SOLDAT DREPT: I dette området skjedde det dødelige angrepet på de norske styrkene. Grafikk: Tom Byermoen/Kystatlas

- Styrkene måtte skyte seg ut

- Erfaren norsk offiser drept i Afghanistan

(VG Nett) Den norske soldaten i 30-årene, som er skutt og drept i Afghanistan, etterlater seg kone og barn.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Forsvarets SpesialkommandoForsvarets pressemelding

- De kom under ild og soldatene måtte skyte seg ut av situasjonen for å komme seg unna, opplyste viseadmiral Jan Reksten på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Et av skuddene traff soldaten i 30-årene, mens de andre i patruljen kom uskadd fra angrepet. Det er ikke kjent om de norske soldatene drepte eller såret noen av angriperne.

Tips oss!Vet dunoe om denne saken?

Viseadmiralen sier Forsvaret ikke vet hvem det var som skjøt mot de norske soldatene, eller hvorfor.

- Jeg tviler på at vi noen gang får vite det, sier Reksten.

Den drepte soldaten tjenestegjorde i Forsvarets Spesialkommando Hærens jegerkommando (FSK/HJK), og har vært på oppdrag i Afghanistan flere ganger tidligere.

Mannen hadde kone og barn. De pårørende er varslet.

Få detaljer

Soldaten ble skutt da han var på et rekognoseringsoppdrag sammen med afghanske sikkerhetsstyrker, opplyser Forsvaret i en pressemelding. Ingen andre norske soldater ble såret i hendelsen.

- Jeg kan ikke gå inn i detaljene rundt hva som skjedde da soldaten ble skutt. Vi fikk melding like etter klokka 9 i dag tidlig, noe som var like etter hendelsen fant sted, sier oberstløytnant Petter Lindqvist til VG Nett.

Reksten omtaler oppdraget som «rimelig rutinemessig», og Forsvaret avviser at det kan settes i sammenheng med operasjonen som pågår for å løslate sør-koreanerne som er tatt til fange i Afghanistan.

Målet med oppdraget som endte fatalt var å forhindre terrorangrep mot Kabul.

- Får oppfølgning

Dette er den andre norske soldaten som mister livet i Afghanistan. I mai 2004 ble Tommy Rødningsby (30) drept og annen nordmann såret i et rakettangrep utenfor Kabul.

- Jeg vil kalle dette en av de episoder som vi må være mentalt forberedt på at kan skje, sier viseadmiral Jan Reksten.

Frp:

- Dette endrer ikke vår holdning

SV:

- Ikke overrasket

Skuddvekslingen skjedde innenfor den norske styrkens operasjonsområde og innenfor det mandat regjeringen har satt for spesialstyrken.

Lindqvist opplyser at medsoldatene nå får den oppfølgning de trenger i en slik situasjon.

- Denne avdelingen er kanskje den i Norge som har størst forutsetning for å takle slike episoder med tanke på debriefing. Selvfølgelig er tap av et menneskeliv og en kamerat noe som man ikke bare legger bak seg, men soldatene vil få den oppfølgning de trenger, sier Lindqvist.

150 mann i Afghanistan

Forsvarets Spesialkommando Hærens jegerkommando (HJK) er en profesjonell avdeling med en betydelig erfaring og kompetanse, som har flere ganger tidligere har deltatt i internasjonale operasjoner.

I 1982 ble Forsvarets Spesialkommando (FSK) etablert som en del av HJK. Styrken skulle ha spesialansvar for antiterrorberedskap i Forsvaret, spesielt med tanke om oljeplattformene i Nordsjøen.

De norske spesialstyrkene er anerkjent internasjonalt, og har flere ganger tidligere deltatt i væpnende konflikter over hele verden. I Afghanistan utgjør spesialstyrkene nærmere 150 mann, inkludert støttefunksjoner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder