Trump anklages for rasisme – forsvarer tweet om kongresskvinner: – Dere kan dra med en gang

Donald Trump har fått massiv kritikk etter en Twitter-melding som han imidlertid ikke ser ut til å angre stort over. Nå ber han kritikerne forlate landet.

 • Ole Løkkevik
 • NTB

USAs president Donald Trump gikk søndag ut på Twitter og ba fire kvinnelige kongressrepresentanter om å dra tilbake til «de fullstendig ødelagte og kriminalitetsinfiserte stedene de kommer fra.»

Trump nevnte ikke navn, men refererte åpenbart til fire nykommere i Representantenes hus: Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Ayanna Pressley.

Ocasio-Cortez, Tlaib og Pressley ble alle født i USA, mens Omar kom til USA som krigsflyktning fra Somalia da hun var barn. Tlaib er datter av palestinske innvandrere, mens Pressley er afroamerikaner, skriver NTB.

les også

Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter

Fordømmer presidenten

Demokratene har i ettertid fordømt uttalelsene til presidenten som rasistiske og fremmedfiendtlige.

Mandag kveld norsk tid holdt demokratene en pressekonferanse etter Trumps kontroversielle Twitter-uttalelser.

– Det er på tide å stoppe denne presidenten med å gjøre narr av grunnloven vår. Det er på tide å stille denne presidenten overfor riksrett, sa Omar under pressekonferansen.

Samtidig uttrykte kongresskvinnene at de ikke skal la seg forstyrre og miste fokus på det politiske arbeidet.

– Dette er ganske enkelt en forstyrrelse og en distraksjon fra den kaotiske og korrupte kulturen til denne administrasjonen, sa Pressley og la til:

– Vi ønsker å gå tilbake til arbeidet for det amerikanske folket.

KONGRESSKVINNENE: Donald Trump høster massiv kritikk etter å ha bedt de fire kongressrepresentantene Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez og Ayanna Pressley dra tilbake til «de ødelagte og kriminalitetsinfiserte» landene de kommer fra. Foto: AP / NTB scanpix

Tidligere mandag oppfordret demokratenes leder Nancy Pelosi både Demokrater og Republikanere til å støtte en resolusjon som vil «fordømme presidentens fremmedfiendtlige tvitringer».

– Denne helgen gikk presidenten ut over sine egne lave standarder ved å bruke en skammelig språkbruk om kongressmedlemmene, skriver Pelosi i et brev der hun annonserer partiets planer, ifølge Washington Post.

Også regjeringssjefene i Storbritannia og Canada har tatt klart avstand fra Trumps ytringer.

– Hennes syn er at ordbruken rettet mot disse kvinnene var totalt uakseptabel, sier en talsmann for Storbritannias statsminister Theresa May.

To republikanske senatorer, Susan Collins og Patrick Toomey, er blant de få fra Trumps parti som har gått ut og sagt at presidentens uttalelser er over streken.

Collins ber Trump fjerne meldingene, mens Toomey sier de fire kongresskvinnenes statsborgerskap er «like gyldig som mitt eget», skriver NTB.

Trump: – Elsker USAs fiender

Til tross for massiv kritikk fra flere hold, ser det ikke ut til at president Trump lar seg påvirke av reaksjonene.

– Alt de gjør er å klage. Dette er folk som hater landet vårt. De hater det, etter min mening, lidenskapelig, sier Trump til pressen i Det hvite hus mandag, ifølge NTB.

– Hvis dere ikke trives i USA, hvis dere klager hele tiden, så kan dere dra, dere kan dra med en gang, sier presidenten.

Han anklager videre de fire demokratiske nykommerne for å elske USAs fiender, «som al-Qaida». Det samme budskapet kommer frem i flere Twitter-meldinger mandag kveld norsk tid.

«De er anti-Israel, pro al-Qaida», skriver presidenten og legger til i en annen melding:

«Hvis dere ikke trives her, kan dere dra! Det er deres valg, og deres valg alene.»

Presidenten har tidligere på Twitter også oppfordret demokratene selv om å be om unnskyldning:

«Når vil de venstreradikale kongresskvinnene be om unnskyldning til landet vårt, Israels befolkning og til og med presidentens kontor, for den stygge språkbruken deres og de forferdelige tingene de har sagt. Så mange er sinte på dem og deres fryktelige og motbydelige handlinger!»

les også

Kommentar om Trumps kontroversielle Twitter-utsagn

Flere anklager om rasisme

Det er ikke første gang Trump er blitt anklaget for å komme med rasistiske uttalelser. Da han startet valgkampen sin i 2015, kalte han meksikanere voldtektsmenn og kriminelle.

I 2017 mente presidenten at det var «gode folk på begge sider» av sammenstøtet i Charlottesville, der en nynazist kjørte ned en rekke motdemonstranter og drepte en av dem.

Trump har stadig kalt innvandringen til USA et angrep på landet, og i 2017 spurte han hvorfor USA har tatt imot så mange innvandrere fra «shithole»-land i Afrika.

I årevis sådde han også falske anklager om at tidligere president Barack Obama ikke var født i USA.

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Nancy Pelosi

Flere artikler

 1. Stemte for å fordømme Trumps uttalelser om fire kongresskvinner

 2. Trump: – Jeg har ikke ett rasistisk bein i kroppen

 3. Trump fortsatte angrepet mot kongresskvinner: – La dem dra!

 4. Trump ber kvinnelige demokrater med innvandrerbakgrunn forlate USA

 5. Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder