VELKOMMEN: For andre gang på ett år er USAs president Donald Trump på besøk hos dronning Elizabeth. Denne gang er det mer pomp og prakt som møter presidenten, under det som er et statsbesøk i Storbritannia. Foto: Victoria Jones / PA Wire

Ble møtt av dronningen: Trump i lunsj på Buckingham Palace

LONDON (VG) Donald Trump og førstedame Melania er på lunsj hos dronning Elizabeth i Buckingham Palace. Paret ble ønsket velkommen av 41 salutt fra kanoner, og ble tatt i mot av prins Charles og hertuginne Camilla.

 • Ahmed Fawad Ashraf
 • Harald Berg Sævereid

Artikkelen er over ett år gammel

Også datter Ivanka Trump og svigersønn Jared Kushner er på Buckingham Palace. De sto på balkongen og fulgte seremoniene på plenen nedenfor: Dronningens garde marsjerte og soldater fra Royal Horse Artillery red 71 hester over plenen.

Også pressesekretær Sarah Saunders, Kellyanne Conway, og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton var synlige på balkongen. Det var også rådgiver Stephen Miller. Han er arkitekten bak alle innstramminger på innvandring USA gjennomfører under Trump.

Britisk presse omtaler staisktsbesøket som noe av det mest staslige og påkostede det britiske hoffet har invitert til.

Fra USA er over 100 personer fra presidentens stab og familie i London.

Hos dronningen venter en lunsj på et par timer. Etter det skal Trump drikke te med prins Charles. Britisk presse mener møtet kommer til å handle om klimakrisen, en sak de to er uenige om løsningen på.

DELTAR: Trump reiser med hele familien under statsbesøket. Foto: TOBY MELVILLE / POOL

Langet ut på Twitter

Rett før han landet på Stansted i formiddag pisket Trump opp stemningen på Twitter mot en av sine kritikere, Londons borgermester Sadiq Khan.

– Sadiq Khan, som på alle måter har gjort en elendig jobb som borgermester har opptrådt tåpelig og vemmelig overfor den besøkende presidenten fra USA, som er Storbritannias viktigste allierte. Han er en «stone cold loser» som bør fokusere på kriminaliteten i London, ikke meg,

Ba om å avlyse besøket

Sadiq Khan har vært borgermester i London siden 2016. Han sa i et intervju til Sky News denne uken at Storbritannia må bevare det gode forholdet med USA uten å støtte Trump.

– Denne presidenten kommer ikke til å være der for alltid. Når vi ser tilbake på denne tiden vil folk angre på at vår regjering og statsminister ikke sa ham mer imot, sa Sadiq Khan til Sky News.

I et innlegg i The Guardian i helgen kalte Khan Trump for «21. århundrets fascist» og begrunner det med at Trump setter folk opp mot hverandre, gir næring til nasjonalistiske og rasistiske bevegelser, og meninger som er antisemittiske og anti-muslimske.

INGEN FAN: Sadiq Khan, til høyre, er borgermester i London. Til venstre sitter innenriksminister Sajid Javid. Foto: Jonathan Brady / PA Wire

Lunsj, møter og markering av D-dagen

På mandag skal Trump treffe kongefamilien i Buckingham Palace til både lunsj og gallamiddag.

Tirsdag møter han statsminister Theresa May i Downing Street. Møtet med Trump blir noe av det siste May gjør før hun går av som statsminister 7. juni.

De to skal ikke møtes til en-til-en-samtaler, men sammen med sine delegasjoner.

I et intervju med The Sunday Times har Trump kastet seg inn i pågående diskusjoner i britisk politikk.

Han gir Mays forhandlingstaktikk med EU det glatte lag og sier Storbritannia ikke bør betale EU opptil 50 milliarder pund for å gjennomføre skilsmissen. Det er Storbritannias forhandlingskort, mener Trump.

Av kandidatene som ønsker å følge etter May sier Trump at han heier på alle som er villige til å forlate EU 31. oktober med eller uten avtale.

Blant disse er Boris Johnson, som Trump sier ville blitt en «utmerket statsminister».

les også

Trump før offisielt besøk til London: Kaster seg inn i lederstriden etter May

Onsdag 5. juni blir tilbrakt i havnebyen Portsmouth sør i England. Det er for å markede D-dagen. For 75 år siden invaderte de allierte styrkene Normandie i Frankrike og snudde 2. verdenskrig mot Tyskland.

Store deler av London blir «hermetisk lukket» de neste tre døgnene, og det er ventet store protester i gatene på tirsdag.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Storbritannia
 3. London

Flere artikler

 1. President Trump til Theresa May: - Gratulerer med den fantastiske innsatsen

 2. Trumps besøk

 3. Trump langet ut mot Corbyn og Khan

 4. Hertuginne Meghan dropper å møte Donald Trump

 5. Trump dropper tur i hestevogn: Beskrives som et sikkerhets-mareritt

Fra andre aviser

 1. Kort tid før Trump landet, kalte han Londons borgermester for «en iskald taper

  Bergens Tidende
 2. Sist Trump besøkte Dronningen, ydmyket han henne. I kveld boikottet britiske politikere slottsmiddagen.

  Aftenposten
 3. Trump: – Jeg har vondt av Theresa

  Fædrelandsvennen
 4. Trump nekter for å ha kalt Meghan Markle «nasty» - til tross for lydopptak

  Aftenposten
 5. – Vi håper på en svært, svært omfat­tende avtale

  Bergens Tidende
 6. Dronningen inviterer til NATOs 70-årsdag. Men ingen gleder seg til feiringen.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no