Russland: Har bevis for at Storbritannia deltok i iscenesatt kjemisk angrep i Syria

Russland sier at de har «ubestridelige» bevis på at det dødelige angrepet i Syria var fabrikkert.

Artikkelen er over ett år gammel

Det skriver blant annet NBC News.

Russlands talsmann for forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov, mener at Russland har bevis for at det ikke foregikk et kjemisk angrep mot Douma.

les også

Jusprofessor mener Syria-angrep vil være brudd på folkeretten

Ifølge Konasjenkov har britene gitt beskjed til Hvite hjelmer, et opposisjonsvennlig sivilforsvar som under krigen har operert i opprørskontrollerte områder i Syria, om å late som om området ble utsatt for et kjemisk angrep.

Han sier at bildene fra hevdede angrepet er falske med direkte britisk involvering, ifølge nyhetsbyrået AP.

Storbritannia: – En grov løgn

Storbritannias FN-ambassadør, Karen Pierce, avviser påstanden.

– Dette er groteskt, det er en grov løgn. Det er den verste falske nyheten vi har sett fra den russiske propagandamaskinen, sier hun.

Konasjenkov sier at han har bevis, men la de imidlertid ikke frem.

les også

Vitne forteller om antatt gassangrep: «Alle i huset var døde (...) Ansiktene var blå»

Han kaller også angrepet mot Douma utenfor Damaskus for en provokasjon.

Ifølge russiske Sputnik har en russiske kommisjon ikke funnet noen kjemiske spor etter angrepet. Konashenkov mener også at hverken amerikanske eller europeiske land har fremmet noe bevis for et kjemisk angrep har funnet sted.

Under en pressekonferanse fredag uttalte Russlands utenriksminister Sergei Lavrov at angrepet ble iscenesatt av utenlandske «agenter», skrev BBC.

Krever bevis

FNs Syria-granskere sier det er svært viktig at det blir samlet inn bevis i forbindelse med det påståtte kjemiske angrepet i Douma utenfor Damaskus.

– Vi understreker nødvendigheten av å ta vare på bevis, og ber alle relevante myndigheter sikre at ingen part forsøker å tukle med mistenkelige steder, objekter, øyenvitner eller ofre før uavhengige observatører og granskere er i stand til å ta seg inn i området, sier FNs uavhengige granskningskommisjon for Syria (COI) i en uttalelse fredag.

les også

FNs generalsekretær: – Den kalde krigen er tilbake

COI mener det er positivt at granskere fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) reiser til Syria, og at syriske myndigheter har gitt løfte om «full tilgang og bevegelsesfrihet» for OPCWs ansatte.

Undersøkelsene skal etter planen starte lørdag og vil vare i flere dager. Deretter tar det ytterligere to uker før laboratorietestene er klare, opplyser den tyske kjemikeren Ralf Trapp til DPA.

les også

Syria-krisen: Eksperter frykter storkrig

– Avverge krigsfaren

Russland advarer USA mot å sende raketter mot Syria som svar på et mulig kjemisk angrep i landet og sier det kan antenne krig mellom de to stormaktene.

Vestlige land antas å forberede seg på et angrep mot Syria, mens Russland som er alliert med det krigsherjede landet, er imot, melder BBC.

– Det vi umiddelbart prioriterer, er å avverge krigsfaren, sa FN-ambassadør Vassilij Nebenzia etter et lukket møte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

les også

Slik kan et USA-angrep bli – og dette kan bli Russlands respons

På spørsmål om han refererer til krig mellom Russland og USA, svarte han:

– Vi kan ikke utelukke noen alternativer, dessverre.

Nebenzia, som snakket til journalistene etter det lukkede møtet i sikkerhetsrådet, sa videre at det var en økt «fare for eskalering» på grunn av Russlands militære tilstedeværelse i Syria.

BBC skriver at russiske makthavere har gjort det klart at amerikanske raketter vil bli skutt ned og at også avfyringsstedene vil bli et mål dersom russisk personell trues.

ORDKRIG: Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin har motstridende syn i Syria-konflikten Foto: AP

Svensk initiativ

Sverige forsøkte å få en slutt på handlingslammelsen i FNs sikkerhetsråd med et nytt Syria-forslag. Men Russland satte kjepper i hjulene.

Resolusjonsutkastet gikk ut på å umiddelbart sende en nedrustningsstyrke til Syria for å fjerne kjemiske våpen «en gang for alle», ifølge nyhetsbyråene AFP og AP, som har sett teksten.

NTB melder at Sverige samtidig foreslo at Sikkerhetsrådet tar til orde for å opprette «et nytt upartisk, uavhengig og profesjonelt» etterforskningsorgan som kunne fastslå hvem som har ansvar for bruken av kjemiske våpen i Syria.

Ifølge Sveriges FN-ambassadør Carl Skau falt forslaget fordi Russland var skeptisk.

les også

Derfor eskalerte Syria-krisen

– Vi hadde bred støtte blant de valgte medlemmene av Sikkerhetsrådet, de avviste ingenting i forslaget. Det eneste landet som uttrykte tvil, var Russland, sier Skau til TT.

Også USA var åpen for å vurdere forslaget, ifølge ham.

Det kan hende at Nebenzias uttalelser har fått Donald Trump til å tone ned retorikken om et mulig Syria-angrep. Han har nå gjort det klart at ingenting er avgjort.

Natt til fredag slo den amerikanske presidenten på tråden til Storbritannias statsminister Theresa May for å diskutere situasjonen.

I pressemeldingen som ble sendt ut av Mays kontor etter samtalen, gjøres det klart at det påståtte kjemiske angrepet i Syria ikke må gå ubemerket hen og at det må få en «internasjonal respons».

Leder av det britiske sosialdemokratiske partiet, Jeremy Corbyn, hevder at May venter på instruksjoner fra Trump før hun foretar seg noe, ifølge Sky News.

Nøyaktig hva som skal skje – og når det skal skje – er fortsatt i det blå.

– Har aldri sagt når et angrep på Syria vil finne sted. Kan skje veldig snart, eller ikke så snart i det hele tatt! skrev Trump i en Twitter-melding tidligere på torsdagen.

les også

Storbritannia: Situasjonen i Syria krever handling

Beskjeden kom etter at den amerikanske presidenten flere ganger, over flere dager, hadde sagt at en Syria-avgjørelse ville komme veldig snart.

les også

Tidligere FBI-sjef beskriver Trump som en uetisk leder drevet av sitt personlige ego

Vurderer fortsatt etterretning

Heller ikke etter et møte i Det hvite hus torsdag kveld, så man ut til å være noe nærmere en avgjørelse.

– Vi fortsetter å vurdere etterretningsinformasjon og deltar i samtaler med våre partnere og allierte, sa pressetalskvinne Sarah Sanders etter møtet, hvor presidenten og hans sikkerhetsteam deltok.

les også

Slik har Trump satt Tyrkia i en umulig skvis

Dermed er retorikken fra Trump-administrasjonen noe mindre tydelig enn det som kom tidligere i uken.

– Russland lover å skyte ned alle missiler som avfyres mot Syria. Gjør dere klare, Russland, for de vil komme, fine og nye og «smarte», skrev Trump på Twitter onsdag.

les også

Syrisk offiser til VG: Trump må være gal som tror han kan angripe oss

– Utilgivelig

Under en budsjetthøring i Kongressen torsdag ble også USAs forsvarsminister Jim Mattis nødt til å svare på spørsmål om Trumps Syria-politikk.

Ifølge Mattis er situasjonen i Syria så kompleks at man noen ganger «vil få motsatte impulser». Han insisterte også på at Trump ennå ikke har tatt noen beslutning når det gjelder Syria.

Forsvarsministeren kom også med en kraftig fordømmelse av bruk av kjemiske våpen.

– Noen ting er rett og slett utilgivelige, utenfor all anstendighet og ikke bare skadelig for Kjemivåpenkonvensjonen, men også for selve sivilisasjonen, sa Mattis til medlemmene av forsvarskomiteen i Representantenes hus.

Minst 40 døde

Minst 40 mennesker ble drept i det antatte kjemiske angrepet i den opprørskontrollerte byen Douma nær Damaskus lørdag.

les også

Hjelpeorganisasjon: Over 100 drept etter kjemisk angrep i Syria

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er 500 syriske pasienter blitt behandlet etter angrepet. Pasientene har vist tegn til symptomer som følge av et kjemisk angrep, har WHO opplyst, og vist til rapporter fra helsepersonell i landet.

Organisasjonen for forbud mot kjemisk våpen (OPCW) skal sende eksperter til området, men sier det kan ta en måned før et granskingsresultat er klart.

Tidligere har Russlands utenriksminister Sergej Lavrov hevdet at russiske eksperter ikke har funnet tegn til noe kjemisk angrep i Douma.

Donald Trump hevdet onsdag at forholdet mellom USA og Russland nå er dårligere enn under den kalde krigen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder