TERRORMÅL: Shawan Sadek Saeed Bujak (37) har tilstått at han sammen med de andre siktede planla terrorhandlinger. Målet skal ha vært å sprenge Jyllands-Posten. PET-sjef Jakob Scharf sier Danmark er et prioritert terrormål blant militante islamister. Foto: AFP/AP

Dansk etterretning: - Danmark et prioritert terrormål

(VG Nett) For andre gang på kort tid er det blitt kjent at Jyllands-Posten har vært mål for en planlagt terrorhandling.

 • Stian Eisenträger
 • Dennis Ravndal
 • Anne Vinding
 • Hans Petter Aass
 • Tom Bakkeli
 • Rolf J. Widerøe
 • Geir Arne Kippernes

Artikkelen er over ni år gammel

Bare noen uker etter at det ble kjent at Jyllands-Posten var målet for bombemannen i Danmark, ble det tirsdag kjent at den samme avisen trolig var målet for terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak (37), som i avhør har tilstått terrorplanlegging.

- Dette illustrerer at naturligvis at det blant militante islamister er et prioritert mål å gjennomføre terrorhandlinger mot Danmark og symboler med tilknytning til karikatur-saken, sier sjefen for det danske sikkerhetspolitiet, Politiets efterretningstjeneste (PET), i en pressemelding.

PET kan bekrefte opplysningene om at de tre terrorsiktede i Norge muligens var i ferd med å planlegge en terrorhandling mot den danske avisen eller personer i Danmark med tilknytning til karikatur-saken, heter det i pressemeldingen.

Terrorsiktet tilstår:- Vi planla å sprenge Jyllands-Posten

Kurt Westergaard:- Terrorplanene fra Norge er uhyggelige

- PET samarbeider tett med det norske sikkerhetspolitiet som et ledd i etterforskningen av den konkrete saken. En terrorhandling i Danmark har etter PETs oppfatning ikke vært umiddelbart forestående, fordi de nå fengslede personene var tett overvåket av det norske sikkerhetspolitiet frem til arretasjonene, sier PET-sjef Jakob Scharf.

Det har tidligere vært avdekket flere antatte planer om å sprenge Jyllands-Posten, etter at de trykket de omstridte karikaturtegningene av profeten Muhammed i 2005.

LES OGSÅ:Terrorsiktet nordmann knyttes til al-Qaida

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIL NORGE: Terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak ble pågrepet i Tyskland. Her ankommer han Gardermoen. Foto: Kristian Helgesen Foto:

Avdekke forbindelser

I den videre etterforskningen tar PET sikte på å avdekke eventuelle forbindelser mellom de fengslede personene i Norge og eventuelle samarbeidspersoner i Danmark eller i utlandet, samt å sikre at en eventuell terrortrussel er effektivt avverget.

- Fra PETs side jobber vi målrettet med å identifisere og imøtegå slike trusler, dels ved å sikre beskyttelsen av de potensielle mål, sier PET-sjef Jakob Scharf.

PET har ikke funnet det nødvendig å endre trusselnivået i Danmark, som allerede avspeiler det alvorlige trusselbildet landet står overfor, ifølge PET.

- Det er fortsatt PETs vurdering at det er en generell terrortrussel mot Danmark, som skjerpes av militante ekstremistiske gruppers høye prioritering av Danmark som mål for terror. Det er især gjentrykkingen av Muhammed-tegningene i februar 2008 som har gjort Danmark til et prioritert terrormål for militante ekstremister, ifølge Politiets efterretningstjeneste.

LES OGSÅ:Kalte terrordømte islamister for brødre

Nekter straffskyld

Bujak forsvares av avokatene Brynjar Meling og Arvid Sjødin.

- Jeg kan bekrefte at vår klient og jeg har vært i avhør der han har forklart seg om sin rolle og sin befatning, sier Meling.

De to andre siktede, Mikael Davud (39) og David Jakobsen (31), nekter straffskyld.

Klokken 10.00 ble de tatt inn til nye avhør hos PST, der de to medsiktede blir konfrontert med Bujaks nye forklaring.

Karikaturer, NATO og Afghanistan

Terrorforsker Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets Forskningsinstitutt er ikke overrasket over at Jyllands-Posten nok en gang kan ha vært målet for et planlagt terrorangrep. Han påpeker at Skandinavia, og spesielt Danmark, har vært i terroristenes fokus på grunn av Muhammed-karikaturer.

- Jyllands-Posten er knyttet til Muhammed-karikaturene, og det er ikke første gang det har vært planlagt terror mot avisen. De er blitt forsøkt angrepet av folk som har oppholdt seg lenger unna enn Norge også, sier terrorforskeren til VG Nett.

Det ble mye fokus på Danmark som følge av karikaturene i 2006, dette har fortsatt og er den viktigste grunnen til at Danmark utsatt, mener Tønnessen.

- Men også Danmarks ledende rolle i Nato og Afghanistan spiller inn, legger terrorforskeren til.

LES OGSÅ:- Bujak trygg på å bli sjekket ut av saken

Magnus Ranstorp, forskningsleder ved Senter for asymmetriske trusler ved Forsvarshøyskolen i Sverige, sa i etterkant av avsløringen av bombemannen i København at dette ikke var siste gang Jyllands-Posten blir utsatt for angrepsforsøk.

- Jyllands-Posten er et høyt prioritert mål - både for individer og terrorgrupper som al-Qaida. Derfor vil man trolig oppleve flere angrep i fremtiden, sa Magnus Ranstorp til Berlingske Tidende.

Ranstorp har ikke besvart VG Netts henvendelser tirsdag.

Ansvarlig redaktør Jørn Mikkelsen i Jyllands-Posten sier til VG Nett at han av prinsipp ikke vil kommentere saken. Mikkelsen opplyser samtidig at tilståelsen er ukjent for ham, og at han nå vil se nærmere på saken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TERRORSIKTET: Mikael Davud. Foto: ARKIV

Al-Qaida-tilknytning

Mikael Davud (39), David Jakobsen (31) og Shawan Sadek Saeed Bujak (37) ble pågrepet i juli, siktet for terrorplanlegging.

- Jeg ber om at politiet gjør alt i sin makt for å pågripe de virkelige terroristene. Det er ikke min mann. Han er uskyldig, og nå har familien min fått livet fullstendig snudd opp ned, sa Bujaks kone til VG Nett etter pågripelsen.

Politiet mener at de tre mennene har hatt forbindelser til en al-Qaida-gruppe i Pakistan, i hovedsak gjennom uigur-kineseren Mikael Davud.

Britisk etterretning knytter den terrorsiktede nordmannen til al-Qaida-nettverket, som skal ha vært involvert i bombeangrepene i London i 2005.

Ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel deltok Davud på en treningsleir i Waziristan på grensen til Afghanistan i 2008, der han hadde kontakt med «Ahmad», en leder i terrornettverket.

«Ahmad» skal være identisk med al-Qaida-lederen som kommuniserte med dem som planla terroraksjonene mot et kjøpesenter i Manchester i april 2009 og mot T-banen i New York i september 2009. Lederne for disse terrorcellene skal ha vært i Waziristan samtidig med Davud.

Dette har tidligere blitt kontant avvist av Davuds forsvarer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SIKTET: Den terrorsiktede David Jakobsen (midten) med sin forsvar Kjell T. Dahl (t.h.) og medforsvarer René Ibsen (t.v.). Foto: Scanpix

Koordinert aksjon

8. juli 2010 slo politiets sikkerhetstjeneste (PST) til mot de tre mennene, som alle har permanent oppholdstillatelse i Norge.

De tre mennene ble pågrepet i en velkoordinert aksjon i Oslo-området og den tyske byen Duisburg. Da hadde PST fulgt de tre mennene i et års tid.

Davud og David Jakobsen ble pågrepet hjemme, mens iraker-kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak ble pågrepet i Tyskland.

De tre ble raskt varetektsfengslet, og har sittet i fengsel siden. Alle de siktede har frem til nå nektet for de alvorlige anklagene.

Bombeingredienser

PST mener at de terrormistenkte trodde de hadde anskaffet seg alle ingrediensene til det som skulle bli en større eller flere mindre hydrogenperoksidbomber - også omtalt som «Satans mor» i februar og mars i år.

I all hemmelighet byttet politiet ut en nødvendig ingrediens med en ufarlig væske.

De forskjellige bestanddelene skal ha blitt skjult i hjemmet til uigur-kineseren Mikael Davud.

Les også

 1. Terrorsiktet tilstår: - Vi planla å sprenge Jyllands-Posten

  (VG Nett) Shawan Sadek Saeed Bujak (37) har i avhør med PST tilstått å ha planlagt terrorhandlinger.
 2. Terrortruet Muhammed-tegner reagerer kraftig: Westergaard: - Terrorplanene fra Norge er uhyggelige

  (VG Nett) Den danske karikaturtegneren Kurt Westergaard blir forskrekket når han hører om planene for et bombeattentat…

Mer om

 1. Terror
 2. Terrorisme
 3. Danmark

Flere artikler

 1. Terrorsiktet tilstår: - Vi planla å sprenge Jyllands-Posten

 2. Bujak: Jeg ønsker Westergaard død

 3. Kona og barna plassert på hemmelig sted

 4. - Terrorhovedmannen var svært redd

 5. Krekar i møte med terrorsiktet

Fra andre aviser

 1. Terrorsiktet (37) har tilstått bombeplaner

  Aftenposten
 2. PST vil tiltale terrorsiktede

  Aftenposten
 3. Dømt for terror-planlegging

  Bergens Tidende
 4. – Drap på tegner ville gjort muslimer glade

  Aftenposten
 5. Terrordømte får ny behandling i Høyesterett

  Aftenposten
 6. Juryen fant alle skyldige i terrorplanleggingssaken

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder