Holocaust-overlevende: – Lukten av brent menneskekjøtt var så grusom

Auschwitz-vakt (94) tiltalt for massedrap

94-åringen som er tiltalt for å ha medvirket til at 170.000 menneskers død i Auschwitz møtte torsdag overlevende i retten.

  • Silje Løvstad Thjømøe

Artikkelen er over fire år gammel

Torsdag inntok den gråhårede mannen rettssalen i Detmod i Tyskland. Taus og med blikket senket stod han mellom sine to forsvarere, som han lot svare for seg da rettssaken mot han begynte.

Det er over 70 år siden han gjorde ugjerningene han nå er tiltalt for – å ha medvirket til at 170.000 mennesker mistet livet i nazistenes dødsleir i Auschwitz under andre verdenskrig.

Den tidligere SS-soldaten Reinhold Hanning innrømmer å ha vært vakt i Auschwitz, men nekter for å ha deltatt aktiv i drapene på fanger.

Bakgrunn: De seiret over dødsleirene

Flere av dem som overlevde dødsleiren møtte den tidligere vakten ansikt til ansikt. En av dem var Leon Schwarzbaum.

– Lukten av brent menneskekjøtt var så grusom at vi nesten ikke klarte å holde ut. Hver gang det brant i pipa kom døden tett på – da skjønte vi at folk brant opp der inne.

I RETTEN: Reinhold Hanning (94) var vakt i Auschwitz under andre verdenskrig. Torsdag møtte han i retten i Detmold i Tyskland, tiltalt for medvirkning til drap på 170.000 mennesker. Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

De siste årene har flere tidligere nazi-vakter blitt tiltalt for medvirkning til massedrapene som foregikk i dødsleirene under andre verdenskrig. En av dem var Oskar Gröning, også kjent som regnskapsføreren i Auschwitz, som i 2015 ba om tilgivelse for sine ugjerninger.

– Konstant redd for å dø

Ifølge Daily Mail skal Hanning ha sett opp fra bordplaten da Schwarzbaum konfronterte ham med hans handlinger fra tiden som nazivakt.

TILTALT: Her står 94-åringen mellom sine forsvarere Andreas Scharmer og Johannes Salmen. Foto: Wolfgang Rattay , Reuters

– Jo eldre jeg blir, desto mer tenker jeg på hva som skjedde i Auschwitz. Hvorfor står du ikke bare frem og forteller sannheten for en gangs skyld, om det du og dine kamerater gjorde, sa Schwarzbaum i retten.

– Jeg var konstant redd for å dø av sult eller for å bli valgt ut til gasskammeret. Jeg drømmer fortsatt om det, fortalte han, uten å trekke fram Hannings rolle i leiren.

Hanning anklages for å ha deltatt i sorteringen av fanger, for å skille dem som skulle settes til tvangsarbeid fra dem som ble sendt rett i døden.

Les også: Hedy (86) vitnet mot regnskapsføreren

– Gjennom sin rolle som vakt la han til rette for tusenvis av drap på fanger, sa aktor under åpningen av saken.

Justin Sonder overlevde også oppholdet i Auschwitz, og sa dette i retten torsdag.

– Jeg er veldig glad for at denne saken endelig kommer for retten – det er ikke for sent.

Dersom 94-åringen blir funnet skyldig etter tiltalen, risikerer han mellom tre og 15 års fengsel. Som følge av sin høye alder slipper han trolig å sone en eventuell dom.

11. bud fra Auschwitz-overlevende: Ikke vær en som ser på

AUSCHWITZ: Det var her, i nazistenes mest kjente dødsleir, at Reinhold Hanning (94) var vakt under andre verdenskrig. Foto: Janek Skarzynski , Afp

Færre enn 50 av 6.500 SS-soldater er dømt

Færre enn 50 er dømt av de 6.500 SS-soldatene som var vakter i Auschwitz under andre verdenskrig, og i tiden er i ferd med å renne ut. Det skriver NTB.

I de kommende månedene vil tre tidligere vakter bli stilt for retten i Tyskland.

Ifølge NTB er blant annet den 95 år gamle tidligere legen Hubert Zafke tiltalt for medvirkning til 3.681 drap.

Han var medisinsk ansvarlig i Auschwitz-Birkenau i en periode da det ankom 14 togsett fullastet med fanger. En av fangene var den jødiske tenåringsjenta Anne Frank.

Se de gripende portrettene: Auschwitz-overlevende 70 år etter frigjøringen

Nyhetsbyrået melder også om at en annen Auschwitz-vakt, 93 år gamle Ernst Remmel, må møte i retten i april, også tiltalt for medvirkning til massedrap.

Les også

Mer om

  1. Andre verdenskrig
  2. Tyskland

Flere artikler

  1. 94-åring tiltalt for medvirkning til drap under andre verdenskrig

  2. 94 år gammel SS-vakt må møte i retten

  3. Rosa (89) vitnet i Stutthof-saken: – Oppe fra tårnene kunne vaktene se alt

  4. Eva Kor – Dr. Mengeles forsøkskanin – er død

  5. Holocaust-overlevende: «Du skal ikke være likegyldig»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder