STILLER IKKE: For fire år siden stilte Irina Khamada som presidentkandidat i Russland. Det kostet mye, og dette er hovedgrunnen til at hun ikke stiller denne gang. Foto: Ole Kristian Strøm

- Vil ikke ha kvinnelig president

MOSKVA (VG Nett) Irina Hakamada er den eneste kvinnen som noen gang har stilt til et russisk presidentvalg. Denne gang har hun gitt opp. Hun tror det vil gå mange år før en kvinne går til topps i Kreml.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Det er veldig vanskelig å være kvinne i politikken i Russland, sier Hakamada når VG treffer henne på det spartanske kontoret, bak en nøytral dør i en bakgård i hjertet av Moskva.

- Det vil sikkert gå 10-15 år til før den første kvinnelige presidenten blir valgt. Foreløpig er likestillingen i politikken på stedet hvil.

Ved dette presidentvalget er det Kreml som har valgt Putins etterfølger og folket som bare bekrefter dette valget.

Hakamada sier det slik:

- Når du spør meg om hvor mange år det går før vi får vår første kvinnelige president, så er det også et spørsmål om hva Kreml vil. I hvert fall hvis kommende valg blir som dette. Hvis Putin hadde pekt på sin høyest rangerte kvinne, Valentina Matvienko (borgermester i St.Petersburg), så hadde nok hun blitt valgt på samme måte som Medvedev blir det.

Les også:Sikker på valgfusk

Langt fra likestilt

Irina Hakamada har skrevet en bok om hvor vanskelig det er å kvinnelig politiker i macho-Russland.

- Vi har barrierer som ikke menn har. Hvis du som kvinne er like dyktig, like sterk og en like god kommunikator, så vil mannen bli valgt. Alle, både kvinner og menn, støtter da menn.

Hakamada sier at det først og fremst er økonomiske grunner til at hun ikke stiller som presidentkandidat denne gang.

- I 2004 hadde vi veldig store problemer med å få inn penger. Vi brukte mye mer enn det vi fikk inn. Ingen rikinger vil støtte en kvinnelig kandidat.

- I Norge er det omtrent like mange kvinner som menn i regjeringer. Når får dere det i Russland?

- Tja, kanskje 15 år? Minst. Det er viktig å huske på at Nord-Europa, særlig Norge, er enestående. Det er ikke slik i det sentrale Europa. Dere ligger veldig langt fremme. Ingen kan sammenligne seg med Norge. Dere har masse oljepenger, lever bra og balanserer livet på en fin måte. Norge blir ofte brukt som eksempel her i Russland på hvordan store olje- og gassinntekter kan fordeles rettferdig sosialt.

DISKUTÉR:- Er rasisme et problem i Russland

Fikk ikke støtte

Khamada er datter av en japansk kommunist som rømte til det daværende Sovjetunionen i 1938. Hun har lenge vært blant de mest kjente kvinnene i russisk politikk, men etter at de vestvennlige politikerne nå er fullstendig utradert, sitter hun ikke lenger i parlamentet, i likhet med mange av de andre såkalte liberale politikerne.

Hun er tydeligvis bitter for at ingen av disse mannfolkene støttet henne da hun var presidentkandidat for fire år siden.

- Ikke Kasjanov, ikke Tjubajs, ikke Ryzjkov. Bare Boris Nemtsov støttet meg litt. Ellers var jeg helt alene, sier hun.

- Ikke diktatur

I år finnes det ikke en eneste presidentkandidat fra deres politiske retning. Den såkalte opposisjonen i russisk politikk er helt borte, hvis vi ser bort fra kommunistene. Riktignok stiller den ukjente Andrej Bogdanov til valg, men mye tyder på at han har gjort en avtale med Kreml om å stille - slik at valget skal se litt bedre ut. Slik at det i hvert fall blir fire kandidater.

- Dette er jo ikke et reelt valg. Alt er bare en farse. Det er ingen reell kamp. Medvedev deltar ikke en gang i debattene i TV.

- Er Russland i dag et diktatur?

- Nei, det er ikke et diktatur, men det er et imitasjonsdemokrati. Demokratiet er bare et instrument for andre mål. Det er «demokrati på russisk». Russland vil stå alene, vil ikke bli en del av vestlig politikk. En del av «klubben». Jeg anser det som viktig at Russland skal bli et vanlig demokrati, for å bli medlem av «klubben» i den globale verden vi nå lever i.

- Hva slags president blir Dmitrij Medvedev?

- Jeg kjenner ham ikke personlig, men han synes som en myk person, med en liberal økonomisk politikk. Jeg tror han kommer til å lytte til vesten - det er viktig. Han kommer ikke fra KGB, men har jobbet veldig lenge sammen med Putin.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder