I RETTEN: Egypts tidligere president Hosni Mubarak skal etter planen møte i retten for første gang onsdag Foto: REUTERS / Amr Abdallah Dalsh / SCANPIX

Hosni Mubarak - fra president til drapstiltalt

Hosni Mubaraks avgang etter nærmere 30 år ved makten i Egypt sendte sjokkbølger gjennom hele regionen. Nå skal ekspresidenten for retten anklaget for å ha beordret drap på sitt eget folk.

Artikkelen er over åtte år gammel


83 år gamle Mubarak skal etter planen møte for retten i politihøyskolens lokaler i Kairo onsdag. Også sønnene Alaa og Gamal, tidligere innenriksminister Habib al-Adly og seks sikkerhetssjefer må møte. I tillegg skal forretningsmannen Hussein Salem, som er nært tilknyttet Mubarak-familien, stilles for retten i sitt fravær.

Alle anklages for å ha stjålet millioner av dollar fra statskassa og for å ha beordret drap på over 800 demonstranter under folkeopprøret som startet 25. januar.

Dersom Mubarak, som styrte Egypt med jernhånd i nesten 30 år, blir funnet skyldig i drap, risikerer han dødsstraff, ifølge landets justisminister.

Diskuterer helsa

Den tidligere presidenten har fram til nå vært i varetekt på et sykehus i feriebyen Sharm el-Sheikh, hvor han har fått behandling etter å ha hatt hjerteproblemer.

I ukene før rettssaken har diskusjonene gått høyt om hvorvidt Mubarak ville være i god nok form til å overflyttes til Kairo. Et av kravene fra egyptiske demonstranter har vært at ekspresidenten må stilles for retten i hovedstaden Kairo, stedet hvor mange hundre mennesker ble drept tidligere i år.

Forholdet mellom militærrådet som styrer landet, og aktivister som de siste ukene igjen har vært samlet på Tahrir-plassen i Kairo, er blitt stadig mer anspent.

Militærbakgrunn

Til tross for at Mubarak i midten av februar ble tvunget til å gå av, er den tidligere presidenten fremdeles en torn i siden for hæren. Som andre egyptiske presidenter før ham er Mubarak selv en militær. Dermed har hærens øverste råd havnet i en klemme, nettopp fordi han er en av deres egne.

Blant annet har lederen for militærrådet og landets de facto leder, feltmarskalk Hussein Tantawi, vært Mubaraks forsvarsminister i to tiår.

Samtidig kan det å stille landets mangeårige leder for retten bli vanskelig rett og slett fordi han vet for mye, ifølge analytikere.

Liten tiltro

Militærrådet har tilsynelatende halt ut tiden fordi de ikke ønsker å ydmyke sin tidligere leder og er blitt kritisert for å ikke ha igangsatt rettssaken tidligere. Enkelte tror fremdeles at rettssaken ikke kommer til å bli noe av, og spekulasjonene knyttet til Mubaraks helse har ikke stilnet.

Men den militære ledelsen, som også kritiseres for at overgangen til sivilt styre går for sakte, virker nå opptatt av å vise at de kan oppfylle løftet om å bringe alle som er anklaget for maktmisbruk, for retten.

Dommer Ahmed Refaat, lederen for domstolen som skal håndtere saken mot Mubarak, har lovet en rask rettssak. Saken kommer til å bli sendt direkte på egyptisk fjernsyn for å forsikre folk om at prosessen blir troverdig, ifølge dommeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder