Stoltenberg ber Tyrkia være tilbakeholdne

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at NATO har forståelse for Tyrkias sikkerhets-utfordringer fra syrisk side av grensen, men ber landet handle med tilbakeholdenhet og begrense menneskelig lidelse.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Stella Bugge
 • Nilas Johnsen
 • Runa Fjellanger
 • Nanna Johannessen

Onsdag ettermiddag startet Tyrkia en militær operasjon i den nordøstlige delen av Syria, på direkte ordre fra Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Ifølge Erdogan skal operasjonen «hindre dannelsen av en terror-korridor langs vår sørlige grense», som han skrev på Twitter før angrepet startet. Kurdiske styrker melder nå i kveld, ifølge AFP, at to sivile har blitt drept etter tyrkiske flyangrep mot kurdisk-kontrollerte områder i Syria.

– Jeg håper Tyrkia vil handle med tilbakeholdenhet, og at det de gjør er proposjonalt og tilpasset situasjonen, og at de begrenser faren for menneskelig lidelse, sa Stoltenberg i Roma hvor han møtte Italias statsminister Giuseppe Conte.

Nyhetsbyrået AFP melder at FNs sikkerhetsråd skal samles til krisemøte torsdag.

les også

Erdogan bekrefter: Angrepet i gang

Stoltenberg advarte mot handlinger som kan sette på spill resultatene av kampen terrorbevegelsen IS, som ifølge NATO-sjefen fortsatt representerer en trussel i regionen, og mot samtlige NATO-land.

– Vår allierte Tyrkia har legitime utfordringer i forhold til sin egen sikkerhet. De har flere millioner flyktninger fra Syria på sitt territorium. NATO er blitt orientert av det tyrkiske lederskapet om deres operasjon i Nord-Syria. Det er viktig å unngå handlinger som kan destabilisere og øke spenningen i regionen, sa Stoltenberg videre.

Han la til at han fredag skal møte president Erdogan i Istanbul for å diskutere Tyrkias militæraksjon mer inngående.

– Vi må samtidig ikke glemme den fortsatt eksisterende trusselen fra IS mot freden i regionen, og mot alle NATOs medlemsland, sa Stoltenberg i den italienske hovedstaden.

NATOs generalsekretær og den italienske statsministeren Guiseppe Conte. Foto: TIZIANA FABI / AFP

Området på syrisk side av grensen kontrolleres av YPG, Syrias demokratiske styrker som USA aktivt støtter, men som Tyrkia har definert som en terrororganisasjon.

Kan gi Erdogan støtte på hjemmebane

Joakim Parslow, førsteamanuensis i Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, mener Erdogans militære operasjon kan bidra til å gi ham økt støtte på hjemmebane.

– Erdogan sier han skal eliminere YPG som en politisk og militær aktør nord i Syria og store deler av det tyrkiske politiske landskapet, inkludert opposisjonen, stiller seg bak dette. Så slik er det et smart sjakktrekk, sier Parslow til VG og legger til at Erdogan har langt mindre støtte nasjonalt nå enn for tre-fire år siden.

Parslow peker på at det befinner seg mellom 3,5 og 3,6 millioner syriske flyktninger i Tyrkia i tillegg til flere hundre tusen flyktninger fra andre land, og at Erdogan er under press for å gjøre noe med dette.

– Han sa i FNs generalforsamling for noen uker siden at han har tenkt å opprette en såkalt sikkerhetssone 30 km inn i Syria og bosette mellom en og to millioner syrisk-arabiske flyktninger i denne regionen. Hvis dette stemmer, kan det tenkes at dette er et svar på det presset han kjenner innenriks, sier Parslow men legger til at dette er et kynisk politisk spill som bryter med alle internasjonale konvensjoner.

– Erdogan vil med tvang bosette flyktninger av en annen etnisitet og dermed endre demografien i Syria, sier han.

– Norge må vurdere sanksjoner

SV mener Norge bør vurdere sanksjoner mot Tyrkia for å sette en stopper for tyrkiske angrep på kurdere i Nord-Syria.

– Kurderne har vært spydspissen i kampen mot IS. Nå lukker Europa og Norge øynene samtidig som Erdogan starter offensiven mot kurderne. Vi krever en kraftig og umiddelbar protest fra regjeringen, sier partileder Audun Lysbakken til NTB.

Han mener det er en skam hvis norske myndigheter forblir tause nå som angrepene har startet.

– Norge må gå ut mot Erdogan nå og vurdere snarlige sanksjoner mot Tyrkia. Dette kan vi ikke godta fra vår alliert, sier Lysbakken.

TYRKISKE STYRKER: En tyrkisk militær konvoi i Kilis nær den tyrkisk-syriske grensen. Foto: Mehmet Ali Dag/ Ihlas News Agency (IHA) via REUTER

– Frykter konsekvensene

Rødt-politiker Seher Aydar er selv født i en kurdisk landsby i Tyrkia. Hun sier det som nå skjer er skummelt.

– Jeg frykter konsekvensene. Erdogan har snakket om dette lenge, og det han har beskrevet er en etnisk rensing av de områdene som Tyrkia nå har fått grønt lys av USA til å angripe. Fra tidligere vet man at det kan være brutalt og skape store lidelser, sier Aydar som sitter i Rødts Stortingssekretariat som 1. vara og politisk rådgiver.

Hun mener Norge og verdenssamfunnet må gjøre det de kan for å sørge for at det ikke blir en ny okkupasjon og legger til at mange i det kurdiske miljøet i Norge er bekymret.

– Mange har familiemedlemmer der, og mange har opplevd krig og okkupasjon tidligere og vet hva det innebærer. Det er mye bekymring, frustrasjon og sinne. Befolkningen er i fare, og det er de samme menneskene som sto i front i kampen mot IS, som blir angrepet av et Nato-land. Der er mange som føler seg sviktet av verdenssamfunnet, sier hun.

Søreide: – Følger nøye med

Den pågående operasjonen kan få følger for den urolige al-Hol leiren i Syria, der norske IS-kvinner og barn er internert. Det er i dag de kurdiske militsene som har kontroll på området.

LES OGSÅ: Kurdisk toppleder om mulig tyrkisk angrep: Sikkerheten i IS-leirene vil bli nedprioritert

– Vi følger nøye med på utviklingen og har merket oss rapporter i media om at en tyrkisk militæroperasjon nå skal være i gang. Vi oppfordrer under alle omstendigheter Tyrkia til å vise tilbakeholdenhet og respektere internasjonal humanitær rett, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), til VG

– Vi er svært bekymret for situasjonen for sivilbefolkningen i området hvor flere hundre tusen allerede er internt fordrevne og bor i vertssamfunn eller leire.

– Det er i dag vanskelig å si hvordan situasjonen vil utvikle seg, og hvordan dette eventuelt vil påvirke situasjonen for Al-hol-leiren og de ISIL-tilknyttede fangene som holdes der.

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Syria
 3. Nato
 4. Jens Stoltenberg

Flere artikler

 1. Tyrkiske bakkestyrker har entret Syria

 2. Vil stanse norsk våpeneksport til Tyrkia: - Kurderne er blitt forrådt

 3. Tyrkia: Avanserer i Nord-Syria

 4. Slik vil Tyrkia utvide Syria-angrepet

 5. Erdogan og Putin avgjør kurdernes skjebne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder