Ny politiskandale i USA: Politimann siktet for drapet på Walter (50)

Da Walter Scott løp bort fra ham, avfyrte den hvite politimannen Michael Slager (33) åtte dødelige skudd mot ham, tilsynelatende i ryggen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Drapet skjedde i North Charleston og ble fanget opp av en forbipasserendes mobilkamera.

I en park i byen ser man den hvite politimannen og Walter, som er afroamerikansk, stå like ved hverandre. Få sekunder senere begynner 50-åringen å løpe bort fra politimannen. Han kommer ikke mange meter før Slager tar frem tjenestevåpenet sitt og avfyrer åtte skudd.

Walter faller til bakken, hvor han blir liggende livløs mens Slager og en annen politimann tilkaller hjelp.

Med sirenene i bakgrunnen har den forbipassende filmet at Slager sjekker pulsen på mannen. Han ble erklært død på stedet.

«Han ligger nede»

Slager hadde like før stoppet Walter på grunn av et ødelagt bremselys på bilen hans. Walter skal så ha løpt bort fra stedet, hvorpå han ble tatt igjen i parken.

Like etter skytingen lørdag, skal politimannen ha forklart at han følte seg truet siden det oppstod et basketak om politimannens elektrosjokkpistol.

Den første beskjeden Slager oppga på politiradioen sin bekrefter dette.

SIKTET: Førstebetjent Michael Slager i North Charleston-politiet sitter nå i varetekt og kan ikke løslates mot kausjon. Foto:AP Photo/North Charleston Police Department,

– Det er avfyrt skudd og han ligger nede. Han tok taseren min (elektrosjokkpistol journ. anm), skal han ha sagt over radioen ifølge amerikanske medier.

FBI etterforsker

Ifølge videoen var hendelsesløpet annerledes, og Scott ser ut til å være ubevæpnet når han blir skutt. Da later det til at elektrosjokkledningen som skytes ut av våpenet henger fast i Walter før han løper vekk. Like før dette faller noe i bakken, men det er ikke klart om det er elektrosjokkvåpenet.

Walter ble funnet med prosjektilet fra elektrosjokkvåpenet festet til kroppen, ifølge lokalavisen WCSC.

LES OGSÅ:Disse politivold-sakene får amerikanerne til å rase

Videoen som viser skytingen ble noen dager senere sendt til advokaten til Walters familie og politidistriktet.

Den ble siden videresendt til flere amerikanske aviser, blant annet New York Times.

Etter at videoen dukket opp tirsdag, kunngjorde ordføreren i North Charleston, Keith Summey, at Slager siktes for drap. Samtidig har både FBI og det amerikanske justisdepartementet åpnet separate etterforskninger av hendelsen.

– Når man tar feil, må man erkjenne det, sa Summey under en pressekonferanse tirsdag.

I USA har landets høyesterett slått fast at det kun skal brukes såkalt dødelig makt mot en mistenkt på flukt dersom det er grunn til å tro at vedkommende utgjør en betydelig fare for en politibetjent eller andre.

Mener ikke han gjorde noe galt

Slager mener ifølge hans advokat David Aylor at han fulgte prosedyrene for slike hendelser.

– Dette er en veldig tragisk hendelse for alle familiene, sier han til lokalavisen The Post and Courier.

De rettsmedisinske undersøkelsene er foreløpig ikke avsluttet og det er ikke klart hvor mange ganger 50-åringen ble truffet.

Ifølge avisen er dette den ellevte gangen politiet i delstaten South Carolina har løsnet skudd i år.

Walter skal ha blitt arrestert omkring ti ganger tidligere, for det meste fordi at han unnlot å møte til rettsmøter om barnebidrag. Han ble i 1987 pågrepet for overfall, men det er ikke kjent om han ble dømt.

Til The Post and Courier skal Walters familie ha beskrevet ham som en kjærlig, nyforlovet mann som aldri var voldelig.

Slager har tidligere jobbet i Kystvakten. Han begynte i North Charleston-politiet for over fem år siden, ifølge han advokat. Det skal ha blitt rapportert to klagesaker på hans oppførsel som politimann, hvorav én av dem dreide som om unødvendig bruk av makt. Ingen av klagene skal ha ført til disiplinære tiltak.

Betent tema

Det har vært massive og til dels voldelige opptøyer i flere amerikanske byer etter flere politivold-saker den siste tiden.

Etter at Michael Brown ble skutt og drept (18) i Ferguson, Missouri i fjor sommer har det blitt kraftig debattert hvorvidt det er en ukultur i den amerikanske politistyrken for å bruke unødvendig vold, spesielt mot afroamerikanere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder