KRITISERES: Utenriksreporter Sidsel Wold i NRK. Her rapporterer hun live fra Gaza. Foto:GUNNAR BRATTHAMMER,NRK

Derfor er de kritiske til Sidsel Wold

Både politikere og Israel-venner mener Sidsel Wold er for partisk og ubalansert, og at hun derfor må tåle krass kritikk.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Mona Byrkjedal
 • Magnus Wright Jacobsen

Artikkelen er over fem år gammel

NRKs utenriksreporter Sidsel Wold har opplevd massiv hets og hatmeldinger mens hun har rapportert om Gaza-konflikten. Det tar hennes kritikere avstand fra, men mener at hun må tåle å bli satt søkelys på.

Toppolitikere i Frp og KrF mener at NRK-journalisten rapporterer for mye om palestinsk lidelse og for lite fra Israels side.

– Jeg har lite sans for hets og trusler, men det er et faktum at Sidsel Wold ikke fyller kravet til objektivitet og saklighet i sine reportasjer, sier sentralstyremedlem i KrF, Karl Johan Hallaråker, til VG.

Han mener at NRK i større grad må intervjue folk fra begge sider av konflikten, og at de må slutte å referere til Israels reaksjon på rakett-angrepene fra Gaza som folkerettsbrudd.

– Jeg er teolog og ikke jurist, men har satt meg så godt inn i internasjonal folkerett til si at det er ikke åpenbart at folkeretten er brutt. Det må NRK ta inn over seg, sier han, og understreker at han er imot enhver form for hets.

- Drøyt

Kristian Norheim, Frps utenrikstalsmann på Stortinget, tar skarp avstand fra hetsen mot NRK-journalisten, men poengterer overfor VG at han hadde ønsket seg en noe mer objektiv dekning fra NRKs side.

– Her forleden hørte jeg at hun sa i en reportasje at «Israel skyter på alt som rører på seg». Det er en ganske drøy ting å si når man rapporterer for NRK, sier han.

Sidsel Wold mener hun hadde dekning for det hun sa, men påpeker at hun kunne ha valgt en annen formulering.

Bakgrunn: Sidsel Wold snakker ut om hetsen

WOLD-KRITIKER: Kristian Norheim, Frp Foto:Terje Heiestad,Stortinget

Norheim sier at det var hans oppfatning av NRKs dekning som ensidig, som gjorde at han publiserte en karikaturtegning på sin Facebook-side. Tegningen viser en Hamas-soldat som holder fram en baby som et levende skjold.

– Det var behov for nyanser her. NRK og Sidsel Wold har etter min mening rapportert altfor nye fra den ene siden, og pinlig lite fra den andre. Det er problematisk at vi ikke har hørt noe særlig om Hamas og bruken av levende skjold i NRK, sier Frp-politikeren.

Til det svarer Sidsel Wold:

– Den israelske hærens hovedkvarter ligger midt i Tel Aviv. Gaza er så tettbefolket og så innesperret at det er folk overalt. Det er umulig å finne steder hvor det ikke er mennesker.

Israel-venn

Hallaråker i KrF er tidligere generalsekretær i Indremisjonsforbundet, og omtaler seg selv som en konservativ kristen og en venn av Israel.

– Andre nyhetsmedier, som Palestina Media Watch, har dokumentert hvordan Hamas har bedt folk bli igjen i bygninger og områder etter at Israel har ønsket å skåne menneskeliv ved å be dem evakuere før de settes under angrep. Dette hører man ikke noe om i NRK, som dermed ikke lever opp til kravet om objektivitet, sier Hallaråker til VG.

KRITIKER: Karl Johan Hallaråker, medlem i KrFs sentralstyre. Foto:KrF,

– Bruker overdrevne karakteristikker

Styremedlem i Med Israel for fred (MIFF), Jan Benjamin Rødner, mener at Sidsel Wold skiller seg ut blant norske korrespondenter.

– Sidsel Wold konsentrerer seg om hva Israel gjør, men Israel svarer bare på palestinske angrep. Om mennesker dør på Gaza, så er det prisen palestinerne må betale for at de har elendige ledere som bomber Israel og ønsker landet bort fra kartet, sier Rødner til VG.

Wold poengterer at det var på Gaza folk ble drept.

– Jeg kan ikke noe for at det er en skjevhet i statistikken, sier hun.

Rødner mener imidlertid Wold bruker overdrevne karakteristikker av hva Israel gjør.

– Hun sørger alltid for å få med formuleringer som at palestinerne er «sperret bak en mur». Sånt skaper et fiendebilde.

–- Men innbyggerne på Gaza kan ikke forlate stedet, er det da en gal formulering?

– Det blir galt fordi utgangspunktet er at enhver stat har rett til å bestemme hvem som kan komme inn. Med den terrorismen som palestinerne bedriver mot Israel, har de selv skylden for at Israel må drive en streng grensekontroll. Det er Israels rett og plikt, sier han.

MIFF: - Propaganda

Rødner opplever Wolds fremstilling av konflikten som nærmere propaganda enn journalistikk.

– Hun har påstander om at det gikk av en israelsk bombe på Gaza hvert 20-30 sekund og at noen dør hver gang det smeller. Det er bare å regne på det, da ville ikke antall døde vært noen hundre, men noen tusen, sier Rødner.

Til VG forklarer Sidsel Wold at hun en morgen hørte at det var veldig mye bombing, og dermed rapporterte om det:

– En morgen jeg skulle fortelle om situasjonen i Gaza der og da, var det mye bombing. Jeg hørte smell hvert 20 sekund, men senere på dagen ble det roligere. Vi vet jo at det som regel går med liv når Israel angriper, og vi dro rett ut til ruinene etter flere angrep. Hver gang var sivile liv gått tapt, sier hun.

Angrer på navn på gruppen

Bengt Lindgren har fått mye oppmerksomhet etter at han laget en Facebook-gruppe som krever Sidsel Wold fjernet som Midtøsten-korrespondent for NRK.

I ettertid angrer han på navnet på gruppen, der Wold blir beskrevet som antisemitt, men dette klarer han nå ikke å endre.

– Det burde heller ha stått anti-israelsk. Jeg synes det er trist med alle hatmeldingene hun har fått, det gjør debatten usaklig.

Han poengterer at han ikke hater Sidsel Wold, men at han synes hun velger side i konflikten.

– Hvor er hun når palestinerne sender raketter mot Israel og hvorfor rapporterer hun ikke at Hamas bruker mennesker som skjold ved å gjemme seg blant sivilbefolkningen, sier Lindgren.

Sidsel Wold påpeker at hun blir oppgitt av kritikken, og mener ting hun har sagt blir tatt ut av sin rette sammenheng.

– Jeg rapporterte fra Gaza i fire-fem dager, mens desken i NRK laget saker om situasjonen i Israel for å få med begge sider. Det er der vi ender totalt som gjelder, sier hun.

NRK: Ulik oppfatning

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, er enig i at bakgrunnshistorien om partene og organisasjonene i konflikten er viktig å ha med i dekningen, men mener ikke det er journalisten i felt sin oppgave.

– Vi har nok en ulik oppfatning av hva som er oppgaven til en journalist som er i en krigssone. Det er ikke å fortelle hele den historiske bakgrunnen og alle handlinger som er gjennomført over tid. Det skal vi ta oss av i andre deler av sendingen. Som journalister i en krigssone er det viktigste å beskrive hva som skjer, formidle hvordan de som bor der har det og dokumentere hvilke konsekvenser det får for det som alltid er den svakeste part: De sivile. Det er jobben Sidsel Wold har vært på Gaza for å gjøre, og det mener jeg hun har gjort på en utmerket måte, sier Kalbakk til VG.

Han påpeker at NRK kontinuerlig jobber for å finne kilder med ulike ståsteder.

– I går slapp vi til MIFF i sendingen, og da kom reaksjonene fra palestina-vennene. Det er utrolig sterke emosjoner om dette i Norge, men vi må prøve å gjøre jobben vår som journalister uansett, sier nyhetsdirektøren.

TV-effekten

Nyhetsdirektøren mener det er veldig mye av kritikken som rettes mot Sidsel Wold og NRK spesielt, sammenlignet med andre medier.

– Dagsrevyen har stor gjennomslagskraft og er et medium som personifiserer veldig. Det er klart at Dagsrevyens store publikum og det særpreget TV som medium har, bidrar til at Sidsel blir en lett person å kritisere, sier Kalbakk.

May Helen Moldvær Grimstad, tidligere stortingsrepresentant for KrF, er nå medlem i Kringkastingsrådet. Hun ber folk sende inn klage dersom de mener dekningen i NRK har for mye slagside.

– Jeg har ikke vært tilstrekkelig påkoblet til å si om Midtøsten-dekningen i NRK nå har haltet den ene eller andre veien. NRK har så mange flater at det er krevende å få et helhetlig inntrykk, sier Grimstad.

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Israel

Flere artikler

 1. Talsperson for israelsk UD: - Sidsel Wold er en svikefull bedrager

 2. Sidsel Wold om hetsen: – Jeg ville dra hjem

 3. Slik hetses krigsreporterne i Gaza: Beskyldes for å støtte terror

 4. I nyhetene: «BRENN I HELVETE»

 5. Kringkastingsrådet: – NRK har ikke vært kritisk nok til Hamas

 6. Sidsel Wold ringte til Twitter-kritikere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder