REGNER BORT: Regntiden har satt inn, og de overfylte flyktningleirene i grensetraktene mellom Sør-Sudan og Sudan flommer over. For Abdullah Mohammed og de 40.000 andre flyktningene i Jamam-leiren er det viktigere å holde seg i live enn å feire Sør-Sudans ettårsdag. Foto: LEGER UTEN GRENSER

Her dør ni barn hver dag

Dette er Sør-Sudans største utfordringer

Enorme kontraster da verdens nyeste land fylte ett år

(VG Nett) I hovedstaden strålte VIP-gjestene om kapp med solen. I Jamam kjemper Abdullah og de 40.000 andre flyktningene for å overleve gjørmekaoset.

  • Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Da Sør-Sudan feiret uavhengigheten i fjor, var de utenlandske statsoverhodene og regjeringsmedlemmene så mange at flyplassen i Juba ikke hadde plass til alle privatflyene - til tross for en omfattende utvidelse.

Da utviklingsminister Heikki Holmås (SV) landet i Juba tidligere denne uken, var det god plass. Han var nemlig en av svært få utenlandske VIP-gjester under den fargerike feiringen av verdens nyeste lands ettårsdag.

- Sør-Sudan har begynt helt på «scratch», og både utfordringene og behovene er enorme, sier utviklingsministeren til VG Nett.

Det begynner også for alvor å gå opp for mange av Sør-Sudans innbyggere, som hadde enorme forventinger til hva uavhengigheten ville bringe med seg.

Sør-Sudans første leveår har nemlig vært alt annet enn lystig:

**En bitter konflikt med erkefienden Sudan har gjort at Sør-Sudan har stanset all oljeutvinning. Dermed har de også satt en effektiv stopper for landets eneste ordentlige inntektskilde.

**En inflasjon på 80 prosent gjør at de som har penger i det lutfattige landet, får stadig mindre for dem.

**Blodige stammeoppgjør gjør at innbyggerne i flere delstater har vendt seg mot sentralregjeringen i Juba.

**Harde kamper i mellom ulike militser og styrker fra Sør-Sudan og erkefienden Sudan i nord har sendt flere hundre tusen på flukt i grensetraktene.

**Mangel på mat gjør flyktningesituasjonen enda verre. Halvparten av landets innbyggere mangler trygg tilgang på mat. 2,4 millioner vil om kort tid være helt avhengige av mathjelp, og tallet stiger raskt.

**Flyktningene som overlever bomberegn, har et annet, enda mer dødelig regn å tenke på. Bare i flyktningeleiren i Jamam er 40.000 flyktninger samlet i det Leger uten grenser betegner som «et gjørmehull».

- Enorm sølepytt

Leiren har blitt et vått, dystert bilde på den humanitære katastrofen som får landet til å knake i sammenføyningene.

- Regnet høljer ned, flyktningene bor i en enorm sølepytt og situasjonen er helt ute av kontroll, sier sykepleier Rakel Ludviksen i Leger uten grenser til VG Nett.

Også Flyktninghjelpen er bekymret for situasjonen.

- Mitt inntrykk er at folk er svært stolte av uavhengigheten og av landet sitt. Men samtidig er situasjonen veldig tøff for de aller fleste her i Sør-Sudan, sier rådgiver Siri Elverland i Flyktninghjelpen til VG Nett.

Hun har vært i Sør-Sudan siden nyttår, halve det ettårige livet til den ferske staten. Den humanitære situasjonen de siste seks månedene kan oppsummeres med to ord: Stadig verre.

- Mange har nok måttet dempe forventningene og innse at det vil ta tid før situasjonen vil bedre seg. I tillegg til fortsatte uroligheter, flukt og matmangel som skaper behov for nødhjelp, snakker vi om et land som har vært gjennom flere tiår med krig og mangel på utvikling, sier hun.

Enorme områder isolert

De neste månedene vil regnet skylle bort flesteparten av de få veiene som binder sammen hovedstaden Juba med distriktene. 60 prosent av landet blir isolert for alt annet enn fly og helikoptre.

- Det er rett og slett veldig vanskelig å nå frem til folk med hjelp, sier Elverland

Saken fortsetter under bildet!

BEKYMRET: Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) gir Sør-Sudan over 400 millioner kroner i året. Her besøker han noen av landets fler hundre tusen flyktninger utenfor Juba mandag. Foto: RAGNHILD SIMENSTAD, UD

Den stadig voksende listen med problemer har også vært tema for møtene den norske utviklingsministeren de siste dagene har hatt med Sør-Sudans visepresident og tidligere geriljakriger Riek Machar, og med regjeringen i Khartoum.

- Det er viktig å få på plass alle de nødvendige avtalene mellom Sør-Sudan og Sudan. Uten varig fred, blir det ikke noen utvikling for folket. Og uten fred, blir det ikke slutt på strømmen av hundretusener av flyktninger, sier Holmås til VG Nett.

- I tillegg må oljeproblemet løses. Det rammer hele landet svært hardt, sier utviklingsministeren.

- Skritt i riktig retning

Norge gir 400 millioner kroner i året til Sør-Sudan, og er trolig det landet som de siste årene har engasjert seg mest for å bygge opp Sør-Sudan som selvstendig stat.

FEIRER: En mann er kledd i sørsudanske flagg - fra topp til tå - under feiringen av landets ettårsdag i Juba mandag. Foto: RAGNHILD SIMENSTAD, UD

- I helgen møttes partene til forhandlinger i Addis Abeba i Etiopia. De beveger seg i riktig retning med små, positive skritt for å få løst det mest akutte. Men det er fortsatt langt igjen, sier Holmås.

Det er flyktningleiren i Jamam et godt eksempel på. Erfarne hjelpearbeidere VG Nett har snakket med, beskriver situasjonen i flyktningleirene i Sør-Sudan som noe av det verste og mest utfordrende de noen gang har sett.

- Mangler alt

- De mangler drikkevann, mat, klær og steder å komme seg unna regnet. Alt er vått. Vi ser voksne og barn som dør av luftveisinfeksjoner, dehydrering, underernæring og sykdommer som kunne vært unngått, sier Rakel Ludviksen, som selv har jobbet i områdene i lengre perioder.

Hver eneste dag dør minst ni barn i Jamam-leiren.

- For å sammenligne med norske forhold, hadde det vært som om 18 barn skulle dødd i Tromsø hver dag, av sykdommer som kunne vært unngått, sier Ludviksen.

Da 99 prosent av Sør-Sudans befolkning stemte for en løsrivelse fra Sudan, var det etter nesten tre tiår med blodig borgerkrig.

Men da landet ble uavhengig i fjor, var fortsatt ikke viktige avtaler som grenser, rettigheter til olje og statsborgerskap for flere av innbyggerne på plass.

- Det blir utrolig vanskelig å skille seg før en er enige om betingelsene for skilsmissen, oppsummerer Sudan-ekspert Gunnar M. Sørbø ved Christian Michelsens Institutt overfor VG Nett.

- Det er viktig at Norge opprettholder dialogen og en aktiv rolle med begge land. De befinner seg i et skjebnefellesskap, der ingen er tjent med krig. Det beste en kan håpe på nå, er at de vil halte videre som nå, sier Sørbø.

PS! Det har heller ikke akkurat gått veien for Sør-Sudans rykende ferske landslag i fotball. Ett trenerskifte, tre tap og en uavgjort er fasiten så langt.

KJEMPER: Det ble lite feiring for flyktningene i Jamam. Her bor 40.000 mennesker, uten tilgang til rent vann, nok mat eller tørre steder å sove. Foto: LEGER UTEN GRENSER

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder