TINGHUSET: En ankedomstol i Riyadh vil ikke godkjenne ekteskapet mellom 8-åringen og 47-åringen. Foto: Reuters

8-åring vant ankesak om ekteskap med 47-åring

(VG Nett) En ankedomstol i Saudi-Arabia avviser å godkjenne et ekteskap mellom en 47 år gammel mann og 8 år gammel jente.

Elisabeth Breien Ellingsen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Ekteskapet ble kjent gyldig i en domstol før jul. Nå nekter ankedomstolen å godkjenne avgjørelsen, melder CNN.

Avgjørelsen i ankedomstolen fører likevel ikke til at ekteskapet blir ugyldig. Saken blir derimot sendt tilbake til den første domstolen som behandlet saken, så må den første dommeren avgjøre om han vil fastholde sin opprinnelige avgjørelse.

Det er 8-åringens mor som anket domstolens opprinnelige godkjennelse av det kontroversielle ekteskapet. Saken med den 8 år gamle jenta ble kjent i desember da dommeren nektet å annullere ekteskapet. Morens advokat sier at det var jentas far som arrangerte ekteskapet for å betale tilbake gjeld til den 47 år gamle ektemannen, som er en venn av faren.

Moren er skilt fra faren og morens advokat sier at dommeren ikke anerkjente moren som juridisk foresatt for datteren.

Vil anke igjen

Slektninger sier til CNN at moren er svært lettet over ankedomstolens avgjørelse. Slektningen takker også lederen for ankedomstolen for avgjørelsen, melder den saudiarabiske avisen Al-Riyadh.

- Hvis dommeren i den første domstolen fastholder at ekteskapet ikke skal annulleres, vil saken gå tilbake til ankedomstolen, sier slektningen til CNN.

- Hvis den første dommeren endrer sin avgjørelse, er saken over, sier slektningen.

Beundrer moren

Også menneskerettighetsgrupper er svært fornøyd med avgjørelsen.

- Dette skjedde takket være moren, fordi hun nektet å akseptere den første dommen og fordi hun utfordret rettssystemet og tok saken videre til ankedomstolen, sier kvinneretts-aktivisten Wajeha Al-Huwaider til CNN.

- Jeg beundrer virkelig moren for dette, sier hun.

Hun sier likevel at selv om dette er en seier for kvinner og barn i Saudi-Arabia, så er dette bare første steg på en lang vei.

- Vi ønsker en lov i Saudia-Arabia som beskytter jenter mot tidlige ekteskap. Vi vil at jentene må være minst 17 år gamle før de gifter seg, og at gutter må være 18 år. Når det skjer har vi grunn til å feire, sier hun.

Bryter konvensjoner

Zuhair al-Harithi, som er talsmann for menneskerettighetskommisjonen i Saudia-Arabia, sier at hans organisasjon kjemper mot barnekteskap.

- Barnekteskap bryter internasjonale avtaler som er undertegnet av Saudi-Arabia, og skulle derfor ikke være tillatt, sier al-Harithi.

Andre menneskerettighetsorganisasjoner sier at barneekteskap ikke er uvanlig i Saudia-Arabia, men at motstanden mot slike ekteskap stadig blir større blant folk i landet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder