KRISE: Angela Merkel, leder av Kristendemokratene CDU-CSU, står overfor en av sine største kriser som politikere etter at Fridemokratene søndag brøt regjeringsforhandlingene.
KRISE: Angela Merkel, leder av Kristendemokratene CDU-CSU, står overfor en av sine største kriser som politikere etter at Fridemokratene søndag brøt regjeringsforhandlingene. Foto: Tobias Schwarz AFP

Politisk krise i Tyskland: – Alvorlig for Merkel

Merkel: – Heller nyvalg  enn mindretallsregjering

UTENRIKS

Alt håp er ikke ute for Angela Merkels muligheter for fortsatt å kunne styre Tyskland, selv om hennes regjeringssamtaler brøt sammen i går. President Frank-Walter Steinmeier griper nå inn i prosessen.

Publisert: Oppdatert: 20.11.17 18:24

Om presidenten ikke lykkes, kan det bety at det går mot slutten for Tysklands forbundskansler gjennom de siste tolv årene, og Europas mektigste politiker.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier sier han skal møte alle partilederne og ber dem vurdere alle muligheter på ny for å unngå nyvalg.

Det var knyttet stor spenning til Steinmeiers tale mandag ettermiddag om den politiske situasjonen, som han sa manglet sidestykke i Tyskland. Presidenten tok ikke til orde for nyvalg, men ba i stedet alle partiene om å vurdere sine posisjoner på nytt.

Kristendemokratenes statsminister Angela Merkels forsøk på å forhandle fram en koalisjonsregjering brøt sammen sent søndag kveld.

Etter fire ukers forhandlinger mellom kristendemokratene i CDU-CSU, forbundskansler Angela Merkels parti, De grønne og liberale Fridemokratene (FDP), varslet i går sistnevnte parti at de forlater samtalene.

– Det er bedre å ikke styre enn å styre på falsk grunnlag, sa Christian Lindner, Fridemokratenes leder.

Partiene skal ha vært mest uenige om skattespørsmål, innvandring og miljøpolitikk.

– Vi trodde samtalene gikk i en retning hvor det hadde vært mulig å komme til enighet, sa Merkel i en uttalelse etter forhandlingssammenbruddet.

– Det er en dag hvor vi skal tenke grundig igjennom hvordan vi beveger oss fremover i Tyskland, sa hun også.

Kommentar: Merkel som Europas keiserinne

Et steg nærmere krise

Hva som nå skjer videre ligger i president Frank-Walter Steinmeier (SPD) sine hender.

– Han kan enten bestemme seg for at Forbundsdagen skal stemme over hvem som skal bli kansler. Om ingen kandidater får absolutt flertall, blir det en ny avstemning 14 dager senere. Det kan gå helt til en tredje avstemning, hvor det holder med simpelt flertall, sier Stein Kuhnle, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, til VG.

Om Merkel går seirende ut, vil hun få mulighet til å danne mindretallsregjering.

– Det er i så fall noe historisk nytt i etterkrigstidens Tyskland, sier professoren.

Merkel selv uttalte mandag at hun er «svært skeptisk» til ideen om å danne mindretallsregjering, skriver NTB.

– Nyvalg er en bedre vei, sa Merkel og framholdt at Tyskland trenger en stabil regjering som slipper å søke parlamentarisk støtte for enhver avgjørelse.

Merkel slår også fast at hun står klar til å lede partiet hvis et nyvalg blir aktuelt. Hun har ikke tenkt å trekke seg etter å ha vært Tysklands regjeringssjef i tolv år.

SPD avviser igjen

Sosialdemokratene i SPD, Tysklands nest største parti, avviser mandag muligheten for en ny storkoalisjon i Tyskland, ifølge nyhetsbyrået DPA. Beslutningen skal ha blitt tatt enstemmig.

Partileder Martin Schulz åpner for at velgerne skal evaluere situasjonen og at tyskerne ikke må være redd for nyvalg. Det skriver Sky News.

En ny storkoalisjon mellom kristeligdemokratene og SPD er blitt lansert som et mulig alternativ.

Et annet, men mindre sannsynlig alternativ, ifølge Kuhnle, er at Steinmeier oppløser Forbundsdagen og lyser ut nyvalg.

– De store partiene er nok lite interessert i et nyvalg, ettersom det kan styrke småpartiene ytterligere, sier Kuhnle.

Alternativ for Tyskland (AfD) fikk 12,6 prosent av stemmene og 94 seter i Forbundsdagen ved valget i høst.

– Overraskende

– Dette er overraskende, fordi det er ingen som hadde sett for seg at Tyskland skulle bli mer ustabilt. Det er ikke bra verken for Tyskland eller Europa, sier Kuhnle.

Han viser til at samtalene var spesielt krevende på spørsmålet om familiegjenforening i innvandringspolitikken.

Kuhnle ser ikke vekk fra at bruddet i samtalene kan påføre Merkel en knekk.

– Noen spekulerer i at dette er begynnelsen på Merkels sorti. Hun har hatt en fantastisk karriere og regjert i 12 år, men det kan tenkes at dette for noen blir et tegn på at hun ikke er den rette lederen av CDU. Partiet har manglet en visjon for Tysklands videre vei og Merkel kan komme til å måtte svi for det, sier professoren.

Etter valget i 2013 brukte Merkel tre måneder på å forhandle med sosialdemokratene i SPD.

– Men dette er første gang hun opplever et direkte brudd. Det er en helt ny situasjon, sier Kuhnle som også viser til at Merkel har brukt fire uker kun på å sondere, altså ikke reellt forhandle, med Fridemokratene i FDP og De Grønne.

Han oppsummerer:

– Jeg tror dette er ganske alvorlig for Merkel.

Les også: Ti spørsmål og svar om det tyske valget

Dårlig valg for storpartiene

Merkels parti CDU og søsterpartiet CSU fikk 246 seter i Forbundsdagen i årets valg. Sammenlignet med valget i 2013 tapte de 65 seter.

De fikk likevel nesten hundre flere enn sosialdemokratene i SPD, som inntil nå har vært Merkels koalisjonspartner, og som i årets valg tapte 40 seter og endte på 153.

SPD gikk til valg på å være et alternativ til CDU/CSU og ønsker ikke å gå i samtaler med Merkel om å gå inn i en ny koalisjonsperiode med kristendemokratene. Det gikk historisk dårlig for SPD som altså kun fikk rundt 20 prosents oppslutning.

– Spørsmålet er nå om det er mulig for CDU å finne andre å snakke med i SPD enn lederen Martin Schulz, som har vært sterkt imot en ny storkoalisjon med CDU, sier Kuhnle.

Her kan du lese mer om