APPELL FRA CHRISTCHURCH: Statsminister Jacinda Ardern fra New Zealand er i Paris og holder toppmøte med blant andre Erna Solberg, for å stoppe hat- og terrormateriale fra spredning i sosiale medier. Foto: Thibault Camus / AP

Sendte terrorangrepet i New Zealand direkte på Facebook. Nå tar statsministeren grep

PARIS (VG) 16 minutter og 55 sekunders direktesendt massakre: Gjerningsmannen som drepte 51 mennesker i Christchurch 15. mars, strømmet sitt eget terrorangrep på Facebook. Det må aldri skje igjen, sier Jacinda Ardern, New Zealands statsminister.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

Ardern er nå i Paris for å samle internasjonal støtte for å stoppe spredning av terror og oppfordringer til voldelig ekstremisme i de store sosiale mediene som Facebook, YouTube og Twitter, etter angrepet i Christchurch.

– Vi bringer nå sammen teknologi-selskapene og flere regjeringer, for å starte diskusjonen om hva som kan gjøres for å stoppe spredning av hat-materiale, sier statsminister Ardern til VG i Paris.

– Vi fikser ikke dette på en dag. Men alternativet er å ikke gjøre noe. Det vil ikke folk på New Zealand akseptere, legger hun til.

les også

Ali (23) forteller om moske-massakren: – Jeg våknet under masse folk

Appellen fra Christchurch

Onsdag samler hun en liten gruppe regjeringssjefer og toppsjefer fra sosiale medier i Paris, til å støtte «appellen fra Christchurch» om at spredningen av terror-materiale på nett må strupes.

Frankrikes president Emmanuel Macron skal lede møtet sammen med Ardern, og med på møtet er også statsminister Erna Solberg (H). Hun er invitert fordi Norge opplevde terrorangrepet mot Oslo og Utøya 22.juli 2011 og har mange års erfaring i å bekjempe ekstremisme på mange plan.

Gjerningsmannen i Christchurch var tydelig inspirert av den norske gjerningsmannen Anders Behring Breivik, noe som fremgår av et manifest han sendte ut kort tid før angrepet mot to moskeer i den newzealandske byen startet 15. mars.

ALDRI MER 15.MARS: Jacinda Ardern møtte VG og andre pressefolk i OECD i Paris tirsdag ettermiddag. Foto: Thibault Camus / AP

Fikk manifestet på epost

Jacinda Ardern bekrefter overfor VG at hun var en av de utpekte mottakerne av manifestet, bare minutter før han gikk til angrep på den første moskeen.

– Sosiale medier kan være et like farlig våpen som et maskingevær, sier Ardern til internasjonal presse, etter et møte i OECD i Paris mandag ettermiddag.

les også

Sammenligner hendelsene i Christchurch med 22. juli

På VGs spørsmål om hun etterlyser internasjonal lovgivning som vil forby spredning av høyreekstreme budskap og oppfordring til terror, sier statsministeren at det ikke er temaet nå:

– Vi vil vil ha et samarbeid med de kommersielle selskapene for å hindre mer skade. Samtidig må vi sikre ytringsfriheten og et åpent og fritt internett, sier Ardern.

les også

VGs Anders Giæver kommenterer: Den norske modellen

Kan ramme Facebook

Likevel utelukker ikke Ardern at forbud kan komme senere, noe som kan ramme Facebook og andre sosiale medier hardt:

– Der vi er nå, må vi lære av det vi ser internasjonalt, sa hun til newzealandsk presse tidligere tirsdag.

I Tyskland kan sosiale medier få enorme bøter dersom de ikke fjerner ulovlig innhold innen 24 timer. I Australia risikerer selskapene bøter på opptil 10 prosent av deres årlige fortjeneste. Storbritannia vurderer lovgivning som kan stenge sosiale medier dersom de ikke fjerner ulovlig innhold. Dette kan også ramme Facebook.

Nick Clegg, tidligere britisk visestatminister er nå en av toppene i Facebook, og han skal delta på toppmøtet i Paris onsdag.

«Dette er komplekse temaer og vi vil jobbe med verdens ledere, regjeringer, industrien og sikkerhetseksperter under og etter dette møtet for å lage regler som kan skjerme folk fra skade», sier Clegg i en uttalelse i forkant av Paris-møtet.

1,5 millioner på 24 timer

Facebook har oppgitt at færre enn 200 så på live-strømmen fra terrorangrepet 15.mars, men ingen av dem rapporterte det til selskapet. De første rapportene kom i minuttene etterpå.

Deretter spredte videoen fra terrorangrepet seg med lynfart i sosiale medier. Selv om den knapt 17 minutter lange opptaket ble slettet 1,5 millioner ganger i de første 24 timene, var spredningen global før noen reagerte.

Foruten Macron, Ardern og Erna Solberg, kommer regjeringssjefer fra Storbritannia, Irland, Canada, Senegal, Jordan og Indonesia, samt EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker til møtet i Paris onsdag.

– Terrorangrepet i Christchurch på New Zealand viste at det er behov for mer internasjonalt samarbeid på dette området. Vi må begrense terroristenes mulighet til å spre bilder og video av sine handlinger på nett. Vi vil diskutere hva myndighetene kan gjøre, og hva selskapene kan gjøre, sier Erna Solberg i en pressemelding tirsdag.

PS: I en tidligere utgave av denne artikkelen skrev vi at 50 mennesker ble drept i terrorangrepet i Christchurch 15.mars. Det korrekte tallet skal være 51.

Mer om

 1. Terror
 2. Terrorangrep New Zealand
 3. New Zealand
 4. Emmanuel Macron
 5. Erna Solberg
 6. Facebook

Flere artikler

 1. Erna Solberg på toppmøte i Paris: Slik skal terror-spredning på nett stoppes

 2. Stoltenberg på terror-åsted: El Paso-angrepet kan være høyreekstremt motivert

 3. Facebook: Under 200 fulgte moskémassakren direkte

 4. 28-åring siktet for terror i Christchurch

 5. New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene

Fra andre aviser

 1. New Zealand-terroristen delte angrepet direkte. Nå tar verdenslederne og nettgigantene grep.

  Aftenposten
 2. New Zealand trygler verden om å gripe inn mot Facebook

  Bergens Tidende
 3. Rockestjernepolitikeren

  Bergens Tidende
 4. Syrisk far og sønn begravet i Christchurch

  Aftenposten
 5. Press mot Facebook etter terrorangrepet i Christchurch

  Bergens Tidende
 6. 28-åring siktet for terror i Christchurch

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no