I HARDT VÆR: Australias fremste imam, sjeik Taj Aldin al-Hilali, høster storm etter at han hevdet at lettkledde kvinner ber om å bli voldtatt. Foto: REUTERS Foto: REUTERS
I HARDT VÆR: Australias fremste imam, sjeik Taj Aldin al-Hilali, høster storm etter at han hevdet at lettkledde kvinner ber om å bli voldtatt. Foto: REUTERS Foto: REUTERS

Imam med kjøtt-uttalelse får prekeforbud

Publisert: Oppdatert: 27.10.06 10:45

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

(VG Nett) En ledende australsk imam har fått prekeforbud i inntil tre måneder etter at han sammenliknet uanstendig kledde kvinner med «udekket kjøtt».

Al-Hilalis kommentar under en ramadan-preken i forrige måned der han kritiserte kvinner som går på en utfordrende måte, bruker sminke og ikke bruker hodeplagg,har skapt en storm av protester.

I sin kontoversielle tale spurte sheikh Taj Aldin al-Hilali:

- Hvis du setter kjøtt som ikke er dekket til utenfor huset, på gata eller i parken, og kattene kommer og spiser, hvem har skylden - katten eller det udekkede kjøttet, svarte selv:

- Det udekkede kjøttet er problemet. Hvis hun var på rommet sitt, i sitt hjem, med hijaben på, ville det ikke ha skjedd noe, sa han.

Tenketid

Sydneys moskeforening sier at prekeforbudet vil gi imamen tid til å tenke over følgene av det han har sagt.

Australias stastminister John Howard mener straffen ikke er hard nok.

- Jeg tror at hvis ikke denne saken blir tilfredstillende løst av det islamske samfunnet, er det fare for at varig skade er gjort, sier Howard til austalsk radio ifølge BBC.

- Jeg mener det han har gjort er så uakseptabelt og helt utenfor, ikke bare australsk mening, men også tradisjonelle muslimske meninger.

Beklaget

Selv om talen ble holdt foran nærmere 500 tilskuere forrige måned, var det først etter at talen ble publisert i en australsk avis i går at opprøret startet.

Al-Hilali har gått ut og beklaget kommentaren, som han mener er feiltolket og tatt ut av sin sammenheng.

- Jeg beklager overfor alle kvinner som føler seg støtt av min kommentar. Jeg ønsket bare å beskytte kvinners ære, sier han i en uttalelse trykket i The Australian.

- Kvinner i vårt australske samfunn har frihet og lov til å kle seg som de ønsker, la han til.

Hyllet selvmordsbombere

Muslimske ledere har valgt å godta hans unnskyldning og sier at de ikke vil gjøre noe videre med saken.

Al-Hilali er ansett som en av Australias øverste muslimske ledere. Han har tidligere kommet med flere kontroversielle uttalelser.

Imamen har blant annet mottatt sterk kritikk for å hylle selvmordsbombere og tidligere uttalt at terrorangrepene mot USA 11. september 2001 «var Guds verk mot undertrykkere».

Denne artikkelen handler om