ANGREP: En israelsk soldat står nær en mobil artilleri-enhet som skyter inn mot sør-Libanon i juli 2006. Olmert får sterk kritikk for denne krigen som varte i 34 dager. Foto: Reuters

Hizbollah-leder støtter sin israelske fiende

Den militante Hizbollah-lederen Sayyed Hassan Nasrallah «respekterer» at fienden Israel innrømmer feilene som ble gjort i krigen mot Libanon i fjor sommer.

Artikkelen er over 12 år gammel

- Det står respekt av at en kommisjon utpekt av Israels statsminister Ehud Olmert kritiserer ham, sier Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah, ifølge nyhetsbyrået AP.

Olmert er under stadig sterkere press etter at en rapport om krigføringen i Libanon i fjor sommer retter skarp kritikk mot statsministerens håndtering av den 34 dager lange krigen.

I rapporten står det blant annet at Olmert handlet forhastet og at han utviste «alvorlig svikt i utøvelsen av dømmekraft, ansvar og forsiktighetshensyn.

Også forsvarsminister Amir Peretz får gjennomgå i rapporten som uerfaren og kunnskapsløs om hærens forfatning.

Hizbollah-ros kan være bra

HISBOLLAH: Hassan Nasrallah Foto: AP


Over 1.200 mennesker ble drept i krigen mellom Israel og Hizbollah-militsen, uten at Israels viktigste krigsmål ble oppnådd.

- Når fienden handler ærlig og oppriktig, kan man ikke gjøre annet enn å respektere det. Selv om israelerne er våre fiender, er det respektverdig at de politiske kreftene og det offentlige Israel handler raskt for å redde sin egen stat, enhet og eksistens i denne krisen, sier Hizbollah-lederen.

Disse uttalelsene er unike i og med at Nasrallah for første gang snakker positivt om Israel. Man tror uttalelsene kan være et forsøk på å styre unna de dramatiske politiske hendelsene i Israel akkurat nå.

Vil bli sittende

VIL SAMARBEIDE: Statsminister Ehud Olmert Foto: AFP


Ehud Olmert ønsker fortsatt å beholde jobben som israelsk statsminister, til tross for et sterkt press om at han må trekke seg. Det opplyste en talsmann for Olmert til folkevalgte fra regjeringspartiet Kadima, ifølge NTB.

Utenriksminister Tzipi Livni sa tidligere i dag at hun har oppfordret Olmert til å gå av og at hun selv ønsker å ta over som leder for Kadima.

Også presidenten sliter

Advokatene til den israelske presidenten Moshe Katsav satt onsdag i et fire timer langt møte med riksadvokaten for å avverge anklagene om voldtekt, seksuell trakassering og bedrageri, som er fremsatt av fire kvinner som pleide å jobbe for presidenten.

Partene er blitt enige om å møtes igjen om cirka to uker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder