STANSER FLYGINGER: United Airlines var raskt ute med å kansellere flyginger over iransk luftrom i kjølvannet av at en amerikansk drone ble skutt ned av Iran. Foto: Jan Ovind, VG

Flyselskaper stanser flyginger over Iran

Etter at en amerikansk drone ble skutt ned av Iran har flere flyselskaper stanset flygninger over iransk luftrom.

I natt ble det klart at det amerikanske flyselskapet United Airlines stanset sine flyginger mellom Newark lufthavn i New Jersey, og den indiske byen Mumbai.

Timer senere la amerikanske myndigheter ned forbud mot kommersiell flyging over deler iransk luftrom. Beslutningen ble tatt av sikkerhetsmessige hensyn, etter at en amerikansk drone ble skutt ned i eller utenfor iransk luftrom.

Bakgrunn: Amerikansk drone skutt ned av Iran

Det var USAs Federal Aviation Administration (FFA) som fattet beslutningen, som innebærer forbud mot å fly over det iranskkontrollerte Hormuzstredet og Oman-gulfen, skriver Reuters.

les også

Demokrater refser Trump etter Iran-håndtering

I tillegg har det nederlandske luftselskapet KLM besluttet ikke å fly over iransk luftrom.

– Sikkerheten er den høyeste prioriteten i KLM. Vi følger alle utviklinger som kan ha en innvirkning på luftrommets sikkerhet døgnet rundt og innretter virksomheter slik at sikkerheten er ivaretatt. Hendelsen med dronen er årsaken til at vi for øyeblikket ikke flyr over området, sier KLM ifølge den nederlandske avisen De Telegraaf.

Også det australske selskapet Qantas opplyser fredag at deres fly vil bli omdirigert i det aktuelle området, skriver NTB.

Fredag ettermiddag ble det klart at også Emirates Airlines sender sine fly rundt områder hvor det er konflikt i Midtøsten. Det melder Reuters.

VG har også vært i kontakt med SAS, som sier at de ikke har gjort endringer i sine flyginer.

– Det korte svar er at vi ikke flyr i det territoriet eller luftrommet. Vi følger situasjonen tett, tar forholdsregler og følger alltid myndighetenes anbefalinger, sier Troels Karlskov, pressekontakt i SAS.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder