RETT FRA LEVRA: Trump er ærlig og rett-frem, mener russerne VG treffer. Trump representerer noe annet enn Obama. Det går rett hjem hos mange russere. Foto: Thomas Nilsson VG

Derfor digger russere Trump

SEVASTOPOL, KRIM (VG) Vestlige ledere river seg i håret over Donald Trump, men presidentkandidaten går rett hjem hos russere.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over tre år gammel

Trump fikk mye oppmerksomhet da han foran kamera og publikum i Miami oppfordret Russland til å lekke Hillary Clintons eposter. Demokratenes leir var rystet. Russere, på sin side, liker den republikanske presidentkandidatens upolerte stil.

– Han er morsom, han snakker rett fra levra, han legger ikke skjul på noe. Han er en målrettet mann som har klart å bli veldig rik, helt selv. Slikt står det respekt av, sier russiske Pasha (18) til VG.

LIKER PATRIOTISKE LEDERE: Bogdan (22) og Pasha (18) liker at Trump er så patriotisk. - Vi russere er tross alt enda mer patriotiske enn amerikanerne, sier de to i en park i Simferopol på Krim. Foto: Harald Henden VG

Russere flest er nok mer opptatt av utfordringer innenriks enn bilateral storpolitikk, men blant dem som sier de følger amerikansk politikk, liker nesten tre ganger så mange Trump, som motkandidaten Hillary Clinton.

Les også: Eksperter: Slik kan Trump gjøre comeback

Håper på anerkjennelse av russisk Krim

Det viser en meningsmåling utført for avisen Russia beyond the headlines. 22 prosent av alle de spurte sier de liker Trump, mens kun åtte prosent svarer de har sansen for den demokratiske motkandidaten.

– Hun der andre kandidaten. hva er det hun heter? Hun er liksom ute etter å bevise noe, straffe oss eller noe i den duren. Hun vil i hvert fall ikke bli venner med oss!, sier russiske Bogdan (22) til VG.

Lest denne? Her var Trump kasinokonge. Det vil Clinton bruke mot ham

Noe av grunnen til Trumps popularitet i Russland, kan være at sittende president Barack Obama er svært upopulær der. Russerne ønsker seg en helt annen type til å lede USA.

BEDRE MED TRUMP: 18-åringen Maxim liker Trumps politikk. Han tror og håper at det blir lettere for russere å reise til USA hvis Trump vinner valget. Her sammen med kjæresten Ksenia (18). Foto: Harald Henden VG

– Enhver som angriper Obama vil bli satt pris på i den russiske opinionen. Obama sees på som mannen som organiserte sanksjonene mot Russland etter at Russland tok over Krim. Disse sanksjonene har kostet russerne mye. Hillary Clinton blir sett på som en videreføring av Obamas politikk, forklarer journalist Pavel Felgengauser i Novaja Gazeta til CNN.

Russere VG snakker med denne augustdagen sitter i en park i sentrum av det russisk-okkuperte Sevastopol på Krim.

Kommentar: Trump kan fortsatt vinne

Nettopp Trumps uttalelser om at han kan vurdere å anerkjenne Krim som russisk og muligens lette på de økonomiske sanksjonene mot landet, sikrer han godvilje i landet.

– Jeg tror han vil anerkjenne Krim og støtter for øvrig Trumps politikk fullt og helt. Gjennom valgkampen har vi sett at han er en mann som vil gjøre hva det skulle være for folket sitt, og han bryr seg ikke om fremmede. Det er slik presidenter burde være, sier 18 år gamle Maxim, for anledningen ikledd en T-skjorte med det amerikanske flagget.

Få innsikt: Hillary Clintons skandaler

Godord mellom mektige menn

Den kontroversielle Donald Trump har flere ganger i valgkampen gitt små vennskapsvink til Russland, blant annet ved å si at Putin er en sterk leder og at han tror han vil komme godt overens med den russiske presidenten.

– Jeg tror at han respekterer meg, og jeg håper på å få et flott forhold til ham, sa Trump i juli 2015.

PÅ KRIM: Nora Thorp Bjørnstad og fotograf Harald Henden. FOTO: VG

Vladimir Putin har på sin side også snakket godt om Trump:

– Han er en meget fargerik mann, svært begavet, det er ingen tvil om det. Han er den som klart leder kampen om å bli president, slik det ser ut i dag. Han sier han ønsker å bevege seg til et annet og dypere nivå i forholdet til Russland. Hvordan skal vi kunne si nei til det? Selvfølgelig er vi positive, sa Putin foran en fullsatt pressesal i Moskva.

I Simferopol mener Maxim at de mektige mennene har mye til felles:

– Jeg har tro på at det kan bli et godt samarbeid mellom Trump og president Putin, for de er begge svært intelligente menn, sier han til VG.

Les også

Mer om

 1. Krim
 2. Hillary Clinton
 3. USA
 4. USA-valg 2016
 5. Russland

Flere artikler

 1. Trump kan anerkjenne Krim som russisk

 2. Beskylder Putin for å blande seg inn i USA-valget

 3. Har selv Putin gitt opp Trump?

 4. Her er Putins charterparadis

 5. Mener Trumps Russland-kommentar kan være landsforræderi

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder