STOLT: Laszlo Toroczkai (37) mener effekten av det høyepiggtrådgjerdet som stenger grensen til Ungarn er akkurat slik han håpet. Foto: Frode Hansen , VG

Borgermesteren bak flyktninggjerdet: – Nasjonalisme er en god ting

ASOTTHALOM (VG) Laszlo Toroczkai (37) er mannen som hadde ideen om fysisk å stenge Ungarns grenser mot sør. Han mener Europa nå har gitt ham rett.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

VG I UNGARN: Denne uken møtes Norge og Ungarn til playoff om en plass i fotball-EM. Mona Grivi Norman og Frode Hansen (foto) tar pulsen på hverdagslivet, nasjonalfølelsen og stemningen i landet som befinner seg midt i flyktningkrisen i Europa. Foto: VG ,

Ti minutter utenfor landsbyen Asotthalom troner piggtrådgjerdet som har stengt av flyktningstrømmen til Ungarn. Femti meter unna ligger gården til mannen som kjempet gjennom gjerdet. Den høyreradikale borgermesteren Laszlo Toroczkai (37).

– Visste du at jeg flyttet hit fra byen for å finne ro og fred. Nå ser det ut som jeg bor midt i en krigssone, sier han og nikker mot piggtråden.

– Journalister pleier å spørre hvordan det føles for innbyggerne å bo ved et gjerde som ser ut som en konsentrasjonsleir, men jeg er den eneste som kan se det fra stuevinduet og det plager ikke meg.

Se bildene: Grensen før og etter blokkaden

– Veldig god idé

Da antallet asylsøkere fra Balkan begynte å stige kraftig i fjor høst begynte han å skrive brevene til regjeringen, holdt folkemøter og fikk med seg regjeringen på å stenge grensene.

15. september i år sto gjerdet klart, og de siste to månedene har bare en håndfull flyktninger tatt seg inn i regionen, mot flere tusen hver dag på sensommeren.

– Jeg forstår ikke hvorfor Europa og journalistene var så negative. Nå ser vi at mange andre europeiske land ønsker å gjøre det samme, sier Toroczkai og lener seg tilbake i stolen. – Jeg hadde en veldig god idé.

Les kommentar: Et gjerde mot Jobbik

– Er du nasjonalist?

Selv tilhører Lazlo Torczkai den ytterste politiske høyrefløy. Han grunnla «64 provinser-bevegelsen» som jobber for et Stor-Ungarn med landområder i Romania, Serbia og Kroatia. Og han støttes av Jobbik – partiet som kaller seg patriotiske, men omtales av eksperter som antisemittisk og ultranasjonalistisk.

Bakgrunn: Jobbik ba om «jødeliste» i parlamentet

– Jeg er ikke medlem av noe parti. Men jeg tilhører den samme politiske familie som Jobbik, sier Toroczkai.

– Hva kaller du den politiske familien?

– Ytre høyre, kanskje. Jeg er ikke enige med Jobbik om alt, og vi er ikke enige med alle høyreradikale partier i Europa, men jeg kan samarbeide med alle som vil jobbe mot problemet med illegal innvandring.

– Er du nasjonalist?

– Eh, det er et godt spørsmål. Min kone er etnisk romansk fra Moldova. Bestemoren min var italiensk, så mine to døtre har ikke hundre prosent ungarsk blod. Jeg er en miks selv, men vi tilhører den europeiske kulturen.

– Mange vil si at nasjonalisme ikke er en god verdi.

– Det er dumt. Nasjonalisme er en veldig, veldig god ting. Det har en verdi når det samler folket og bringer dem sammen. Jeg har arrangert mange demonstrasjoner for menneskerettighetene til etniske ungarere i nabolandene. Jeg bruker nasjonalisme for å forsvare mitt land – og i denne situasjonen – Europa. Ikke ved å angripe andre land eller immigrantene.

LETTET: Zoltan Szucs (60) sier at gjerdet som er satt opp langs tomten hans ser ut som det stammer fra et fengsel, men at det likevel er bedre enn å ha åpne grenser i Europa. Foto: Frode Hansen , VG

Sammenligner med innbrudd

Lazlo Toroczkai bruker konsekvent utrykket illegale immigranter og ulovlig og kriminell innvandring når han snakker om menneskene som tok seg over de åpne grenseområdene til Ungarn.

– Har du en gård der noen stadig bryter seg inn gjennom vinduet istedenfor å ringe på døra, så bygger du et gjerde. Vi har en grensestasjon, det er der flyktningene burde melde seg, sier Toroczkai.

– Men der slipper de ikke gjennom?

– Ulovlige immigranter slipper ikke gjennom. Folk som kommer fra Kosovo har ikke behov for beskyttelse, de flykter ikke fra noen krig.

I fjor vinter var en overvekt av registrerte asylsøkere i Ungarn fra Balkan. I sommer viste tallene at over 80 prosent av de ankomne kom fra Syria, Afghanistan og Irak, bekrefter også borgermesteren. De fleste ønsket seg videre til Tyskland og Skandinavia.

– Syrere flykter fra krig og har rett til å søke asyl.

– Ja, men de har reist gjennom mange trygge land før de kommer til Ungarn. Da er de ikke lenger på flukt fra krigen, men for å sikre seg Vest-Europas goder.

– Orbán har fulgt meg

Borgermesteren beskriver friområder som ble forsøplet og en lokalbefolkning som var redde. Mens nabobyen Marohalom fikk besøk av 500.000 turister hvert år, fikk Asotthalom flere tusen flyktninger over grensen hver dag på sensommeren.

– Viktor Orbán har fulgt meg i dette spørsmålet. Da jeg først tok kontakt kalte de meg paranoid, sier Toroczkai.

NY JOBB: Skogvokterne Zoltan (45) og Barnabas (24) i bakgrunnen er en del av Lazlo Toroczkais lokale patrulje. Før tok de seg av ulovlig jakt, nå jakter de på ulovlige immigranter. Foto: Frode Hansen , VG

Ungarn styres i dag av Viktor Orbán og det konservative partiet Fidesz. Han ville fått 43 prosent av stemmene ved et valg og har opplevd en markant økning i støtten det siste halvåret, ifølge Hungary Today. Høyreradikale Jobbik tar en velgerandel på 22 prosent, mens venstresiden har under 15 prosent oppslutning til sammen, ifølge meningsmålingen fra 28. oktober.

Les også: Her husker de ham som «Lille Viktor»

Takknemlige innbyggere

Selv fikk Toroczkai en oppslutning på over 70 prosent ved forrige valg, og alle innbyggerne VG snakker med sier de er takknemlige for at grensegjerdet ble bygget.

– Hvis vi ikke stenger grensene vil Europa og de europeiske verdiene forsvinne. Kanskje du må gå i burka i fremtiden. Jeg har to små døtre, jeg vil ikke dette, vil du? spør borgermesteren.

– Det er ingen grunn til at det skulle bli aktuelt for meg.

– Men kanskje det ikke blir ditt valg. Jeg håper det er paranoia. Men problemet var ikke paranoia, nå ser hele Europa at innvandringen var et reelt problem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder