UTBRENT: Demonstranter dytter en utbrent bil under lørdagens protester i Paris Foto: AP / NTB scanpix

Macron innkaller til hastemøte etter Frankrikes verste gateuro på flere år

President Emmanuel Macron holder hastemøte etter lørdagens protester, som var de verste i landet på flere år. 133 personer ble skadet og 412 pågrepet i Paris.

  • uvakt@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

23 av de skadede var politibetjenter, opplyste hovedstadens politi søndag. De opplyste videre at 378 av de pågrepne er satt i varetekt.

Frankrikes president Emmanuel Macron innkaller søndag statsminister Édouard Philippe og innenriksminister Christophe Castaner til hastemøte for å diskutere sikkerhetssituasjonen. Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal det da vurderes om det skal innføres unntakstilstand for å hindre ytterligere opptøyer.

PROTESTERER: Demonstrantene samlet seg ved Triumfbuen lørdag for å protestere mot president Macron sin politikk. Foto: ALAIN JOCARD / AFP

Macron ankom Frankrike søndag morgen etter flyturen fra G20-gruppens toppmøte i Argentina. Før hastemøtet senere søndag besøkte han Den ukjente soldats grav under Triumfbuen sammen med Castaner.

Deretter dro Macron på befaring for å se skadeomfanget etter lørdagens demonstrasjoner. Macron møtte også politifolk og brannmannskap.

les også

Over 100 skadet – demonstranter i Paris møtt med tåregass, sjokkgranater og vannkanoner

Macron fordømmer

Macron fordømte lørdag kveld de voldelige demonstrasjonene.

– Vold er uakseptabelt, sa presidenten, som varslet alvorlige konsekvenser for de ansvarlige.

Om lag 5500 demonstranter deltok i lørdagens protestaksjon. Mange biler ble satt i brann, og noen tente på en bygning langs paradegaten Champs-Élysées. Politiet brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene. Mange av dem svarte med å kaste steiner og stokker mot politiet.

Mange biler ble satt i brann, og noen tente på en bygning langs paradegaten Champs-Élysées. Politiet brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene. Mange av dem svarte med å kaste steiner og stokker mot politiet.

les også

Problemer i kø for G20-lederne

Demonstrant døde

Demonstrasjoner fant sted også andre steder i landet. I Arles sør i Frankrike hadde demonstranter satt opp en veisperring som forårsaket en 10 kilometer lang kø. En varebil kolliderte med en lastebil og ble truffet av et annet kjøretøy. En demonstrant ble påkjørt og døde natt til søndag etter å ha blitt påkjørt, opplyste lokale myndigheter søndag.

Det var tredje helg på rad at demonstrantene, som står i spissen for en protestbevegelse som kalles Gule vester, demonstrerer mot myndighetens planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel med henholdsvis 1 cent (8 øre) og 4 cent (32 øre).

Siden Macron kom til makten, har prisene allerede økt med 14 prosent på bensin og 22 prosent på diesel (fra oktober 2017 til oktober 2018) ifølge den franske bensinindustriens forening ( l'Union française des industries pétrolières).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder