London-terrorist ba om hjelp til avradikalisering

Gjerningsmannen bak knivangrepet i London fredag ba om hjelp til å bli avradikalisert da han satt fengslet for terrorplanlegging.

I et brev til sin advokat, sitert av den britiske kanalen ITV , skrev Usman Khan at han var «umoden» da han brøt loven, og at han ville «lære om islam og dens lære gjennom et avradikaliseringskurs».

Khan ble i 2012 dømt for blant annet å ha planlagt et angrep mot London-børsen. Han planla også å etablere et treningsanlegg for terrorister i Kashmir, skriver The Guardian, som siterer uttalelser fra dommeren da dommen falt.

Khan ble prøveløslatt i desember 2018. Fredag drepte han to personer og skadet tre, før han selv ble skutt og drept av politiet på London Bridge.

BAKGRUNN: Terroristen var på prøveløslatelse fra langvarig terrordom

MISTENKT FOR Å STÅ BAK: 28-årige Usman Khan ble løslatt fra fengselet i 2018. Foto: HANDOUT / West Midlands Police

Kritiserte IS

«Jeg vil gjerne gjennomføre et slikt kurs sånn at jeg kan bevise overfor myndighetene, familien min og samfunnet generelt at jeg ikke har de samme synspunktene som jeg hadde før arrestasjonen min», skrev Khan da han var fengslet. Han tilføyde at han ville leve livet «som en god muslim og en god statsborger i Storbritannia».

Før angrepet deltok Khan på et arrangement i Fishmonger’s Hal, rett nord for London Bridge. Konferansen ble arrangert av «Learning Together», et utdannelsesprogram for straffedømte, støttet av Cambridge University.

– Vi mener at angrepet startet i hallen, før han forlot bygningen og fortsatte til London Bridge hvor han ble anholdt og deretter konfrontert og skutt av bevæpnede politibetjenter, heter det i uttalelsen fra politiet.

les også

Britene rystet av nye terrordetaljer: – Vi er på et mørkt sted

To personer ble drept og tre personer ble skadd under knivangrepet i London fredag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix

Til The Guardian sier Vajahat Sharif, advokaten som representerte Khan i 2012, at det framsto som at terroristen var «rehabilitert», og at han blant annet kritiserte IS og al-Qaida.

– Jeg aner ikke hva som skjedde etter løslatelsen. Det er det som er sjokkerende. Kanskje han ikke var ideologisk robust nok til å motstå radikalisering, sier advokaten.

Les også: Jack (25) skal ha mistet livet i terrorangrepet: Jobbet for å rehabilitere fanger

IS hevder de står bak angrepet og sier formålet var å ramme personer fra «koalisjonsland». Politiet har bekreftet at hendelsen etterforskes som terror.

Må evalueres

Sharif mener det må endringer til for å få terrordømte bort fra ideologier som oppfordrer til vold.

– Prøveløslatelse-tjenesten gjør en god jobb med normale lovbrytere, men klarer ikke å takle ideologiske lovbrytere, sier Sharif.

– Det bør gjennomføres en betydelig ideologisk evaluering av disse personene før de blir løslatt, mener han.

Lørdag besøkte statsminister Boris Johnson åstedet. Også han er kritisk til rettssystemet.

– Det virker ikke logisk for oss som et samfunn å prøveløslate folk som har blitt dømt for terror, sa Johnson under besøket.

Myndighetene varsler nå gjennomgang av hvilke regler som gjelder for prøveløslatelse.

Dette er nå kjent om terroristen:

  • Ifølge flere britiske medier var Khan involvert i planer for et bombeangrep mot London-børsen, som han ble terrordømt for i 2012, skriver blant annet The Guardian.
  • Terrorplanene var inspirert av al-Qaida, og de ni som ble dømt planla også å opprette en terrorleir i Pakistan. Etter en anke ble dommen skjerpet – til 16 års fengsel i 2013.
  • Likevel ble Khan løslatt for ett år siden. Han ble fulgt nøye med på, ettersom politiet mente at han fortsatt hadde en tilknytning til terrororganisasjoner, melder Sky News.
  • Khan har vært medlem i gruppen Al-Muhajiroun, ledet av «hatpredikanten» Anjem Choudary, som selv har vært arrestert flere ganger, og har hatt bånd til norske islamister.
  • Gjerningsmannen ba om hjelp til å bli avradikalisert da han satt i fengsel for terrorplanlegging, skriver NTB. Det er i et brev til advokaten som ITV refererer at Usman Knah skriver at han var «umoden» da han brøt loven, og at han ville «lære om islam og dens lære gjennom et avradikaliseringskurs».

Dette vet vi om dem som stoppet ham:

  • En polsk kelner går til angrep med støttannen fra en narhval, mens en annen utløser et brannslukkingsapparat. Så legger en drapsdømt mann, ute fra soning, terroristen i bakken.
  • En tredje mann som bidro til å avvæpne terroristen var turguiden Thomas Gray. I et intervju med nyhetsbyrået AP forteller Gray hvordan han kom kjørende over broen da han fikk øye på tumultene.
  • Ifølge Sky News skal en annen av dem som stanset drapsmannen ha vært en sivilkledd politibetjent.

Les mer her: Slik ble terroristen stoppet med en hvaltann

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder