FORSTÅR: Statsminister Erna Solberg forteller at hun har forståelse for bakgrunnen for angrepet natt til lørdag. Foto: Jørgen Braastad

Erna Solberg: – Norge har forståelse for angrepet mot Syria

OSLO/ ISTANBUL (VG) En rekke land har uttrykt sin støtte etter at USA, Frankrike og Storbritannia koordinerte et angrep mot Syria. Den norske regjeringen «forstår bakgrunnen for aksjonen».

Artikkelen er over ett år gammel

Statsminister Erna Solberg gikk fredag ettermiddag ut på Twitter og viste støtte til den amerikansk-fransk-britiske aksjonen mot Syria natt til lørdag.

les også

Syria angrepet i natt av USA, Frankrike og Storbritannia

– Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt. Frankrike, Storbritannia og USA sin aksjon mot Syria i natt er et klart signal om at bruk av kjemiske våpen har konsekvenser. Fra norsk side har vi forståelse for aksjonen, skriver hun.

Solberg mener det er sterkt beklagelig at FNs sikkerhetsråd er handlingslammet i spørsmålet om kjemiske våpen i Syria, fordi Russland gjentatte ganger har lagt ned veto.

Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttrykker forståelse for aksjonen.

– Verden har stått samlet i fordømmelsen av kjemiske våpen siden grusomhetene under første verdenskrig. Frankrike, Storbritannia og USA sin aksjon mot Syria i natt er et klart signal om at bruken av slike våpen har konsekvenser. Fra norsk side forstår vi bakgrunnen for nattens aksjon. Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt, sier hun i en pressemelding lørdag morgen.

På VGs direkte spørsmål om de støtter angrepet, henviser UD til pressemelding og gjentar «at de forstår bakgrunnen for aksjonen».

Oppfordrer til tilbakeholdenhet

Utenriksministeren påpeker at aksjonen må ses i lys av Sikkerhetsrådet tydelige pålegg til Syria fra 2013 om å destruere sitt kjemiske våpenprogram.

– Sikkerhetsrådet har gjentatte ganger understreket at bruken av kjemiske våpen i Syria utgjør en trussel mot den internasjonale fred og sikkerhet, og at de som står bak må holdes ansvarlige, sier utenriksministeren.

Søreide sier at på tross av nattens angrep er det viktig av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sitt ekspertteam som har reist til Syria får full tilgang til å få gjennomført en grundig undersøkelse.

– Jeg vil sterkt støtte anmodningen fra FNs generalsekretær om at alle medlemsstater er tilbakeholdende og avstår fra handlinger som bidrar til eskalering av situasjonen eller forverrer det syriske folkets lidelser, sier utenriksministeren.

– De som står bak må setter til ansvar

– Canada fordømmer på det sterkest mulig vis bruken av kjemiske våpen i den siste ukens angrep i Øst-Ghouta, Syria, skriver Canadas statsminister Justin Trudeau.

– Canada støtter valget til USA, Storbritannia og Frankrike i å handle for å degradere Assad-regimets evne til å sette ut kjemiske våpen-angrep mot sitt eget folk. Vi vil fortsette å jobbe med være internasjonale partnere for å videre etterforske bruken av kjemiske våpen i Syria. De som står bak må settes til ansvar, skriver han.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel sier ifølge AP at angrepet i Syria var nødvendig og passende.

CANADA GIR SIN STØTTE: Statsminister Justin Trudeau gikk ut på Facebook for å vise sin støtte til Syria-angrepet. Foto: LARS HAGBERG / AFP

les også

Russland lover reaksjon på angrep: – Våre advarsler har forblitt uhørt

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sier i en uttalelse at han støtter angrepet utført at de tre NATO-landene.

– NATO har konsekvent fordømt Syrias gjentatte bruk av kjemiske våpen som et klart brudd på internasjonale avtaler og normer. Bruken av kjemiske våpen er uakseptabelt, og de som står bak må stilles til ansvar, sier han i en pressemelding.

Han mener det vil redusere det syriske regimets mulighet til å gjøre lignende kjemiske angrep mot folket i Syria.

Støre skriver på Twitter at han «har forståelse for våre alliertes angrep på anlegg for produksjon og oppbevaring av kjemiske våpen. Samtidig må vi unngå en ukontrollert militær opptrapping av konflikten i Syria». Han mener konflikten må løses ved forhandlingsbordet, ikke på slagmarken.

Tyrkia: «Assad har tyrannisert sitt eget folk»

Det tyrkiske utenriksdepartementet skriver i en uttalelse at angrepet gjennomført i natt var «en passende respons på det kjemiske angrepet».

– Vi ønsker denne aksjonen velkommen fordi den har lettet verdens samvittighet etter angrepet mot Douma, som er antatt å ha blitt utført av regimet.

les også

Slik har Trump satt Tyrkia i en umulig skvis

– Det syriske regimet, som har tyrannisert dets eget folk i mer enn syv år med både konvensjonelle og kjemiske våpen, har en lang liste over forbrytelser mot menneskeheten, heter det i uttalelsen.

Tyrkia mener det er avgjørende at slike forbrytelser ikke forblir ustraffet. Med denne uttalelsen viser Tyrkia at det har valgt å støtte USA i angrepet mot Syria, noe som potensielt kan gå på bekostning av den stadig tettere relasjonen til Russland.

les også

FNs generalsekretær: – Den kalde krigen er tilbake

FNs generalsekretær António Guterres ber partene unngå enhver handling som kan forverre situasjonen for det syriske folket.

les også

Russland lover reaksjon på angrep: – Våre advarsler har forblitt uhørt

– All bruk av kjemiske våpen er avskyelig. Lidelsene de fører til er fryktelige. Jeg har gjentatte ganger sagt hvor dypt skuffet jeg er over at Sikkerhetsrådet mislyktes i å enes om en effektiv måte å ansvarliggjøre bruk av kjemiske våpen i Syria, sier Guterres.

Den britiske utenriksministeren Boris Johnson uttrykker også sin støtte til angrepet ved å si at «verden er samlet i avsky over enhver form for bruk av kjemiske våpen, men spesielt mot sivile», skriver Sky News.

Tidligere britisk statsminister David Cameron sier at han støtter aksjonen mot Syria og at «den barbariske og uutholdelige bruken av kjemiske våpen aldri skal foregå ukontrollert».

– I krig er det regler

Den danske regjeringen erklærer sin støtte til det vestlige angrepet mot Syria, ifølge NTB.

– I krig er det regler, og de har Assad satt grovt til side i Douma. Det skal det internasjonale samfunnet reagere på, sier statsminister Lars Løkke Rasmussen i en pressemelding lørdag morgen.

les også

Frankrike: Advarte Russland – som advarte Syria

Han viser til det antatte kjemiske angrepet i Douma utenfor Damaskus sist helg, som USA, Storbritannia og Frankrike har anklaget regimet til president Bashar al-Assad for å stå bak.

– Derfor støtter regjeringen også det markante militære motsvar fra våre NATO-allierte, Frankrike, Storbritannia og USA. Assad og resten av verdens despoter skal vite at den slags ugjerninger slipper man ikke ustraffet fra, sier Løkke Rasmussen videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder