Jenta Israel frykter til VG: Derfor slo jeg de israelske soldatene

VESTBREDDEN (VG) Åtte måneder i fengsel har ikke brakt det palestinske protestsymbolet Ahed Tamimi (17) til taushet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg gir meg ikke før Israel gir oss vår frihet tilbake, sier hun etter løslatelsen.

VG møter Ahed Tamimi i familiens hjem i den lille palestinske landsbyen Nabi Saleh på det okkuperte Vestbredden. Det har gått et par dager siden hun ble løslatt fra fengsel, og hun er tydelig sliten etter soningen og det voldsomme medietrykket.

les også

Ahed (16) slo til israelsk soldat: – Min datter er et symbol for sin generasjon palestinere

17-åringen med det karakteristiske utseendet med gyllent, krøllete hår og blå øyne er blitt et symbol verden over på palestinernes motstandskamp.

Kjendisstatusen kom over natten i desember i fjor da moren Nariman (41) la ut en video på Facebook som viste at datteren slo og sparket to israelske soldater inne på familiens gårdsplass.

FRI: Ahed Tamimi sier at hun savnet å se himmelen uten netting som dekket den, og å gå ute uten bundne hender og føtter. Nå er hun løslatt fra fengsel. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Ahed ble tiltalt for angrep på sikkerhetsstyrkene og for oppvigling, mens moren ble tiltalt for oppfordring til vold. Mor og datter sonet sammen, inntil de søndag ble løslatt.

– Hvorfor slo du soldatene?

– Det var mange grunner til det. Landsbyen vår og hjemmet vårt har lenge vært et mål for israelske soldater. Trump hadde nettopp annonsert at USA skulle flytte ambassaden sin til Jerusalem, og at Jerusalem var Israels hovedstad.

– Og ikke minst: Fetteren min ble skutt i ansiktet av israelske soldater og ble alvorlig skadet. Jeg var redd for ham. Til sammen gjorde dette at jeg slo, svarer Ahed på VGs spørsmål.

Gummikulen som traff fetteren Mohammed (15) da de kastet stein mot soldatene var selve foranledningen til at hun valgte å til angrep.

I dag sier hun at hun sannsynligvis ville ha gjort det samme igjen.

«Nekter å gi opp»

Familiens støtteapparat har invitert en liten gruppe lokale og internasjonale journalister hjem til Ahed.

Hagen er dekorert med bilder av henne som barn og tenåring under ulike protester – i hjemtraktene har hun nemlig vært kjent lenge. Vestbredden har vært okkupert av Israel siden 1967, og like lenge har familien Tamimi stått på barrikadene for palestinernes rettigheter.

Ahed er på langt nær den første i slekten som ser innsiden av fengselsmurene.

VIL BLI ADVOKAT: Ahed vil studere jus ved universitetet for slik å fortsette motstandskampen, sier hun. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

«Jeg nekter å gi opp. Jeg vil ikke gi meg før Israel frigjør landet vårt og vi palestinere får vår frihet tilbake», sier Ahed.

– Hva tenker du om at du er blitt et idol og slags en kjendis?

– Det hviler et veldig stort ansvar på mine skuldre, nå som jeg er blitt et symbol og så kjent. Men jeg er også takknemlig for det, for det gir meg muligheten til å spre budskapet om politiske fanger og mitt folks lidelser.

Et barn av okkupasjonen

På bakketoppen der Ahed bor vaier det palestinske flagget, men rett på andre siden av åsen ligger den israelske bosettingen Halamish, der det bor over 1300 ortodokse jøder i strid med internasjonal rett.

Til tross for at de er nabolandsbyer, er samfunnene totalt separert av passkontroller, elektriske gjerder, murer og sikkerhetskameraer.

les også

Det palestinske tenåringssymbolet Ahed løslates – faren jubler

Veiskilt forteller at det er «adgang forbudt for israelere» i de palestinske områdene på grunn av «livsfare», og palestinerne er utestengt fra bosetningene.

For palestinerne kan det også være utfordrende å forlate Vestbredden.

VERDENSKJENT: Ahed gjør intervjuer med pressen etter løslatelsen i familiens bakgård på Vestbredden. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Ahed er dypt fortvilet over segregeringen, sier hun.

– Mitt ønske er at kristne, muslimer og jøder skal leve sammen i fred. Jeg er ikke imot jødedommen eller jødene, men okkupasjonen.

På spørsmål om hvorfor hun valgte vold som virkemiddel den desemberdagen i fjor, svarer hun:

– Når vi palestinere velger å protestere, er det en reaksjon på Israels okkupasjon. Det er vår rett. Og er det ikke vold det Israel gjør mot oss og i Gaza?

Vil bli advokat

Moren Nariman forsvarer også datterens handlinger – og sitt eget valg om å publisere den mye omtalte videoen på Facebook.

– Jeg er svært stolt av datteren min. Jeg er glad for at vi har en ny generasjon palestinere som vil kjempe mot okkupasjonen. Og jeg ville selvsagt ha lagt ut videoen igjen; det er mitt ansvar å vise frem hva som skjer, selv om det ga oss åtte måneder i fengsel, sier Nariman til VG.

Nå vil Ahed fortsette motstandskampen gjennom mer formelle kanaler enn protestene.

– Målet mitt er å studere jus og spesielt internasjonal rett ved universitetet, slik at jeg kan forsvare mitt folk og våre rettigheter, sier hun.

les også

Gaza-protestene endte i blodbad

PSST! Israel er blitt kraftig kritisert internasjonalt for å fengsle mindreårige, slik som Ahed. 291 palestinske barn sitter i israelske fengsle, mange av dem uten tiltale, ifølge den israelske anti-okkupasjonsorganisasjonen B’Tselem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder