MARSJERER ULOVLIG: Rundt 50 demonstranter fra den høyreekstreme organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen marsjerte søndag gjennom Göteborgs gater uten tillatelse. Foto: Bjørn Larsson Rosvall TT

Nazister marsjerte ulovlig i Göteborg

Et stort antall nazister gjennomførte søndag en ulovlig marsj gjennom Göteborgs gater.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det virker ikke som om de ønsker å lytte til beskjeden om at de må slutte, sier Jenny Widén, pressetalskvinne for svensk politi i Region Vest til Expressen.

Det skal ha vært omkring 50 personer som marsjerte, melder Aftonbladet.

– Vi kan bekrefte at et antall personer har samlet seg, og at det er snakk om en sammenkomst som ikke er lovlig, sier Widén til Expressen.

Politiet fulgte demonstrasjonen med bakkemannskap og helikopter, og hadde ingen planer om å stoppe demonstrasjonen.

– Hvis det oppstår uroligheter eller begås kriminalitet så griper vi inn, men hvis ikke lar vi være, sier Widén.

Deler ut flygeblader

Ved lunsjtid søndag innledet nazistene en demonstrasjon gjennom Göteborg. Personene som demonstrerte bar flagg og klær med motivene til den høyreekstreme bevegelsen Den nordiske motstandsbevegelsen (NMR).

Demonstrantene er trolig en del av en den nordiske grupperingen Nordfront, som betegner seg selv som nasjonalsosialister.

– Jeg måtte forklare for en overrasket tysker som ikke forsto hva som skjedde, forteller et vitne til Expressen.

Les mer: Nazimarsjen i Fredrikstad

Vitnet forteller også til avisen at demonstrantene delte ut flygeblader.

Den høyreekstreme organisasjonen skal ha begynt marsjen ved fornøyelsesparken Liseberg og gått videre langs Avenyen. Ved 13.15-tiden samlet demonstrantene seg ved Gustaf Adolfs torg sentralt i Göteborg, før de gikk videre mot sentralstasjonen i den svenske byen.

Les også: 100 pågrepet under nazimarsj i Danmark

Fikk avslag

Nylig fikk NMR avslag på sin søknad om å demonstrere langs Avenyen i Göteborg den 30. september, ettersom politiet mente det var stor sannsynlighet for bråk.

Organisasjonen klaget på avslaget, og fikk tillatelse av politiet til å marsjere fra Skånegatan, i nærheten av den Svenske messen og frem til Gustaf Adolfs torg, men tillatelsen gjaldt 30. september, og ikke i dag.

Mens de gikk messet blant annet demonstrantene at Erik Nord, politisjef i Storgöteborg, og rikspolitisjef Dan Eliasson er «folkeforrædere».

Fikk du med deg denne? Da nynazistene marsjerte gjennom den svenske byen, stilte Tess (42) seg midt i veien

Et antall motdemonstranter samlet seg rundt toget av høyreekstreme, og ifølge Expressen gikk de langs toget og ropte «ingen nazister i våre gater».

– Vi er på plass for å forsøke å snakke med dem. Flere patruljer er også på vei til stedet, sier Widén i svensk politi til Expressen.

Hun opplyser om at det er for tidlig å si hvilke konsekvenser det vil få for demonstrantene å arrangere en ulovlig demonstrasjon, men opplyser om at det er lovlig å samles uten tillatelse så lenge man ikke forstyrrer allmennheten.

Lignende demonstrasjoner i Norge

I Norge har det tidligere i år blitt gjennomført lignende demonstrasjoner, blant annet i Fredrikstad og Kristiansand. Da høyreekstreme demonstrerte i Kristiansand i juli valgte politiet å la dem få marsjere uten tillatelse.

Den avgjørelsen fikk politiet massiv kritikk for.

– Vi vurderte det dit hen at en stansing av demonstrasjonen med bruk av makt ville kunne medføre en voldelig eskalering som ikke var ønskelig, sa fungerende politimester i Agder politidistrikt, Arne Sundvoll til VG i juli.

Det var den høyreekstreme gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen som arrangerte demonstrasjonen i Kristiansand i juli.

Jurist Anine Kierulf ved Senter for menneskerettigheter understreker at man ikke trenger noen spesiell tillatelse for å demonstrere i Norge.

– Dette er en helt sentral del av ytringsfriheten. Det å stoppe en demonstrasjon krever en begrunnelse, sier hun til VG.

Hun mener det er vanskelig å blande seg inn i de politifaglige vurderingene som blir tatt i slike situasjoner.

– Det kan godt hende at noen av disse hendelsene burde vært håndtert annerledes av politiet, men i og med at vi ikke vet hvilken informasjon politiet faktisk sitter på blir dette bare spekulasjoner, sier Kierulf.

MØTER MOTSTAND: Demonstranter fra den nazistiske organisasjonen Nordfront marsjerer i Göteborg søndag. Flere motdemonstranter har samlet seg langs demonstrasjonstoget. Foto: Bjørn Larsson Rosvall TT

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder