Trump i viktig vippestat: − Vi skal vinne Wisconsin

MOSINEE, WISCONSIN (VG) Natt til fredag besøkte Trump den viktige vippestaten Wisconsin. Her viser meningsmålingene en svært knapp ledelse til Joe Biden.

 • Jostein Matre
 • Thomas Nilsson (foto)
 • Ingrid Hovda Storaas

Donald Trump ankom flyplassen i et litt mindre Air Force One-fly enn det han normalt bruker. Men det la ingen demper på stemningen blant de mellom 2- og 3000 fremmøtte under velgermøtet, der VG var til stede.

Idet presidenten viste seg i flydøren sto jubelen i «taket», og taktfaste rop om «USA»- og «Fire år til» runget mot rullebanen der presidenten kom ned flytrappen og gikk over til podiet.

– Om 47 dager skal vi vinne Wisconsin, og vi skal vinne fire nye år i Det hvite hus! Dette er det viktigste valget i vår historie, sa Trump, og satte i gang med å angripe rivalen Joe Biden.

Se hele Trumps tale her:

– Biden vil overgi landet vårt til den voldelige venstremobben. Hvis Biden vinner, vinner Kina. Hvis Biden vinner, vinner opprørerne og flaggbrennere, sa Trump.

Guvernør raser mot Trump-rally i Nevada: – En fornærmelse

Sist han besøkte Wisconsin, 1. september, inspiserte han skadene etter demonstrasjoner og opptøyer i Kenosha, der Jacob Blake ble skutt av politiet. Her fremmet han sin satsing på lov og orden, og omtalte demonstrantene som nasjonale terrorister.

Fra podiet tok han også opp debatten som oppsto etter at NFL-spiller Colin Kaepernick knelte under den amerikanske nasjonalsangen i 2016, i protest mot rasisme.

– Vi vil at NFL-spillerne skal stå respektfullt mens vår nasjonalsang spilles, sa Trump.

Idet han sier dette går plakatene folk har med seg i været. Det samme gjør volumet på jubelen blant publikum, som nesten utelukkende består av hvite amerikanere.

Les også: Slik gikk det med mannen som startet kneleprotestene

Viktig vippestat

For fire år siden stakk Trump av med en seieren i Wisconsin, og han står sterkt i byer som Mosinee og Rothschild, skriver Milwaukee Journal.

I årets valg tyder imidlertid tingene på at ting kan ha snudd. I en fersk meningsmåling fra Washington Post og ABC har nemlig demokratenes Joe Biden en svært knapp ledelse her, med 52 mot 46 prosent. Feilmarginen er på 4,5 prosent. Også i en meningsmåling fra CNN har Biden en ledelse, med 52 mot 42 prosent.

ENTUSIASTISK: VG møter 37 år gamle Mike fra Colby under hans første Trump-rally, i Misonee i Wisconsin. – Uten Trump tror jeg vi ville vært i skikkelig trøbbel, sier han. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Jeg tror Trump kommer til å vinne delstaten med et brak, sier 37 år gamle Mike til VG før Trump går på scenen.

Han ønsker ikke å oppgi etternavnet sitt.

– Hva med hele landet?

– Også med et brak, sier Mike, som er fra byen Colby, og trekker frem det store antallet mennesker som har møtt opp før velgermøtet.

– Falske nyheter er falske nyheter, men det er mange flere her enn de som dukker opp under Bidens velgermøter.

Får smitte-kritikk

Biden har ikke arrangert tradisjonelle velgermøter siden mars på grunn av coronapandemien, og Trump har fått kritikk for å sette velgere i fare og ikke respektere smittevernreglene under sine velgermøter. Tidligere i uken raste Nevadas guvernør Steve Sisolak mot velgermøtet i Henderson, som brøt med delstatens corona-restriksjoner.

«FREDELIG PROTEST»: I protest mot corona-restriksjoner har Trump og støttespillerne begynt å kalle velgermøtene for protester. De mener de må få lov til å samles når folk kan ta til gatene for å demonstrere mot rasisme og politivold. Foto: TANNEN MAURY / EPA

Til velgerne i Wisconsin sier Trump at han har funnet en løsning på dette problemet:

– Vi kaller det ikke rally lenger, for det er ikke lov. Du kan ikke gå i kirken lenger heller, eller gå ut og snakke med noen. Hjemmet ditt har blitt til et fengsel. Men det er en ting som er lov: å protestere. Derfor kaller vi dette vennlige protester, og det er fullstendig lovlig, sa han og kom med en oppfordring til de fremmøtte:

– Når dere går ut og folk spør om dere likte møtet, ikke si at det var et møte, si at det var en protest.

Før han gikk ombord i presidentflyet igjen, tok presidenten seg tid til å hilse på flere personer i folkemengden.

– Jeg elsker Trump

Flere timer før Trump gikk på scenen, sto flere hundre mennesker i kø i det fine været utenfor flyplasshangaren ved Central Wisconsin Airport i Mosinee, der møtet ble holdt. Som alltid var de utstyrt med «Make America Great Again»-hatter, Trump-T-skjorter av ulike slag og andre effekter som tydelig viser at de er presidentens folk.

– Jeg elsker Trump. Han står for alt som er amerikansk, sier Shawn Trudeau (50) til VG.

KVINNER FOR TRUMP: Shawn Trudeau er klar for sitt første Trump-møte i Misonee i Wisconsin. Hun mener Trump er USA. Foto: Thomas Nilsson / VG

Misliker presidenten sterkt: Derfor selger han Trump-effekter

Dette er første gang hun skal se presidenten «live».

– Jeg er veldig spent. Jeg håper han vil gjøre mer fantastiske ting for USA om han vinner, slik han har gjort de siste fire årene. Han har kuttet skatter, han har skapt jobber, og han vil at vi skal fortsette å ha det andre grunnlovstillegget, sier 50-åringen fra byen Wrightstown.

Det andre grunnlovstillegget beskytter retten til å eie og bære våpen.

På meningsmålingene utmerker Trump-velgerne seg tydelig på ett område: Entusiasme. I Wisconsin svarte over to av tre Trump-velgere i Washington Post og ABCs meningsmåling at de er veldig entusiastiske før valget, mens tallet for Biden-velgernerne er rundt femti prosent.

– Jeg tror det er den største gapet i entusiasme noensinne i en meningsmåling. Jeg tror ikke på meningsmålinger, men jeg tror på den, sa Trump fra scenen.

Møt velgerne som støtter Trump i tykt og tynt: – Han er et ærlig menneske

– Trump er den første presidenten som får tingene gjort. Da jeg var liten gutt spurte jeg foreldrene mine «hvorfor er det sånn at presidenten ikke får så mye gjort»?, og de fortalte meg at det var en komplisert prosess i Washington. Men denne presidenten viste at de tok feil, sier 56 år gamle Brent Howland til VG.

Brett Howland (56) mener en stemme på Trump er en stemme til USAs grunnlov. – Demokratene fortsetter å prøve å endre den, sier han. Foto: Thomas Nilsson / VG

For ham er en stemme på Trump en stemme for å bevare USA slik han kjenner det. Han vil at grunnloven skal bevare som den er, og han vil ikke at landet skal bli sosialistisk.

– Frykter du at det skal skje om Biden vinner?

– Ja. Demokratene tror ikke på grunnloven vår, de fortsetter å prøve å endre den hele tiden, sier Howland.

Neste uke fortsetter Trump besøkene til viktige vippestater, når han møter velgere i Ohio og Pennsylvania.

PÅ TRUMP-MØTE: VGs Thomas Nilsson og Jostein Matre i Misonee i Wisconsin., Foto: Thomas Nilsson / VG

Mer om

 1. Trump
 2. Amerikansk politikk
 3. Joe Biden
 4. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Trump i Wisconsin: – Oppmuntrer til superspreder-arrangement

 2. Trump spøkte om mulig valg-tap: – Kanskje jeg må forlate landet

 3. Trump-velgere i Florida: – Tror han vil ta viruset mindre seriøst nå

 4. Donald Trump har åpnet valgkampkontor i svart nabolag: – En spøk

 5. Trump-supportere nekter å bruke munnbind: – Det er mot min grunnlovsrett

Fra andre aviser

 1. Trump kaller seg selv «en sann miljøforkjemper»

  Bergens Tidende
 2. Vippestater avgjør presidentvalget i USA

  Aftenposten
 3. Velgere som snudde ryggen til Hillary Clinton, støtter nå Joe Biden

  Bergens Tidende
 4. Svarte velgere i rustbeltet kan gi Biden seier

  Bergens Tidende
 5. Trump tordner mot opptøyer, men det er ikke så sikkert at oppstanden er en stemmesanker

  Aftenposten
 6. Demokratene håper poststemmer skal avgjøre i Florida

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no