Finske myndigheter bekymret over Odins soldater

Finske myndigheter ser med stor bekymring på at innvandringsmotstandere med bånd til nynazistiske grupper har begynt å patruljere i flere byer for å holde «islamistiske inntrengere» unna.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Å patruljere i gatene er ekstremisme. Dette øker ikke sikkerheten, sier Finlands innenriksminister Petteri Orpo til YLE.

– Frivillige har ingen rett til å bruke makt, slår han fast.

Odins soldater

Innvandringsmotstanderne, som kaller seg selv Odins soldater, har dukket opp i minst fem finske byer der det nylig er åpnet asylmottak.

Aktivistene bærer ikke våpen, og det er foreløpig heller ikke meldt om sammenstøt mellom de nye borgerverngruppene og flyktninger.

Finske medier har vist bilder av noen av mennene, som patruljerer i gatene iført svarte jakker og luer merket med Odins soldater.

Les også: Finsk politisjef skal ha leder narkotikabande

Oppfordrer patrioter

Finland har 5,4 millioner innbyggere og tok imot 32.000 asylsøkere i 2015. De fleste av dem irakere. Dette er nesten ti ganger så mange som det Finland tok imot året før.

Lederen for Odins soldater, Mika Ranta, vil ikke la seg intervjue, men på nettsidene sine anklager de «islamistiske inntrengere» for å gjøre livet utrygt for finner flest og oppfordrer «patrioter og innvandringskritikere» til å slutte seg til dem.

– Angrep er ikke i tråd med våre prinsipper, bare forsvar. Og alle har rett til å forsvare seg selv dersom de angripes, sier tre av medlemmene i en patrulje i Joensuu til lokalavisen Karjala Heili.

De tre hevder at Odins soldater har rundt 20 medlemmer i Joensuu, og opptil 500 i hele Finland.

Les også: Finsk millionær fikk 465.000 kroner i fartsbot

Nynazistiske

Ifølge den finske sikkerhetstjenesten har noen av medlemmene tilknytning til grupper på ytre høyre fløy, også nynazistiske.

Antallet borgerverngrupper steg etter at en 17 år gammel asylsøker fra Afghanistan ble pågrepet i Kempele i november, anklaget for å ha voldtatt en 14 år gammel jente.

Finsk politi opplyste i den anledning at rundt ti asylsøkere landet over var mistenkt for voldtekt, men understreket at det ble anmeldt over 1.000 voldtekter i Finland i fjor.

En angivelig voldtekt som ble anmeldt i Ylivieska 2. juledag, der en kvinne hevdet å ha blitt voldtatt av to mørkhudede menn, var ifølge politiet oppdiktet.

Les også: Finsk seier i VM i konebæring

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder