ALVORSTYNGET: Londons borgermester Ken Livingstone skylder på Midtøstenpolitikken etter London-bombene. Foto: REUTERS

London-borgermester skylder på Midtøsten-politikk

(VG Nett) Storbritannias Midtøsten-politikk er årsaken til terroraksjonen i London, mener byens borgermester, Ken Livingstone.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Under programmet «Today» ble han spurt om hva han trodde motiverte bomberne.

- Jeg tror det er det at vi har sett 80 år med vestlig innblanding i arabiskdominerte land på grunn av vestens trang til olje. Vi har støttet usmakelige regimer og styrtet de vi ikke har funnet sympatiske, svarte Livingstone.

Selvmordsbombere

- Og jeg tror det største problemet vi har nå er det som skjedde i 1980-årene. Amerikanerne rekrutterte og trente Osama bin Laden, lærte ham å drepe, å lage bomber, og satte ham ut for å drepe russerne og drive dem ut av Afghanistan.

- De ga det ikke engang en tanke at han med en gang han var ferdig med det kunne komme til å snu og ramme sine skapere, sa Livingstone.

Ordføreren tror at terrorbombene i London aldri ville funnet sted om man ikke hadde blandet seg med de oljerike nasjonene i Midtøsten.

- Hvis, på slutten av 1. verdenskrig, vi hadde gjort som vi lovte araberne, å la dem være i fred og ha sine egne regjeringer. Og holdt oss unna arabisk handel, og bare kjøpt oljen deres, i stedet for å føle at vi hadde kontrollen over oljeflyten, så mistenker jeg at dette ikke ville skjedd, sa borgermesteren.

Livingstone uttalte også at han skjønner hvordan selvmordsbombere rekrutteres.

- Under utenlandsk okkupasjon og uten stemmerett, uten retten til å gjøre egne forretninger, ofte nektet retten til å jobbe i tre generasjoner. Jeg mistenker at hvis det hadde skjedd her i England så ville vi ha produsert mange selvmordsbombere selv.

Fire britiske selvmordsbombere, opprinnelig fra Pakistan, skal ha stått bak bombeangrepene.

55 personer er bekreftet omkommet etter at de fire bombene sprengte på T-baner og buss midt under rushtrafikken for snart to uker siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder