Vil skjerpe straffen for handel med Nord-Korea

Innfører også ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea

USA vurderer å fremskynde et forslag som skjerper straffen for bedrifter som handler med Nord-Korea.

 • Felicia Alvsing
 • Pål Ertzaas

Artikkelen er over fire år gammel

Nord-Korea kunngjorde natt til onsdag at landet har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Selv om ekspertene er kritisk til om dette var en hydrogenbombe, blir prøvesprengningen fordømt verden over.

Den republikanske ledelsen i Representantenes hus ønsker å utvide sanksjoner mot Nord-Korea, og vurderer nå å fremskynde et lovforslag med strengere straff for utenlandske selskaper som handler med Pyongyang.

Forslaget kan stemt over i Representantenes hus allerede neste uke. I tillegg til republikanerne står demokraten Eliot Engel bak lovforslaget. Han vil ha fortgang i saken etter prøvesprengningen.

Fjerde sprengning

Da det i tre-tiden natt til onsdag kom melding om at et jordskjelv var registrert i nærheten av Punggyeri-anlegget i Nord-Korea, ble det raskt spekulert i om landet kunne ha utført sin fjerde atomprøvesprengning. En drøy time senere annonserte statlig fjernsyn at landet har gjennomført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

En slik bombe er langt kraftigere enn en atombombe, og testversjonen skal ha vært en «miniatyrutgave» som ble detonert klokken 10 lokal tid.

Les også: Norsk kjernefysiker: Dette var neppe en hydrogenbombe

Innfører sanksjoner

– Vi vi ikke gi opp atomprogrammet så lenge USA opprettholder sin aggressive holdning, sa Nord-Korea under kunngjøringen.

Kort tid etterpå innkalte FNs sikkerhetsråd til et lukket hastemøte om sprengningen. Der opplyste de at de anser Nord-Koreas hydrogrenbombe-test som et klart brudd på sikkerhetsrådets resolusjoner.

– Prøvesprengningen utgjør en klar trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, heter det i en enstemmig uttalelse fra de 15 medlemslandene, blant dem Nord-Koreas allierte Kina.

Sikkerhetsrådet slår videre fast at onsdagens prøvesprengning var et klart brudd på tidligere FN-resolusjoner, og at dette vil få følger for regimet i Pyongyang i form av skjerpede straffetiltak.

– Som følge av alvorligheten i dette vil Sikkerhetsrådets medlemmer straks begynne arbeidet med en resolusjon som inneholder nye tiltak, sier rådets fungerende president, Uruguays FN-ambassadør Elbio Rosselli.

Dagens sanksjoner innebærer blant annet forbud mot salg av våpen, raketteknologi og luksusvarer til den isolerte kommuniststaten.

20 nordkoreanske institusjoner og tolv av landets ledere er å finne på FNs sanksjonsliste, noe som blant annet innebærer at eventuelle bankinnskudd de måtte ha i utlandet, blir frosset.

De nordkoreanske lederne får heller ikke reise fritt i utlandet, skriver NTB.

Selv om Nord-Korea hevder at det var en hydrogenbombe som ble prøvesprengt, er flere eksperter kritiske til nettopp dette.

– Det er for meg litt overraskende at Nord-Korea ikke har rakett-teknologi, men samtidig hevder å ha utviklet et såpass avansert våpen som en hydrogenbombe, sier kjernefysiker Sunniva Rose ved Universitetet i Oslo.

– Testen skal ha gitt et utslag på jordskjelv-målerne på 5,1 på Richters skala. Det betyr at detonasjonen var litt kraftigere enn den forrige testen i samme område – som var målt til 5,0. Med omtrent samme dybde under bakken – noen få hundre meter – så kan vi grovt anslå sprengkraften til i overkant av 20 kilotonn. Det er typisk for et førstegenerasjons fisjonskjernevåpen – og ikke et hydrogenvåpen, sier seniorforsker og kjernefysiker Halvor Kippe ved Forskningsinstitutt til VG.

VG-kommentar: Kims nyttårsbombe

Fordømmer sprengningen

Jordskjelvet ble målt til 5,1 av både sørkoreanske og amerikanske myndigheter, og hadde sitt episenter 48 kilometer fra den nordøstlige byen Kilju, der atomtestbasen Punggye-ri ligger. Ved basen har nordkoreanerne utført testsprengninger i oktober 2006, i mai 2009 og i februar 2013 da et lignende skjelv som også ble målt til 4,9 ble utløst.

Dette skiller en hydrogrenbombe fra andre atombomber

Japan fordømmer nå prøvesprengningen og kaller den en alvorlig trussel mot Japans sikkerhet.
– Dette er et klart brudd med resolusjonen til FNs sikkerhetsråd og et alvorlig utfordring for arbeidet mot spredning av kjernefysiske våpen, sier statsminister Shinzo Abe, ifølge CNN.

Utenriksminister Børge Brende fordømmer Nord-Korea, som hevder å ha utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

– Hvis det er sånn at Nord-Korea har utviklet teknologi for en hydrogenbombe, så er det en trussel mot hele verden. Hydrogenbombe er en kraftigere bombe enn uranbomber, med en større slagkraft. Dette bekrefter viktigheten av at det internasjonale samfunnet står sammen for å hindre at Nord-Korea får teknologi som gjør at de kan utvikle raketter for utskytning av hydrogenbomber, sier Brende til VG.

Norsk ekspert om Nord-Korea sprengningen: – Kina blir en nøkkelfaktor

Les også

 1. Norsk kjernefysiker: Dette var neppe en hydrogenbombe

  Seniorforsker og kjernefysiker Halvor Kippe ved Forskningsinstitutt tviler på at nattens sprengning i Nord-Korea var av…
 2. Kims nyttårsbombe

  I sin nyttårstale sa diktator Kim Jong-un at han ville arbeide utrettelig for fred på den koreanske halvøy og regional…
 3. Dette skiller en hydrogenbombe fra andre atombomber

  Hydrogenbomben er det mest ødeleggende våpen mennesket noensinne har skapt.
 4. Norsk ekspert om Nord-Korea sprengningen: – Kina blir en nøkkelfaktor

  Kina er svært viktig for hva som skjer nå etter at Nord-Korea hevder de har foretatt sin første vellykkede…
 5. Nord-Korea bekrefter: Har prøvesprengt hydrogenbombe

  Nord-Korea kunngjorde natt til onsdag at landet har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. FN

Flere artikler

 1. Nord-Korea bekrefter: Har prøvesprengt hydrogenbombe

 2. Dette skiller en hydrogenbombe fra andre atombomber

 3. Ekspert om Kim Jong-Un: Han er hensynsløs

 4. Nord-Korea har gjennomført ny kraftig atomprøvesprengning

 5. FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder