BRYTER MED USA: Etter Trumps uttalelse annonserte Maduro at han bryter alle diplomatiske bånd med USA – og ba som følger de amerikanske diplomatene om å forlate landet. Foto: LUIS ROBAYO / AFP

Maduro vil stenge ambassaden i USA

Som svar på at USA støtter opposisjonsleder Juan Guaidó, varsler Venezuelas president Nicolas Maduro at han vil stenge ambassaden i USA.

 • Maria Mikkelsen
 • Julie Vissgren

Artikkelen er over ett år gammel

Krisen i Venezuela tok onsdag en ny vending da opposisjonsleder Juan Guaidó (35) utropte seg til midlertidig president. Han fikk støtte fra USAs president Donald Trump.

Utenriksminister Mike Pompeo oppfordrer de latinamerikanske landene til å gjøre det samme.

– Tyranniet til det nå det ikke-eksistrende Maduro-regimet har altfor lenge kvalt landet og dets innbyggere, sier Pompeo ifølge Reuters.

Men den omstridte presidenten Nicolás Maduro nekter å gå av.

Maduro mener Guaidó er en del av et komplott ledet av USA, og svarte med å gi amerikanske diplomater 72 timer til å forlate landet. Torsdag kveld går han enda lengre og varsler at han vil stenge den venezuelanske ambassaden og alle konsulater i USA.

BESKJED: På nettsidene til den venezuelanske ambassaden i USA, hetter det at det inntil videre ikke vil ytes konsulære tjenester. Foto: Skjermdump

– Blodbad og lovløshet

Flere andre land har erklært at de støtter Guaidó. Men Maduro har også støttespillere.

Ifølge AFP har president Vladimir Putin uttrykt sin støtte i en telefonsamtale med den omstridte presidenten.

Tidligere torsdag advarte Russland USA mot å gå til militær intervensjon i landet, skriver Reuters.

– Det vil være et katastrofalt scenario som vil ryste elementene som utviklingsmodellen i landet er bygget på, het det i en uttalelse fra talsperson Dmitry Peskov.

– Innblandingen fra utenlandske makter kan føre til blodbad og lovløshet i Venezuela, hevder det russiske utenriksdepartementet.

ALLIERTE: Venezuelas omstridte president Nicolas Maduro og den russiske presidenten Vladimir Putin under et møte i Moskva i 2017. Foto: Yuri Kadobnov / TT NYHETSBYRÅN

26 mennesker er drept siden de siste protestene for fire dager siden, ifølge Observatory of Social Conflict.

URO: Onsdag brukte politi gummikuler og tåregass mot demonstrantene i Caracas. Foto: YURI CORTEZ / AFP

Venezuelas forsvarsminister holdt torsdag kveld en appell der han understreket at Nicolás Maduro er landets legitime president. Han anklaget opposisjonen for forsøk på et kupp, samtidig som han beskyldte USA for å føre en økonomisk krig mot Venezuela, skriver Reuters.

Norge krever frie valg

Torsdag ettermiddag uttaler Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt at Guaido er den rette personen til å lede Venezuela.

– Hvis noen i Storbritannia mener Venezuela er et eksempel og at vi bør føre samme politikk som det diskrediterte Maduro-regimet, må de se på TV-skjermene sine og tenke seg om én gang til. Regimet har påført folket sitt utallige lidelser, uttaler han.

SVERGET TROSKAP: Opposisjonsleder Juan Guaidó, som har påberopt seg til midlertidig president, lover å holde frie valg. Foto: FEDERICO PARRA / AFP

EUs utenrikssjef Federica Mogherini har bedt om nye og frie valg, og har også lagt vekt på at den folkevalgte nasjonalforsamlingen, som Maduro satte ut av spill tidligere i 2017, må få makten tilbake.

les også

Sverges inn til ny presidentperiode: – Hjelp oss!

Det er også Norges egen utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, tydelig på.

– Jeg forventer at Venezuelas regjering imøtekommer befolkningens legitime krav og respekterer den demokratisk valgte nasjonalforsamlingens mandat og rolle i henhold til landets grunnlov. For å løse den politiske krisen må regjeringen ta initiativ til en politisk prosess hvor målet er troverdige og frie valg. Norge er rede til å støtte en slik prosess dersom partene ønsker det, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide, skriver hun.

På Twitter takker Guaido for støtten.

– Det er de samme landene som har forsøkt å presse fram en løsning, som nå anerkjenner ham. Men det skjedde veldig fort, så det var nok avtalt med USA på forhånd, sier professor Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo til NTB.

les også

En tropisk dystopi

Støtte fra Kina

Kina tar, i likhet med Russland, Mexico og Cuba, avstand fra internasjonal innblanding i situasjonen i Venezuela.

– Kina støtter venezuelanske myndigheter i deres forsøk på å beskytte landets suverenitet, uavhengighet og stabilitet, utenriksministerens talskvinne, Hua Chunying.

Hun ber samtidig begge sidene om å finne en fredfull løsning på situasjonen.

– Jeg ønsker å påpeke at sanksjoner eller innblanding bare gjør situasjonen mer komplisert og er ikke med på å bidra til å løse situasjonen.

– Noe må skje

USAs utenriksminister Mike Pompeo har uttalt at USA ikke kommer til å trekke tilbake diplomatene sine, siden de ikke anerkjenner Maduro som president.

Det ligger dermed an til konflikt mellom de to landene.

– USA har kommet med så mange trusler at de må sette i gang med virkemidler. Jeg tror ikke det blir en militær reaksjon, men det kan bli oljesanksjoner. Det vil ramme økonomien veldig hardt og tar hele konflikten et skritt videre, sier Bull til NTB.

les også

Venezuelas president hevder USA planlegger å drepe ham

Hun mener imidlertid at press utenfra er nødvendig.

– Noe må skje. Den økonomiske situasjonen i Venezuela er såpass dramatisk og alle andre muligheter er utprøvd.

Mer om

 1. Venezuela
 2. USA
 3. Nicolás Maduro
 4. Donald Trump
 5. Demokrati
 6. Caracas
 7. Russland

Flere artikler

 1. Guaidó vil vurdere å gi Maduro amnesti dersom han gir fra seg makten

 2. Venezuelas toppdiplomat bryter med Maduro

 3. Titusenvis demonstrerer mot Maduro

 4. LO og Maduro

 5. Maduro anklager Trump for å beordre ham drept

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder