INGEN FARE: Russland president Vladimir Putin mener det finnes langt skumlere ting enn landet han leder og måten han styrer det på. Her er han avbildet i Moskva 3. juni. Foto:,Reuters

Putin: – Ikke vær redd for Russland

Ingen med vettet i behold kan anse Russland som en trussel mot Vesten, mener president Vladimir Putin. Og bare en syk person – i søvne – kan tro at Russland vil angripe NATO, sier han.

 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over fem år gammel

Den russiske presidenten Vladimir Putin leder verdens største land. Det såkalte «suverene demokratiet» beskyldes stadig for å gå på akkord med menneskerettighetene; opposisjonelle fengsles, homofile hetses og vestlige organisasjoner stemples som spioner.

«Store bjørns» fremgangsmåter diskuteres også utad. Russerne henviser stadig oftere til sine atomvåpen, ifølge NATO-sjef Jens Stoltenberg. De øver ifølge britiske medier hyppigere med fly, ubåter og missiler som kan bære atomvåpen.

Les også:Militær skyggeboksing mellom Vesten og Russland

Putin selv mener det ikke er grunn til frykt.

– Jeg vil gjerne si at det ikke er noen grunn til å være redd for Russland. Verden har endret seg så mye at ingen med vettet i behold kan forestille seg en stor militær konflikt i dag, sier Putin i et ferskt intervju med den italienske avisen Corriere della Sera.

Vil «bare» forsvare seg

– Bare en syk person, og da bare i søvne, kunne forestille seg at Russland skulle ville angripe NATO.

Det sier den russiske presidenten i det omfattende intervjuet som fant sted i Moskva i forbindelse med at Putin skal besøke Italia neste uke, der han skal mottas av pave Frans i Vatikanet, skriver NTB.

Overfor den italienske avisen gjorde han det klart at Russland bare forsvarer seg mot trusler fra utlandet. Han påpekte at NATO-landenes militære utgifter er ti ganger så høye som Russlands, og at USAs militærbudsjett er verdens største.

For å sikre en strategisk balanse sa han at Russland vil utvikle de nødvendige våpensystemer til å kunne stå imot rakettene i det vestlige rakettforsvaret.

Russland frykter NATO

NATO-SJEF: Denne uken var Jens Stoltenberg på sitt første offisielle besøk til Norge. Foto:Robert S.,VG

I et strategidokument i desember i fjor, utpekte Putin NATO som Russlands største militære trussel, på grunn av forsvarsorganisasjonens tilstedeværelse ved den russiske grensen. NATO benektet at dette var noen trussel, og svarte med å anklage russerne for å undergrave Europas sikkerhet.

Russland er under tunge sanksjoner fra samtlige NATO-land og EU etter annekteringen av Krim og aggresjonen i Ukraina i 2014. Men kontrastene er store, for utenfor Kirkenes trener norsk og russisk redningstjeneste tett sammen.

– Mer uforutsigbarhet

Under sitt første offisielle Norges-besøk i ny jobb denne uken, sa generalsekretær Stoltenberg at han ikke frykter at Russland vil gjøre noe drastisk.

Les også:Mitt liv som NATO-sjef (krever innlogging)

– Hva vi ser er mer uforutsigbarhet, mer usikkerhet og mer uro, men jeg tror ikke vi ser noen umiddelbar trussel mot noe NATO-land fra øst, sa han.

Stoltenberg gjorde det klart at NATO ønsker å samarbeide med Kreml, men at dette er krevende all den tid de ikke respekterer etablerte landegrenser. Putin slo i april fast at det ikke lenger finnes russiske soldater på ukrainsk jord. Dette tilbakeviser Stoltenberg kontant.

30 mennesker skal ha mistet livet i nye kamper i Øst-Ukraina. Nå fryktes det en ny russisk invasjon.

PÅ KRIM: I mars 2014 vandret vandret disse to soldatene på flyplassen i Simferopol på Krim, iført uniformene Putin hardnakket påsto at kunne kjøpes i enhver butikk. Foto:Harald Henden,VG

Vil gi separatistene selvstyre i Ukraina

Angående krisen i Ukraina understreket Putin at han står fast på fredsavtalen som ble undertegnet i Minsk i februar, og han anklaget myndighetene i Kiev for ikke å være villig til å sette den ut i livet og inngå i dialog med separatistene.

Han oppfordret Vesten til å overtale ukrainske myndigheter til å gå i forhandlinger med separatistene, med sikte på selvstyre for de opprørskontrollerte områdene med en ny valglov og amnesti for opprørerne.

Forholdet mellom øst og vest er det kaldeste siden den kalde krigen på grunn av den russiske annekteringen av Krim-halvøya, intervensjonen og støtten til de prorussiske opprørerne i Ukraina.

I vinter fortalte Russlands president Vladimir Putin at han var klar til å sette sine atomvåpen i alarmberedskap under krisen på Krim i 2014. Russland har også lagt ut bilder av langtrekkende missiler som skytes opp, moderniserte og i stand til å bære atomstridshoder.

Mer om

 1. Russland
 2. Nato

Flere artikler

 1. Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

 2. Se grafikken: Slik omringer Putin Ukraina

 3. Russlandsforskere om oppbygging på grensen til Ukraina: – Grunn til bekymring

 4. Russland og Ukraina ruster opp på grensen

 5. Pluss content

  – Grunn til bekymring

Fra andre aviser

 1. Putin: Ikke vær redd for Russland

  Bergens Tidende
 2. Putin: Ikke vær redd for Russland

  Aftenposten
 3. Angrer ikke på Krim-annektering

  Bergens Tidende
 4. Russisk rulett for Baltikum

  Bergens Tidende
 5. Putin besøker Russland-anekterte Krim

  Aftenposten
 6. Putin vi være russisk president til 2024

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder