FORBUDT: Til tross for gjentatte forbud fra forsvarsledelsen, fortsetter noen av soldatene fra Telemark bataljon å bruke dette merket, dødninghodet «The Punisher». Merket fikk påskriften «Jokke - we will never forget» etter at Claes Joachim Olsson ble drept av en veibombe i januar. Foto: Forsvaret
FORBUDT: Til tross for gjentatte forbud fra forsvarsledelsen, fortsetter noen av soldatene fra Telemark bataljon å bruke dette merket, dødninghodet «The Punisher». Merket fikk påskriften «Jokke - we will never forget» etter at Claes Joachim Olsson ble drept av en veibombe i januar. Foto: Forsvaret

- Dødninghoder sprayet på afghanske hus

UTENRIKS

RENA (VG) Som en del av et maktspill med Taliban-ledere, skal soldatene i Telemark bataljon ha sprayet dødninghoder på afghanske hus.

Publisert: Oppdatert: 27.09.10 11:18

Det bekrefter flere norske offiserer som har tjenestegjort i Afghanistan overfor VG.

Soldatene skal ha sprayet dødninghoder på bygninger som ble gjennomsøkt, på murer og på hus der soldatene mener at beboerne har bånd til opprørere.

Formålet var å «sende en beskjed» til opprørsledere i området om hvem som bestemte, sier flere offiserer til VG.

Dødninghodet, inspirert av tegneseriefiguren «The Punisher», skal ha blitt brukt av flere av Telemark bataljons soldater i Afghanistan siden sommeren 2009.

Feltprost i Forsvaret, Alf Petter Hagesæther, mener det har utviklet seg en bekymringsfull subkultur som bryter med Forsvarets verdigrunnlag i deler av Telemark bataljon.

Debatt:Hva synes du om ukulturen blant de norske soldatene i Afghanistan?Diskutér her

Emblem med påskrift

- Holdninger som gir uttrykk for hevnmotivasjon, er fremmed for Forsvaret. Det representerer en fiendeforakt, sier Hagesæther til VG. Han opplyser at han tok opp bruken av dødninghodet med Forsvarets ledelse i august.

I januar 2010 ble Claes Joachim «Jokke» Olsson drept av en veibombe. Da fikk The Punisher-emblemet soldatene allerede bar på uniformen påskriften «Jokke, we will never forget».

Både Hagesæther og flere av de andre offiserene VG har snakket med, trekker frem ett konkret eksempel på det de beskriver som ukultur:

I en lukket minnestund for Olsson, skal en offiser i Telemark bataljon ha holdt en flammende tale, før han slo neven i den flaggdraperte kisten og sa:

- Nå skal vi ut og slåss for deg, Jokke!

Deretter skal offiseren ha fått soldatene rundt båren med på avdelingens kamprop «Til Valhall» tre ganger, forteller flere uavhengige kilder.

Dagen etter dro soldatene ut på oppdrag, og havnet i skuddvekslinger.

(Saken fortsetter under bildet)

Facebook:Delta i debatten i gruppen Norge i krig

Bekymret feltprost

Mekanisert infanterikompani 4 (Mek 4) i Telemark bataljon, de samme soldatene som figurerer i Alfas artikkel, har tatt i bruk dødninghodet som et uoffisielt avdelingsmerke.

Feltprost Hagesæther bekrefter episoden overfor VG. Han sier han ble varslet om episoden og kulturen i Mek 4 av flere av sine feltprester og offiserer.

- Det representerer en betenkelig kultur. Jeg er bekymret for slike uttrykk og hva de representerer, sier Hagesæther. Feltprosten sier han i mai sendte en bekymringsmelding til generalinspektøren for Hæren, Forsvarssjefen og sjefen for Forsvarets personelltjeneste. VG vet at også flere andre har sendt bekymringsmeldinger om bruken av kampropet «Til Valhall», og avdelingens utstrakte bruk av norrøne symboler.

Forsvaret la tidlig høsten 2009 ned totalforbud mot bruken «The Punisher» - et forbud flere av offiserene åpenlyst har ignorert.

VG får bekreftet at avdelingen i forkant av forbudet laget T-skjorter og dekorerte kjøretøyene og uniformene med symbolet. I tillegg skal soldatene ha festet flagg med hodeskallen på de pansrede kjøretøyene sine da de dro ut på oppdrag i Nord-Afghanistan.

- Det er punisherskallen vår, den som straffer de onde, sa en av soldatene til Fredrikstad Blad 29. mai.

Til avisen forteller soldatene også hvordan de ikke har sympatier med dem som blir drept i skuddvekslingene.

- Det ble litt personlig etter det som skjedde med «Jokke», sier en av soldatene.

Etter at Claes Joachim Olsson ble drept, oppkalte også soldatene operasjonsbasen i Ghowrmach etter Olsson. Midt i basen satte de opp et skilt prydet med Punisher-hodeskallen.

Sjekker alvorlighetsgraden

- Jeg er sikker på at medsoldatene til Clas Joachim ikke har noe brennende hevnmotiv, det var mer en måte å hedre ham på. Men symbolbruken med merket, er ikke forenlig med holdningene vi har til å være en norsk soldat, sier Lars Lervik, sjef for Telemark bataljon til VG.

Hagesæther sier han ikke kan utelukke at ukulturen har ført til uønskede hendelser blant soldatene.

- Men det kan lede til det, og det er bekymringsfullt. Fiendeforakt kan lede til trakassering, i verste fall krenkelser slik vi så i Abu Ghraib. Det kan også føre til misbruk av militærmakt, brudd på folkeretten og Genèvekonvensjonen, sier Hagesæther.

Kommunikasjonssjef i Hæren, John Vegar Gystad, sier Hæren nå undersøker hvilke holdninger som ligger bak bruken av kampropet og de norrøne symbolene.

- Vi er i en undersøkelsesfase nå, vi prøver å finne ut hvor gjennomtenkt dette er og hvor stort problem det er. Hvis det bare er et rop der det ikke ligger andre holdninger bak, er det mindre alvorlig enn om det skulle være nasjonalistiske holdninger bak dette, sier Gystad til VG.

- Vil ramme norske soldater

Afghanistan-ekspert Arne Strand sier krigshissende norske soldater utgjør en fare for sine kolleger.

- Norske soldater har tidligere hatt en mer tilbakeholden taktikk, som ikke har vært like konfronterende. Nå kan det virke som om det endres. Og det kan få konsekvenser i lang tid for flere enn dem som er der i dag, sier Afghanistan-ekspert Arne Strand ved Christian Michelsens Institutt i Bergen.

- Ved å oppsøke konfrontasjoner vil konflikten øke. Jo flere stridigheter man har, jo mer vil det mobiliseres blant de ulike gruppene som motsetter seg den internasjonale tilstedeværelsen. Er det slik, får man en opptrapping som også vil ramme andre norske soldater enn dem som søker konflikt, sier Strand.

- Må ta ansvar

Han sier forsvarsledelsen ikke kan skylde på den enkelte soldat i denne saken.

- Innstillingen er en avspeiling av det som kommunisert til soldatene fra den militære ledelsen, ikke omvendt. Her ligger det et spesielt ansvar hos lederne for den enkelte PET-kontingenten, som er delegert stor myndighet. Men også forsvarsledelsen må ta ansvar, de har ikke tatt tak i dette når de har sett på statistikken over trefninger og antall drepte afghanere, sier Strand.

Her kan du lese mer om