KRITISK: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er sterkt uenig i de amerikanske signalene om ambassade-flytting. Foto: Tore Kristiansen VG

Søreide: Trump bryter med den internasjonale linjen

BRUSSEL (VG) Når Donald Trump vil flytte USAs ambassade i Israel til Jerusalem, er det et brudd med en samlet internasjonal linje i Midt-Østen, ifølge utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Trump ringte tirsdag til palestinernes president Mahmoud Abbas, og i samtalen informerte den amerikanske presidenten om «sin intensjon om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv i Israel til Jerusalem», heter det i en uttalelse fra Ramallah.

Norge og utenriksminister Ine Eriksen Søreide er svært skeptiske til dette.

– Dette er et brudd både med den amerikanske linjen og den internasjonale linjen. Fredsprosessen løses ikke gjennom å ensidig flytte en ambassade, og Jerusalems status er et av de uavklarte og gjenstående spørsmålet som må løses mellom Israel og palestinerne, sier Søreide til VG.

Var i NATO-møte

Søreide satt på NATOs utenriksministermøte i Brussel da telefonsamtalen mellom Trump og Abbas ble kjent.

– Vi får gjøre en vurdering av hva amerikanerne faktisk sier når de kunngjør dette. Det kan jo være at de faktisk flytter ambassaden, eller at de kunngjør at de ser på Jerusalem som hovedstad, men lar være å flytte ambassaden nå. Vår holdning til saken ligger uansett fast, sier Søreide.

– Hva vil Trump oppnå med dette trekket, tror du?

– Det vil ikke jeg spekulere i. Dette er noe han sa da han drev valgkamp. Det er ikke enkelt for meg å vurdere hvorfor det kommer nå. Men nå er det avgjørende å få fredsprosessen tilbake på sporet. Dette er ikke et bidrag til det, sier Søreide.

Advarte

I samtalen advarte Abbas Trump om konsekvensene en slik beslutning har for fredsprosessen, sikkerheten og stabiliteten i regionen og i verden for øvrig, opplyser Abbas' kontor tirsdag ettermiddag.

Flytting av ambassaden og anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad vil endre på USAs mange tiår gamle ståsted i konflikten mellom Israel og palestinerne. I utgangspunktet var det ventet at Trump ville komme med en avklaring mandag, men den ble senere utsatt.

Bakgrunn: Trump vurderer å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad

Brutt valgløfte

Trump skal ifølge Det hvite hus tirsdag også ta kontakt med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og kong Abdullah av Jordan før han kunngjør sitt Jerusalem-ståsted.

Et samlet verdenssamfunn har slått fast at Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem for 50 år siden var ulovlig, og FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning.

Trump undertegnet i juni en ny utsettelse av Kongressens vedtak fra 1995 om at USAs Israel-ambassade skal ligge i Jerusalem.

Samtlige presidenter har siden vedtaket ble fattet undertegnet tilsvarende utsettelser hvert halvår, noe Trump i valgkampen lovet at han ikke aktet å gjøre.

Trump-tale onsdag?

Trumps utenriksminister Rex Tillerson er for tiden i Brussel, og ifølge Sveriges utenriksminister Margot Wallström ble Jerusalem et tema da Tillerson var gjest under arbeidslunsjen i EUs ministerråd.

Tillerson kom ikke med noen avklaringer, men ifølge Sveriges Wallström kan den komme i morgen.

– Midtøsten kom opp og da påpekte han at i morgen kommer president Trump til å holde en tale der han skal gjøre rede for deres midtøstenpolitikk, sier hun.

En eventuell beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad uroer ikke bare Brussel, men også store deler av det internasjonale samfunnet.

– Det er jo katastrofalt. Det kan komme til å føre til kjempestore konsekvenser og uro. Men nå snakkes det om andre løsninger, så la oss se hva Trump sier først, sier Wallström.

Fikk du med deg? A-ha og Kygo kritiseres for konsert i Israel

Kraftige advarsler

Advarslene var kraftigere fra andre muslimske land.

– Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en TV-sendt tale til sitt eget parti tirsdag formiddag.

Videre advarte han advarte om at Tyrkia kan «gå så langt» som å kutte alle bånd til Israel.

Lignende advarsler runget også fra andre muslimske land. Saudi-Arabia uttrykker sin «dypeste bekymring» over at Trump kan komme til å anerkjenne Jerusalem som hovedstad i Israel.

– Dette vil få alvorlige konsekvenser og vil føre til ytterligere komplikasjoner i konflikten mellom Palestina og Israel. Det vil også forhindre de pågående forsøkene på å få liv i fredsprosessen der, heter det i en saudiarabisk uttalelse tirsdag.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder