KLAR FOR ANGREP: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil tilintetgjøre kurdiske PKK og YPG, som han mener truer Tyrkias sikkerhet. Her i en moské i Ankara 27. oktober. Foto: Burhan Ozbilici/ AP

Erdogan lover å «knuse alle terrorleire» i Syria og Irak

ISTANBUL (VG) Tyrkia vil kunne innlede militæroperasjoner «når som helst», varsler president Recep Tayyip Erdogan.

Artikkelen er over to år gammel

– Det burde være velkjent at vi kommer til å knuse alle terrorleire vi finner i Irak og Syria. Vi kan komme til å innlede en operasjon når som helst, slik vi gjorde med suksess i Jarablus og al-Bab, og som vi nå gjør i Idlib, sa Erdogan i en tale i byen Manisa på Egeerhavskysten fredag.

Erdogan sikter til treningsleirene til det terrorstemplede kurdiske arbeiderpartiet PKK i blant annet Kandil-fjellene og Sinjar i Nord-Irak, og den kurdiske militsen YPGs baser i Syria og Irak. Tyrkia mener YPG er en forlenget arm av PKK.

Tyrkia på offensiven i Syria

I oktober gikk Tyrkia militært inn i opprørsprovinsen Idlib i Nord-Syria etter avtale med Russland og Iran i de såkalte Astana-forhandlingene. Landene skal etablere fire våpenhvilesoner i Syria, og nå står Afrin for tur.

VG i Jarablus: Bevæpnede tenåringer vokter byen

Erdogan understreket i sin tale at Tyrkia «ikke ville be om tillatelse til å beskytte seg selv», og at det er deres rett å angripe langs den 911 kilometer lange grensen til Syria, skriver den tyrkiske storavisen Hürriyet Daily News.

Minst 64 drept i kamper torsdag

ØDELEGGELSE: En gutt ser ut over et ødelagt hus i den sørøstlige provinsen Diyarbakir etter at et politimann ble drept og ni ble skadet da de gikk til aksjon mot antatte kurdiske opprørere 3. november. Foto: Ilyas Akengin/ AFP

Uttalelsene kommer dagen etter blodige sammenstøt mellom tyrkiske sikkerhetsstyrker og kurdiske opprørere nær grensen til Nord-Irak.

På torsdag ble åtte soldater ble drept i småbyen Şemdinli i provinsen Hakkari. Regjeringsstyrkene oppdaget en gruppe kurdiske opprørere som forsøkte å ta seg inn i Tyrkia, ifølge hæren. Samme dag ble en politimann skutt og drept på oppdrag i Diyarbakır sørøst i landet.

Den tyrkiske hæren svarte med en militæroperasjon langs grensen, der 55 PKK-opprørere skal ha blitt drept.

Blodig borgerkrig

GATEBILDET I SØRØST: Slik ser det ut i Diyarbakir i Tyrkia etter blodige sammenstøt den første uken i november. Tyrkiske sikkerhetsstyrker er tungt til stede. Foto: Ilyas Akengin/ AFP

Siden 2015 har det pågått en borgerkrig i de kurdiskdominerte provinsene i Tyrkia. PKK, som er terrorlistet i Tyrkia, USA og EU, gikk til væpnet opprør mot tyrkiske myndigheter i 1984. I 2013 innførte president Erdogan våpenhvile, men det tok bare to år før denne ble brutt.

I tyrkiske medier kan vi nesten daglig lese om dødelige kamper mellom den tyrkiske hæren og PKK. Opptil 500.000 mennesker er drevet på flukt fra disse områdene, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Tall fra International Crisis Group viser at over 3236 mennesker er blitt drept siden juli 2015, skriver Aftenposten. 1022 av dem, altså nesten én av tre drepte, skal være tyrkiske sikkerhetsstyrker.

DØDE: Slektninger sørger over den tyrkiske soldaten Mustafa Erdal, som ble drept i kamp mot PKK i Sirnak, sørøst i Tyrkia. Begravelsen ble holdt i Ankara 2. oktober. Foto: Adem Altan/ AFP

Et «siste ord» til USA

PKK er ikke den eneste terrorgruppen Erdogan vil til livs. I Nord-Syria fører den kurdiske YPG-militsen (People's Protection Unit) krigen mot IS som en sentral del av den USA-støttede blokken Syrian Democratic Forces (SDF). Tyrkia vil ha slutt på at USA bevæpner militsen.

Ingeborg Huse Amundsen Følg meg, og kontakt meg på: ingeborg@vg.no Twitter: @iHuse www.facebook.com/ingeborg.h.amundsen

Syria-krigeren: Norske Helge (42) vervet seg til YPG


– For oss er alle som tar parti med terrorister, selv terrorister. Dette er vårt siste ord til dem som tror de kan lure oss med dette snakket om «allierte» og «et strategisk samarbeid», sa han i talen sin, med direkte henvisning til USAs støtte til YPG.

I Syria har Tyrkia alliert seg med Free Syrian Army (FSA), og kjemper en innbitt kamp for å unngå at SDF befester sin posisjon i Nord-Syria.

Tyrkias store frykt er at kurderne skal spre sitt selvstyre i Nord-Syria over til tyrkisk territorium. Erdogan har brutt med det kurdiske selvstyret i Nord-Irak av samme grunn, etter den skjebnesvangre folkeavstemningen om uavhengighet i september, som har ført kurdiske Erbil og arabiske Bagdad inn i en posisjonskrig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder