Afghanistan: Hvor ble det av fienden?

Amerikanske og britiske soldater i Afghanistan er frustrerte. De finner ingen å kjempe mot.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

170 soldater fra amerikanske 101st Airborne Division har i helgen gjennomsøkt ni huler på jakt etter fiendtlige soldater.

- Vi håpet vi i det minste skulle finne noe. Om ikke soldater så i det minste informasjon eller utstyr. Vi fant riktignok noen dokumenter og litt våpen, men ikke noe tegn på at det har vært noen der den siste tiden, sier den amerikansk Korporal Sam Watkins til nyhetsbyrået AP.

Britene famler
Lenger sør har britiske styrker i ukevis lett på slettene rundt byen Khost. Så langt har de ikke funnet noen ting.

- Vi er her for å sloss med og drepe al-Qaida. Det hadde vært fantastisk - hvis de bare hadde kommet frem, sier Major Rich Stephens som leder en britisk styrke i området. Han tror soldatene allerede har kommet seg over til Pakistan.

Ikke siden i mars har amerikanerne kjempet mot styrker av noen størrelse. Britene har gjennomført fire større operasjoner siden mars uten å støte på en eneste al-qaida eller Taliban.

Sam Watkins beskriver overfor AP hvordan hans styrke i helgen fløy inn i området med Chinook helikoptre.

Hulejakten
- Vi var engstelige for å bli beskutt når vi landet. Vi ville fått problemer hvis vi hadde blitt angrepet der i fjellene, sier Watkin. Han forteller at av de ni hulene som ble gjennomsøkt var noen så store som " seks militærtelt". Vel framme ved inngangen hev soldatene inn en krok festet til et tau. Kroken ble langsomt trukket tilbake for å sjekke om hulene var minelagte.

Men bortsett fra noen rester av klær og tilsynelatende ubetydelige dokumenter og våpen, var altså hulene tomme.

Watkins er likevel ikke helt overbevist om at det ikke er noen igjen i fjellene - Hvis de ikke vil bli funnet, finner vi dem ikke. Det er nok av steder å gjemme seg der oppe.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder