FORSVARSMINISTER: Ali-Ben Bongo var forsvarsminiser i Gabon da hans far Omar Bongo var president. Bildet er tatt under farens begravelse. Foto: AFP

Ali-Ben Bongo etterfølger sin far som president

(VG Nett) Gabons president Omar Bongo døde tidligere i år etter å ha styrt landet i 43 år. Nå tar sønnen Ali-Ben Bongo over.

Geir Arne Kippernes
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Omar Bongo er kanskje best kjent i Norge for at han i 2001 ble kalt Bongo fra Kongo av daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland.

TIDLIGERE PRESIDENT: Omar Bongo satt 43 år som president i Gabon Foto: AP

I hjemlandet Gabon er han kjent for å ha styrt landet i 43 år. Bongo døde av hjerteinfarkt i juni i år, 73 år gammel. Det statlige TV-selskapet har annonsert at han sønn Ali-Ben Bongo nå har vunnet presidentvalget, melder Reuters.

FAKTA:Wikipedia om Gabon

Bongo sanket flest stemmer i søndagens valg. Tidligere innenriksminster Andre Mba Obame og opposisjonsleder Pierre Mamboundao fulgte på de neste plassene.

Det har vært en del bråk i forbindelse med valget, og sikkerhetsstyrker har brukt tåregass mot opposisjonstilhengere i hovedstaden Libreville.

- Gabon er en republikk og ikke et kongedømme. Makt kan ikke gå fra far til sånn. Det er galskap, sier opposisjonstilhengeren Tanquay Bissanga.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder