Ekspert: - Flytypen er sertifisert til åtte personer

Åtte fallskjermhoppere og én pilot døde i flystyrten i Umeå i Sverige søndag. Ifølge flyekspert Jan Ohlsson er flytypen kun sertifisert til åtte personer.

Ohlsson mener det finnes flere grunner til at flyet kan ha styrtet. Men den mest plausible muligheten han ser er at flyet har kommet i ubalanse.

– Det kan for eksempel være fordi fallskjermhopperne har flyttet seg og forskjøvet balansepunktet i flyet, sier han til VG.

Bakgrunn: Ni omkom i flystyrt i Sverige

Han finner det også interessant at flyet egentlig kun skal ha plass til åtte personer, mens de skal ha vært ni om bord.

– Flytypen er sertifisert til åtte personer totalt inklusive pilot. De var én person mye, om de ikke har bygd om flyet.

Dette kan også føre til at balansepunktet blir forskjøvet, og dermed føre til at flyet styrter slik man ser i videoen, forklarer han.

En annen grunn til at flyet styrter på den måten den gjør kan være at det har mistet en vinge eller stabilisator, mener eksperten.

– Mister du den det rett i bakken. Men de kan også falle av på grunn av g-kraften i fallet. Vi vet jo ikke når den ble slitt av.

Foto: PETER WIXTRÖM

Ingen «svart boks»

Flyet er for lite til å ha en såkalt svart boks, noe som gjør det vanskelig å finne årsaken til ulykken. Men granskerne håper å få fatt i teknisk informasjon fra vraket.

– Vi kan ofte få informasjon fra iPhoner og iPader om bord på flyet som registrerer høyde og posisjon, sier Peter Swaffer avdelingssjef i Statens havarikommisjon til Aftonbladet, og presiserer at disse ikke registrerer ikke hva piloten har gjort eller hva som eventuelt kan ha skjedd med motoren.

Swaffer har ikke selv vært på ulykkesstedet søndag, men er på plass mandag.

Alle som var om bord i flyet døde, bekreftet pressetalsperson Gabriella Bandling i Region Västerbotten til VG i 18-tiden søndag. Alle de pårørende er informert.

Alle de involverte i ulykken skal ha vært svenske statsborgere, hvorav én har dobbelt statsborgerskap, ifølge etterforskningsleder Kristoffer Norén.

Foto: PETER WIXTRÖM

– Aldri hatt den i Norge

Flyet som styrtet skal ha vært en GippsAero GA8 Airvan.

– Vi har aldri hatt den flytypen i Norge, hverken på lån eller besøk, sier leder for Norges Luftsportforbund, Jan Wang, til VG.

Han har imidlertid ikke noe å utsette på kvaliteten på flyet.

– Det er en robust flytype med god plass til ni personer. Svenskene har vært veldig fornøyd med det.

Han har ingen erfaring med det selv, men sier svenskene har presentert det for dem for noen år siden.

– Det har ikke vært aktuelt å kjøpe det. Den måten vi drifter på er kanskje ikke det flyet passer til. Vi har små klubber som trenger plass til rundt fem-seks hoppere, forklarer Wang.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder