HJEMKOMST: Kuwaitere rykker inn i sitt hjemland 24. februar 1991. Amerikanske og andre flagg vaier langs veien. Foto: Harald Henden , VG

25 år siden Operasjon Ørkenstorm

Søndag er det et kvart århundre siden Golfkrigen. «Alle krigers mor» startet med historiens første direktesendte bombeangrep.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Klokka hadde akkurat passert midnatt 17. januar 1991 da USAs president George Bush ga ordren: Iverksett «Operation Desert Storm». Dermed var de massive bomberaidene mot de irakiske styrkene både i Kuwait og inne i Irak i gang.

Angrepene var et svar på Iraks annektering av nabolandet Kuwait i august året før. President Saddam Husseins offisielle linje var at Kuwait var en naturlig del av Irak, noe både USA og FN mente bare var et skalkeskjul for å kare til seg Kuwaits oljerikdommer.

FNs velsignelse

Bush lovet straks Kuwait hjelp til å få fjernet Saddams soldater. Allerede fem dager etter invasjonen, den 7. august, gjorde amerikanske styrker seg klare til å angripe. Men det skulle gå over fem måneder før ordren ble gitt.

FN hadde velsignet angrepene. En resolusjon fra Sikkerhetsrådet ga medlemslandene tillatelse til å bruke «all nødvendig makt» til å fjerne de irakiske styrkene.

USA greide å samle 34 land i en koalisjonsstyrke, under ledelse av den amerikanske generalen Norman Schwarzkopf. Norge deltok i alliansen og sendte allerede i 1990 kystvaktfartøyet «Andenes» til Persiabukta.

I ukene som fulgte, var det et intenst diplomati for å få Hussein til å trekke ut styrkene frivillig innen 16. januar. Ordren om å angripe ble gitt etter at alle diplomatiske forsøk hadde feilet.

Over hele verden kunne folk følge krigen direkte på TV, og Operasjon Ørkenstorm ble TV-kanalen CNNs store gjennombrudd.

Les også: Irak 10 år etter Gulfkrigen

VELKOMMEN: Irak krig 1991 Kuwaitere rykker inn i sitt hjemland 24.02.1991 - og ønskes velkommen. Foto: Harald Henden , VG

– Gammeldags krig

Luftkrigen mot Irak varte i seks uker. I slutten av februar 1991, etter fire døgns bakkekamper, flyktet de siste gjenlevende irakiske soldatene over grensen til hjemlandet med det lille de kunne få med seg av plyndrede verdier fra okkupasjonseventyret i Kuwait.

Bakkekrigen, som gikk under kodenavnet «Operasjon Ørkenstorm», varte i nøyaktig 100 timer fra 24. til 28. februar 1991.

Saddam Hussein hadde tapt, men ble likevel sittende ved makten i Bagdad.

Siden målet var begrenset, og det bare gikk 42 dager før målet var nådd, er Golfkrigen i 1991 – til forskjell fra invasjonen i Irak i 2003 og senere kriger i Midtøsten – blitt omtalt som «en god, gammeldags krig», sier seniorforsker og tidligere NUPI-direktør Sverre Lodgaard.

– Men oljekilder ble satt i brann, og de irakiske tapstallene, som antakelig var veldig høye, ble skjult av krigspropagandaen, sier Lodgaard til NTB.

I en tale på tiårsdagen for Golfkrigen omtalte Saddam Hussein den som «alle krigers mor».

ØDELEGGELSER: Bakkekrigen, som gikk under kodenavnet «Operasjon Ørkenstorm», varte i nøyaktig 100 timer fra 24. til 28. februar 1991. Foto: Harald Henden , VG

Høy pris

Etter at seieren var et faktum, krevde FN inspeksjon av Iraks våpenproduksjon og innførte knallharde sanksjoner.

Men sanksjonsregimet hadde en høy pris: Mellom 900.000 og 1,5 millioner mennesker skal ha bukket under på grunn av disse, ifølge UNICEF og irakiske myndigheter.

Mange irakiske barn, særlig i Sør-Irak, fikk blodkreft, noe mange hevder skyldes USAs bruk av utarmet uran i ammunisjonen.

For kurderne i Nord-Irak ble imidlertid situasjonen en annen etter krigen.

– De fikk støtte av USA, og dette ble begynnelsen på det som i dag er det autonome Kurdistan, sier Lodgaard.

Les også: Minner fra Gulf-krigen

Atombombe

Den irakiske presidenten skal også ha vært i gang med å utvikle en atombombe i årene før han viklet seg inn i Golfkrigen. Da var prosjektet kommet så langt at en bombe ville ha vært klar to-tre år senere.

Men det amerikanske angrepet vinteren 1991 satte et endelig punktum for Saddams atomvåpenambisjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder