SOFIA: Hun er 19 år gammel, og har vært seks år som soldat. Nå vil hun studere juss. Foto: FERNANDO VERGARA, AP
I årevis har de kriget mot myndighetene - nå vil eks-soldatene bli leger, ingeniører og advokater
Se bildene som gir - enda en – kime av fredshåp i Colombia.
Bildene øverst i denne saken er tatt på hemmelig sted, dypt inne i den colombianske jungelen.
De viser kvinnelige FARC-soldater, som gir et sjeldent innblikk i sine drømmer om et liv i fred - med en ny fremtid og nytt yrke:
– Sykepleier, drømmer Johana (19).
– Lege, mener Derly (24).
– Fullføre ungdomsskolen, sier Yiceth (18).
Men enda mer interessante enn de korte historiene, er selve bildene. Fotografen Fernando Vergara fra nyhetsbyrået AP tok portrettbilder av kvinnene:
Ett i stridsutstyr, og ett i sivil.
Ett av deres gamle liv, og ett av det som nå venter.
– Selv om samtalene nesten virket innlært – de mannlige offiserene hadde valgt ut hvilke kvinner jeg fikk fotografere – var bildene noe helt annet. Kvinnene lo, smilte og dro nervøst i de uvante gateklærne, skriver Vergara om den spesielle opplevelsen.
Artikkelen fortsetter under bildet
FØR OG ETTER: Mayerli (18) forteller at hun drømmer om å bli sykepleier. 2. oktober skal Colombia si sin mening om fredsavtalen mellom FARC og myndighetene - en avtale Norge har vært en sentral del av. Foto: Fernando Vergara AP
Norge har vært svært sentrale i forhandlingene om fredsavtale etter den over fem tiår lange krigen mellom myndighetene og den revolusjonære FARC-geriljaen.
Men selv om mesteparten av det formelle er på plass foran en folkeavstemning om avtalen i begynnelsen av oktober, er det fortsatt en del usikkerhet som truer den skjøre freden.
Vanskelig integrering
En av de største utfordringene: Hva som skal skje med de flere titusener av geriljasoldater som aldri har hatt en annen jobb enn å slåss mot myndighetene.
I Colombia er ungdomsledigheten på vei opp, det samme er omfanget av organisert kriminalitet.
Det er dårlig nytt for en hel generasjon kamptrente unge som er mestere i å leke katt og mus med politi og militære.
LES MER: Colombias barn betaler en svært høy pris for flere tiår med krig
Men etter møtet med de unge FARC-krigerne, er Vergara optimist. Han beskriver dagens krigere som mindre dogmatiske og mer opptatt av fremtiden enn de han møtte i samme type leirer for et tiår siden.
– Da jeg dro etter en uke, sa jeg «vi ses» til opprørerne. Det var en frase jeg kastet ut, en slik ting du sier når du ikke har noe bedre å si, forteller fotografen.
Svaret fra en av FARC-krigerne kom kontant:
– Neste gang du ser oss, er det ikke sikkert du gjenkjenner oss. Da kan det være at vi er kledd akkurat som deg.
Les også
FARC inngår endelig våpenhvile
Den colombianske FARC-geriljaen har formelt inngått en våpenhvile som skal sette punktum for den 52 år lange krigen mot…Enighet om historisk fredsavtale i Colombia
FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia kunngjør at de har inngått en fredsavtale, melder flere internasjonale…Et stort lyspunkt
Etter flere tiårs borgerkrig, 260 000 døde og syv millioner internt fordrevne er det omsider farvel til våpnene i…Det historiske bildet: Her signerer de norsk-forhandlet Colombia-avtale
Her tar Colombia et gigantisk steg mot å ende verdens lengste pågående krig - klappet frem av Norge og FN.Gladnyheter for Colombia: «Nå annonserer vi krigens siste dag»
Med Norge i spissen for fredsforhandlingene har Colombias regjering og FARC-geriljaen blitt enige.
Mer om
Flere artikler
Fra andre aviser
Darcy er redd – hun skal slutte å drepe
Bergens TidendeFARC og regjeringen signerte fredsavtale
AftenpostenHer møter norske Martha Skretteberg den beryktede geriljakrigeren. Nå har han gått i dekning.
AftenpostenGeriljasoldatene la ned våpnene etter 50 års krig. De ble lovet et vanlig liv. Nå vender stadig flere tilbake til jungelen.
Aftenposten«Det colombianske folket trenger fred»
Bergens TidendeFrykter narkobander kan ødelegge freden
Bergens Tidende