviruset, må norske sykehus sende prøvene til Sverige fordi det foreløpige ikke kan gjøres…
 4. Epidemier avslører sårbarhet

  En ny pandemi kan være under utvikling og verden er ikke forberedt. Pandemier utgjør en global trussel som ikke tas…
 5. Forsker om zika-viruset: – Ti år unna vaksine

  Myggviruset Zika, som trolig fører til alvorlige fosterskader, har spredt seg til over 20 land.
 6. En danske og en svenske smittet av zikaviruset

  Zika-viruset sprer seg i rekordfart. Nå er en svenske og en danske smittet av det myggbårne viruset.
 7. Mygg-virus kan gi hjerneskade: Ber gravide utsette Amerika-reiser

  Det finnes hverken vaksine, behandling eller enkel test for å påvise zika-viruset som sprer seg i rekordfart.

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. Helse

Flere artikler

 1. Dette er zikavirus

 2. En danske og en svenske smittet av zikaviruset

 3. Mygg-virus kan gi hjerneskade: Ber gravide utsette Amerika-reiser

 4. Barnelege slo alarm om zika-viruset i fjor

 5. OL-utøvere bruker spesialdrakter mot fryktet virus

Fra andre aviser

 1. WHO: Zikaviruset er en global krise

  Aftenposten
 2. Gravide frarådes å reise til zika-rammede områder

  Bergens Tidende
 3. WHO innkaller til krisemøte om zikaviruset

  Aftenposten
 4. Er det zikavirus i Thailand?

  Bergens Tidende
 5. Er det zikavirus i Thailand?

  Fædrelandsvennen
 6. Gravide advares mot å reise til Amerika

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder