STORE ØDELEGGELSER: En palestinsk gutt rir forbi et ødelagt hus i utkanten av Jabalya, nord på Gaza-stripen. Flere israelske styrker forlot Gaza-stripen på mandag etter et 22 dager lang offensiv. Foto: REUTERS

- Ti ganger verre enn et jordskjelv

I Jabalya nord på Gazastripen er nesten alle hus, fabrikker og oliventrær jevnet med jorden. - Dette er ti ganger verre enn et jordskjelv, sier Ashraf Faraj.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Jabalya var blant byene som først ble invadert av israelske styrker i løpet av den 22 dager lange offensiven på Gazastripen. I bydelene Qirem og Abed Rabbo er det flere hundre meter mellom hvert hus som fremdeles står.

De israelske stridsvognene som søndag trakk seg ut av byen og flyktningleiren, er stasjonert ved grensen noen hundre meter østover.

Forsøkte å bli

52 år gamle Mohammed Hassan kjemper med å holde tårene tilbake. Hassan har mistet alt - huset sitt, varelageret og hotellet han bygde slik at kunder kunne overnatte.

- Hvorfor ødela de alt, lurer Hassan, som i nabolaget går under navnet abu Rami.

Artikkelen fortsetter under bildet

MISTET HUSET: En palestinsk kvinne ser på ruinene av huset som ble ødelagt under en israelsk militæroffensiv i Jabalya. Foto: AFP

Abu Rami hadde 40 ansatte og hadde til og med en passerseddel, slik at han fikk slippe inn i Israel for å møte kunder der. Da det israelske bombardementet begynte bestemte han seg for å bli værende ved lageret for å forsvare levebrødet sitt. Da bombingen gikk inn i sitt fjerde døgn orket han imidlertid ikke mer og flyktet. Nå går noen av abu Ramis ansatte rundt i ruinene og samler rester av stekeolje, kaffe, te og ris.

Ødelegger oliventrær

Ifølge talsmann for Hamas-myndighetene på Gazastripen ble om lag 5.000 hus totalødelagt av den israelske bombingen, mens 20.000 boliger har fått omfattende skader. Fabrikkene i det østlige Jabalya som produserte elektriske artikler, olivenolje og sement, er alle lagt i grus. Også jordene er ødelagt. Om ikke av bomber, så av stridsvognenes larveføtter.

- Hver gang det er kamper skal israelerne på død og liv ødelegge oliventrærne. Jeg forstå det bare ikke, sier en eldre palestiner mens han tar ødeleggelsene i Jabalya i nærmere øyesyn.

Over 1.300 palestinere ble drept i løpet av den drøyt tre uker lange israelske offensiven mot Gazastripen. 13 israelere mistet livet, tre av dem sivile.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder