SYNLIGHET GIR ØKENDE HATKRIMINALITET: Angrepet skjedde under Europride som avholdes i Stockholm. Her fra åpningen 25. juli. Foto: Reuters

SYNLIGHET GIR ØKENDE HATKRIMINALITET: Angrepet skjedde under Europride som avholdes i Stockholm. Her fra åpningen 25. juli. Foto: Reuters

Homofile angrepet med kniv mens de kysset

(VG Nett) To unge menn ble ranet og knivstukket i en park i Stockholm natt til i dag. Politiet tror homohat var motivet for ugjerningen.

Idun Brekke
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Mennene i 25-30 årsalderen hadde kysset hverandre i en park da angrepet skjedde.

- Det var to homofile som ble angrepet. Angriperne ropte skjellsord som henspeilet på deres seksualitet og at de akkurat hadde kysset. Etterpå tok de frem kniver og krevde verdisaker, forteller Therese Johanson i Stockholmspolitiet til Expressen.

Etter å ha ropt skjellsord og ranet til seg mobiltelefoner ble den ene mannen hugget med kniv i magen. Han ble fraktet til sykehuset og ligger til observasjon. Skadene skal være alvorlige, men ikke livstruende ifølge Aftonbladet. Ranerne løp fra stedet og skal ennå ikke være pågrepet.

Overfallet skjedde samtidig som Europride-festivalen, et arrangement for homofile, biseksuelle og transseksuelle, pågår i Stockholm.

Hatkriminalitet mot homofile øker

For bare et år siden skjedde noe lignende i Oslo under Skeive Dager. Da ble to lesbiske jenter banket opp av fire menn etter å ha leiet hverandre på gata.

HATKRIMINALITETEN ØKER: Forsker Bera Ulstein Moseng mener at de fleste homofile og lesbiske vil kunne komme utfor trusselsituasjoner. Foto: Lill-Ann Chepstow Lusty

Ifølge forsker og seniorrådgiver ved Helseutvalget Bera Ulstein Moseng, er hatkriminalitet mot homofile og lesbiske økende.

- Nye tall fra USA viser at voldskriminaliteten mot lesbiske og homofile går opp, og paradoksalt nok er denne økningen knyttet til den økende åpenheten lesbiske og homofile nå viser.

Det er først de siste årene en har begynt å føre oversikt over registrert hatkriminalitet i Sverige, Norge og USA, tallene avslører urovekkende tendens.

- Det er en klar tendens til at andelen som anmelder er økende. I Oslo er det en relativt stor andel av homofile og lesbiske ungdom som oppgir at de har vært utsatt for voldsepisoder, sier Moseng

Langt igjen

- De fleste kan nok oppleve en trusselepisode i løpet av livet, og dette har med synligheten å gjøre, den tiltrekker seg noen ekstremt negative holdninger.

Hun mener likevel at sjansen for å bli utsatt for denne typen angrep er liten.

- Sannsynligheten for å oppleve å bli utsatt for hatkriminalitet er ikke stor, men vi ser jo samtidig noen av de samme tendensene i Norge, i forhold til at andelen som anmelder hatkriminalitet har gått opp, sier hun.

- Likevel er det langt framover, selv om dette er et marginalt fenomen, er det en vei igjen å gå i forhold til holdningsskapende arbeid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder