MEDLEM NUMMER 30: Jens Stoltenberg markerte mandag at Nord-Makedonia nå har fullt medlemskap i forsvarsalliansen, med flaggheising utenfor NATOs hovedkvarter i Brussel. Foto: NATO / HANDOUT

Stoltenberg: NATO må snakke om Kina-avhengigheten

NATO-landenes avhengighet av utstyr fra Kina må bli et tema når corona-krisen er over, ifølge NATO-sjef Jens Stoltenberg.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over 58 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Foran utenriksministermøtet i NATO torsdag – det første i historien på sikre videolinjer der utenriksministrene sitter i hver sin hovedstad og snakker sammen – varsler NATO-sjefen en intern diskusjon om sårbarhet og evnen til å gjennomleve en krise.

– Den krisen vi når står i, understreker at vi nok bør gå igjennom vår evne til å håndtere slike kriser. Vi må også se på både vår evne til å produsere eget utstyr og materiell, men også ha større lagre, sier Stoltenberg til VG på en telefonkonferanse med norsk presse foran torsdagens møte i Brussel.

På en pressekonferanse fra Brussel onsdag, sa Stoltenberg at corona-krisen er en kamp mot en usynlig fiende.

les også

Slik påvirkes NATO-sjefen av corona-krisen: Savner familien

Avhengighet

Ett av temaene på utenriksministermøtet, er hvordan NATO kan avhjelpe corona-krisen:

– Vi skal diskutere hvordan vi kan bruke militære kapasiteter for å øke tempoet i den nasjonale responsen i kampen mot viruset, sa Stoltenberg.

På VGs spørsmål om NATO må foreta seg noe når avhengigheten av medisinsk utstyr og smittevernutstyr fra Kina er så åpenbar, svarte NATOs generalsekretær:

– I dag er ikke tidspunktet til å konkludere. Men det er åpenbart at vi må gå gjennom dette.

les også

Kina og Italia i ordkrig om hvor corona oppsto

Hjelper hverandre

– Mitt fokus nå er å bidra til at NATO-landene hjelper hverandre, og å koordinere medisinsk og militær støtte mellom medlemslandene. I dag tok for eksempel et militært transportfly av fra Tyrkia som landet i Spania og Italia med betydelige mengder materiell.

På spørsmål om NATO-land nå bør akseptere å motta gaver fra kinesiske myndigheter og stiftelser i form av smittevernutstyr og medisinsk utstyr, svarte Stoltenberg at det må hvert enkelt medlemsland avgjøre.

– NATO er opptatt av medlemslandenes motstandsdyktighet, svarte han.

les også

Kinas rikeste mann donerte smittevernutstyr til Norge

Smittet

NATO-soldater både i Afghanistan og på baser i de baltiske landene er blitt smittet av coronaviruset, og ifølge Stoltenberg praktiserer de både karanteneregler, reisebegrensninger og pålegg om avstand.

Men han presiserte at NATOs evne til å forsvare landene militært i en krise, er på plass:

– VI har redusert og avlyst en del militære øvelser. Men det svekker ikke vår beredskap og evne til å komme land til unnsetning om det blir nødvendig, sa Jens Stoltenberg.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Nato
 3. Jens Stoltenberg
 4. Kina
 5. Coronaviruset internasjonalt

Flere artikler

 1. Slik påvirkes NATO-sjefen av corona-krisen: Savner familien

 2. NATOs usynlige fiende

 3. Stoltenberg om corona: – NATO bidrar til å redde liv

 4. Stoltenberg om Russlands nye missiler: – NATO har allerede begynt å svare

 5. Nye NATO-tall: Norge brukte 1,8 prosent på forsvar i fjor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder