FLYKTER: Innbyggere i Banda Aceh gjøre seg klare for å rømme etter at et kraftig jorskjelv rystet den indonesiske øya Sumatra onsdag. Foto: AP

Tsunamivarsel etter kraftig jordskjelv

Panikkslagne mennesker rømte opp i høyden da et kraftig jordskjelv rystet den indonesiske øya Sumatra onsdag.

Artikkelen er over ni år gammel

Klokken 02.30 i natt var det imidlertid ikke meldt om skadde eller ødeleggelser etter skjelvet.

USAs geologiske undersøkelse (USGS) opplyser at skjelvet hadde en styrke på 7,8 og episenter rundt 20 mil vest-nordvest for havnebyen Sibolga i Aceh-provinsen på vestkysten av Sumatra.
Tre etterskjelv fulgte i etterkant av det første skjelvet, og både indonesiske og thailandske myndigheter utstedte tsunamivarsler.

ER DU I OMRÅDET?KONTAKT VG NETT HER

Rømte hjemmene sine

På den avsidesliggende øya Simeulue 150 kilometer utenfor vestkysten av Sumatra brøt det ut panikk etter skjelvet, som også førte til strømbrudd. Folk flyktet opp til høyereliggende deler av øya, men det er ikke meldt om verken skadde eller store ødeleggelser.

Også i provinshovedstaden Banda Aceh utløste jordskjelvet panikk.

- Folk strømmet ut av husene sine. Mange av dem som bor ved kysten kjørte innover i landet på motorsyklene sine, sier en AFP-journalist i byen.

Få timer senere avdramatiserte guvernør i Aceh, Irwandi Yusuf, situasjonen.

- Jeg er ved kysten nå. Noen av innbyggerne søkte tilflukt i høyden, men de har nå returnert til hjemmene sine, sier han til Metro TV.

(Saken fortsetter under bildet)

PANIKK: I provinshovedstaden Banda Aceh utløste jordskjelvet panikk. Foto: AP

Liten tsunamifare

Tsunamivarslingssenteret i Stillehavet påpekte onsdag at det imidlertid ikke er noen fare for noen omfattende og ødeleggende tsunami.

- Men lokale tsunamier kan forekomme i områder innen en radius på 100 kilometer fra jordskjelvets episenter, legger senteret til.

Indonesiske myndigheter trakk kort tid etter tilbake tsunamivarselet.

I desember 2004 mistet 170.000 mennesker livet i Indonesia da et jordskjelv med en styrke på 9,2 rammet utenfor kysten av øystaten og utløste en tsunami. 500.000 ble hjemløse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder