REAGERER: USAs president Donald Trump sender klare meldinger til Midtøsten i forkant av toppmøtet om Syria fredag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Trump advarer mot å angripe Idlib: – Hundretusener kan bli drept

Iran har gitt sin støtte til at Syrias president kan gå til angrep på Idlib-provinsen. Det får Donald Trump til å reagere.

 • Ingvild Silseth
 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

I en Twitter-melding natt til tirsdag advarer presidenten Iran og Russland mot å samarbeide med den syriske presidenten.

– Syrias president Bashar al-Assad må ikke skjødesløst angripe Idlib-provinsen. Russerne og iranerne begår en alvorlig feil om de tar del i denne potensielle humanitære tragedien. Hundretusener av mennesker kan bli drept. Ikke la det skje, skriver Trump.

Vil renske Idlib for terrorister

Twitter-meldingen kommer kort tid etter en uttalelse fra Irans utenriksminister, Javad Zarif.

les også

Dette kan bli Syria-krigens blodigste slag

Mandag erklærte Zarif, som for tiden er på et besøk i Syria, støtte til en syrisk offensiv mot Idlib.

– For å starte fredsprosessen, i tillegg til å få flyktningene tilbake og starte gjenoppbyggingen i Syria, må de terroristene som er igjen i deler av Idlib, nedkjempes, sa Zarif.

Talsperson for Irans utenriksdepartement, Bahram Ghassemi, gikk enda lengre i sine uttalelser. Han mener at den syriske regjeringen har rett til å «bekjempe terroristene og renske landet for dem».

Utenriksministerens besøk finner sted kun få dager før et planlagt toppmøte om konflikten i Syria. Fredag møtes presidentene i Iran, Russland og Tyrkia i Teheran.

MØTTES MANDAG: Irans utenriksminister Javad Zarif og Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus. Foto: AFP PHOTO / HO / SANA

Nekter å overgi seg

Slaget om Idlib har vært varslet lenge.

De siste ukene har president Bashar al-Assads regjeringshær gjennomført flere angrep mot provinsen, og mye tyder på at regimet og dets russiske allierte planlegger en storoffensiv.

 • Les også: Idlib beskrives som siste stopp før døden

En av opprørsgruppene som kontrollerer Idlib, er al-Qaida-tilknyttede Hayat Tahrir al-Sham (tidligere Nusrafronten). Leder Abu Mohammed al-Golani har tidligere uttalt at de nekter å overgi seg til regimet.

IDLIB: En opprørskontrollert provins og by ved samme navn i det nordvestlige Syria. Siden april er minst 55 sivile blitt drept av opprørere i området, ifølge eksilgruppen SOHR. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP

Venner og fiender

Iran og Syria er nære allierte, og Iran har gitt Assad en stabil strøm av politisk, økonomisk og militær støtte i løpet av den syv år lange borgerkrigen i Syria.

Da Irans forsvarsminister Amir Hatami var i Damaskus forrige uke, signerte han en avtale om «forsvar og teknologi», utformet for å sikre fortsatt iransk «tilstedeværelse og deltagelse» i Syria.

Iran er USAs erkefiende. Nylig gjeninnførte USA første fase av sanksjoner mot landet, der neste fase iverksettes 5. november, rettet mot Irans oljeindustri og bankvesen.

Idlib ligger rett ved Hatay i Tyrkia:

Mer om

 1. USA
 2. Iran
 3. Syria
 4. Russland
 5. Syriakrigen
 6. Donald Trump
 7. Bashar al-Assad

Flere artikler

 1. Dette kan bli Syria-krigens blodigste slag

 2. Tyrkia ber Russland om våpenhvile i Idlib

 3. Opprørernes siste skanse

 4. 33 tyrkiske soldater drept i luftangrep i Idlib

 5. Erdogan og Putin etter møte: YPG-militsen trekker seg ut

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder