NY VALGRUNDE: Muslimbrødrenes Mohamed Mursi (t.v.) og eksstatsminister Ahmed Shafiq går videre til andre runde av presidentvalget i Egypt 16. og 17. juni. Foto: Afp

Mursi og Shafiq videre i det egyptiske presidentvalget

Egypterne får valget mellom muslimbrødrenes Mohamed Mursi og Hosni Mubaraks tidligere statsminister Ahmed Shafiq når ny president skal utpekes i juni.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ettersom ingen av presidentkandidatene fikk nok stemmer til å avgjøre valget i første omgang, er det duket for en ny valgrunde, opplyste den egyptiske valgkommisjonen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Kommisjonen sa også at alle klager knyttet til valgresultatet er blitt avvist. Dermed går vinneren Mohamed Mursi og Ahmed Shafiq, som kom på andre plass, videre til en ny valgrunde 16. og 17. juni.

BAKGRUNN: Disse kjemper om makten i Egypt

Mursi ble hentet inn som kandidat for Det muslimske brorskap bare uker før valget, ettersom førstevalget ikke fikk stille. Shafiq var statsminister under tidligere president Hosni Mubarak. Hans nære bånd til Mubarak-regimet gjorde at han først ikke fikk stille, men anken fra ham ble senere tatt til følge.

- Revolusjonen kapret

Finalerunden blir dermed et oppgjør mellom Shafiq, som kritikerne mener vil svikte revolusjonen, og Mursi, som skaper frykt for at islamister får for stor makt i Egypt. Begge de to gjør imidlertid krav på den egyptiske revolusjonens idealer.

Mange frykter at Shafiq, med sin fortid i Mubaraks regjering, vil sørge for et tilbakeslag for Egypt. Men lørdag gjorde han sitt for å betrygge velgerne da han talte til unge egyptere som sto i fronten av opprøret i fjor.

- Revolusjonen deres er blitt kapret, og jeg er innstilt på å bringe den tilbake, sa han, med klar referanse til Det muslimske brorskap, som kontrollerer nasjonalforsamlingen.
Shafiq lovet også at Mubaraks regime hører til i fortiden.

Omstridt

Mursi er også en omstridt kandidat til presidentstillingen. En seier til ham vil bety at islamister får kontroll over de viktigste maktorganene, bortsett fra militæret. Det ultrakonservative salafistpartiet Al-Nur har gjort det klart at de vil støtte Mursi i andre runde.

Samtidig mener analytikere at Mursi trolig vil ta et kraftigere oppgjør med militærrådet og jobbe for å begrense generalenes makt.

Militærrådet som har styrt Egypt i den turbulente overgangsfasen etter at Mubarak ble styrtet, har lovet å gi fra seg makten til en sivil president innen 1. juli.

Klager

Flere av de andre presidentkandidatene har stilt spørsmål ved resultatet fra første valgomgang. Det gjelder blant andre venstreorienterte Hamdeen Sabahy, som kom på tredjeplass og den moderate islamisten Abdul Moneim Abol Fotouh, som ble fjerdemann.

- Samvittigheten min vil ikke tillate meg å si at dette valget var rettferdig, sa Fotouh.

Også tidligere leder for Den arabiske liga, Amr Moussa, var blant dem som leverte inn klage til komiteen uten å bli hørt.
Valgdeltakelsen i første valgomgang var på 46 prosent, ifølge kommisjonen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder