Arkan drept etter skuddveksling

Den ettersøkte serbiske krigsforbryteren Zeljko "Arkan" Raznatovic (47) ble skutt og drept i en skuddveksling i Intercontinental hotell i Beograd lørdag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Arkan ble truffet i venstre øye i skuddvekslingen der minst to andre mennesker mistet livet, en av dem skal være hans livvakt. Arkan ledet ved utbruddet av krigene i det tidligere Jugoslavia militsgruppen Tigrene.

Bestialske drap

Gruppen var godt bevæpnet og ble satt inn mot sivile kroater og bosniske muslimer i områder som skulle etnisk renses. Gruppen mistenkes for å stå bak utallige bestialske drap, og Arkan selv har blitt en velstående mann i løpet av krigene.

Gruppen plyndret ofte sine ofre for alle verdisaker. FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia siktet Arkan i 1997 for krigsforbrytelser. Han ble på et tidlid tidspunkt nevnt blant de første på en amerikansk liste over mulige krigsforbrytere i Bosnia. Arkan har etter alt å dømme gode kontakter til det jugoslaviske sikkerhetspolitiet. Arkan er også ettersøkt for ran i Sverige.

Arkan, eller Zeljko Raznatovic som er hans egentlige navn, var leder for en rundt 1.000 mann stor gruppe som er anklaget for å stå bak blant annet massakrer og voldtekter under krigene i Kroatia og Bosnia i 1991-1995. Likevel har krigsforbryterdomstolen i Haag aldri tidligere sagt at han står på domstolens liste over siktede personer.

Advarsel

-Om offentliggjøringen reduserer muligheten for å arrestere ham utenfor Jugoslavia, er det i hvert fall en advarsel til dem som måtte ønske å dra nytte av hans tjenester at også de vil bli knyttet til en som er siktet for krigsforbrytelser, sa domstolens hovedaktor, Louise Arbour.

Arkan har stått på en liste over mistenkte krigsforbrytere som har vært hemmelig. Krigsforbryterdomstolen kom ifølge nyhetsbyrået AFP ikke med navn på flere ettersøkte. Innholdet i siktelsen vil ikke bli offentliggjort før Arkan er arrestert. Siktelsen ble utstedt 30. desember 1997. Den tidligere iskremselgeren og bankraneren er også ettersøkt av Interpol.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder